Suosio nousussa: lämpöpumppuja hankitaan taloyhtiöissä – puutteita esisuunnittelussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suosio nousussa: lämpöpumppuja hankitaan taloyhtiöissä – puutteita esisuunnittelussa

Motivan kyselyssä taloyhtiöistä kerrottiin, että yleisimmät syyt lämpöpumpun hankintaan olivat energian ja kustannusten säästö sekä kiinteistön jälleenmyyntiarvon kasvattaminen.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on yhä tutumpi näky myös taloyhtiöiden seunustoilla.

23.10.2017 8:48

Kysely tehtiin kesällä 2017 ja siihen saatiin 343 vastausta. 50 taloyhtiöön oli jo asennettu jonkinlaisia lämpöpumppuja: tyypillisimmin maalämpö- tai ilmalämpöpumppu. Investointeja oli tehty kaukolämpö-, sähkölämmitys- ja öljylämmityskohteissa.

– Lämpöpumppuhankinnan avulla säästöjä energiankustannuksissa kertyy todennäköisesti kaikissa eri lämmitysvaihtoehdoissa, toteaa Motivan asiantuntija Sami Seuna tiedotteessa.

Niissä kohteissa, jotka olivat päätyneet hankkimaan taloyhtiöön lämpöpumpun, asiaa olivat edistäneet yleensä hallituksen jäsenet. Isännöitsijät olivat olleet aktiivisia noin puolessa kohteista. Kolmannes vastaajista koki, ettei isännöitsijältä oltu saatu riittävästi tietoa tukemaan hankintaa.

Vain alle puolet kertoi, että hanketta varten olisi tehty kattava esisuunnittelu.

– Puolueettoman asiantuntijan voimin tehtävä hankesuunnittelu on taloyhtiön etu, kertoo tiedotteessa Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Tällä voidaan mm. välttää virheinvestointeja ja kilpailutus on helpompaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?