Kokkilan kesätyö vastaavana mestarina päättyi onnettomuuteen – ”Meillä ei ollut niin vaikeasta työstä minkäänlaista kokemusta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kokkilan kesätyö vastaavana mestarina päättyi onnettomuuteen – ”Meillä ei ollut niin vaikeasta työstä minkäänlaista kokemusta”

Linnunlaulun sillan romahdus kiinnosti myös ulkopuolisia.

Julkaistu: 19.10.2017 17:11

Ilpo Kokkila kertoo tuoreessa elämäkerrassaan nuoruusvuosiensa kesätyön dramaattisesta onnettomuudesta.

Rakennusyhtiö SRV:n pääomistajan, vuorineuvos Ilpo Kokkilan ura rakennusalalla ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Hän muistelee mittavan uransa alkuvaiheita tuoreessa, Jukka Saastamoisen kirjoittamassa elämäkerrassa Rakentajan jälki – Ilpo Kokkila Kalmarin kylätieltä Kauppatorille (Docendo).

22-vuotias teekkari Kokkila sai vastaavan mestarin paikan Keski-Suomen Betonista kesällä 1970. Yhtiö ryhtyi tuolloin valmistelemaan rautatien ylittävää kevyen liikenteen väylää Helsinkiin, Töölönlahden ja Eläintarhanlahden väliin.

Kirjassa onnettomuutta kuvataan näin:

”Juuri kun päivän ensimmäiset kansilevyt oli saatu kohdilleen, koko rakenteilla oleva osuus, kaarielementteineen päivineen, alkoi sortua. ’Nyt tämä lähtee painumaan’, vastaava mestari Kokkila huusi. Hän oli viimeinen, joka ehti sännätä työkaveriensa perässä turvaan. Kaksi kauempana työskennellyttä miestä, joista toinen oli VR:n valvoja ja toinen Keski-Suomen Betonin palkkaama teekkari, putosivat rakennusroinan mukana toistakymmentä metriä sähköjohtojen välistä kiskoille. Vain 40 sekuntia aikaisemmin siltarakennelman alta oli sujahtanut juna. Seuraava oli tulossa 500 metrin päässä. Vastaava mestari soitti saman tien esimiehelleen Seppo Eloheimolle Uuraisille ja kertoi tylyn uutisen: ’Linnunlaulun silta on sortunut. Kaikki rakennusromut ovat radalla, ja ambulanssit kiidättävät miehiä sairaalaan’.”

Kukaan ei kuollut, mutta seuraavana vuonna Kokkilaa odotti onnettomuuteen liittyvä syyte ja sen pohjalta käräjät.

Keski-Suomen Betonin toimitusjohtajaa Seppo Eloheimoa syytettiin siitä, että hän oli määrännyt työmaan vastaavaksi mestariksi liian nuoren ja kokemattoman Ilpo Kokkilan ja Kokkilaa siitä, että hän oli rikkonut työturvallisuuslakia.

Toimitusjohtaja pystyi kirjan mukaan todistamaan, että vastaava mestari oli pätevä, ja vastaava mestari osoitti, että työtä oli tehty suunnitelmien mukaisesti.

Todistajana olleen professorin Tapani Reckhardtin mukaan onnettomuus johtui suunnitteluvirheestä. Oikeus päätyi samaan johtopäätökseen, ja kaikki syytteet hylättiin.

– Oli se meidän touhumme aika alkeellista. Nyt voi jälkiviisaasti todeta, että meillä ei ollut niin vaikeasta työstä minkäänlaista kokemusta. Mutta ei sitä nuorena osannut sillä tavalla ajatella, teki vaan, Kokkila muistelee kirjassa.

Onnettomuuden uhreista VR:n valvoja menetti työkykynsä. Teekkari vietti sairauslomalla koko seuraavan syksyn.