Tekoäly Alicia on istunut vuoden Tiedon johtoryhmässä – ”Lyö faktat pöytään ja sanoo, että sinä olet väärässä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tekoäly Alicia on istunut vuoden Tiedon johtoryhmässä – ”Lyö faktat pöytään ja sanoo, että sinä olet väärässä”

Alicia T -nimiselle tekoälylle voi esittää kysymyksiä ja se kaivaa niihin vastaukset, mutta aluksi koneella oli vaikeuksia ymmärtää suomalaista rallienglantia.

Koska monet tekoälyä kehittävistä datatieteilijöistä ovat kotoisin Pakistanista, oli Alicialla aluksi vaikeuksia ymmärtää suomalaista rallienglantia, Taneli Tikka kertoo.­

16.10.2017 10:54

Taloussanomat uutisoi vuosi sitten it-yhtiö Tiedon nimittäneen datakeskeiset liiketoiminnot -yksikkönsä johtoryhmään tekoälyn.

Alicia T. -nimisestä tekoälystä tuli ryhmän täysivaltainen jäsen, ja sille annettiin muun muassa äänioikeus.

Alician tehtävänä on nyt vuoden ajan ollut tukea päätöksentekoa data-analytiikan avulla. Tieto toivoi, että päätöksistä saataisiin puhtaammin dataan ja faktoihin perustuvia.

– Kenties pystymme luomaan jotakin täysin ennen näkemätöntä, Tieto kertoi tiedotteessa vuosi sitten.

”Fiilis ja mututuntuma menettävät merkitystään”

Vuosi Alician nimittämisen jälkeen datakeskeiset liiketoiminnot -yksikön johtaja Taneli Tikka uskoo, että tekoälystä on todella ollut yksikössä hyötyä, alkukankeuksista huolimatta.

Alicia kykenee poimimaan keskustelusta keskeiset teemat parhaan ymmärryksensä mukaan ja käymään läpi, tuottamaan ja jalostamaan itse markkina-, yritys- ja trenditietoa.

 Alicia pyrkii pitämään ihmiset valveilla ja muistuttaa tilastoista, ettemme unohda päätöksenteon lähtöolettamia.

Alicia ymmärtää luonnollista kieltä, sille voi esittää kysymyksiä ja se pystyy kaivamaan niihin vastauksia tai antamaan suosituksia.

Sen äänioikeus johtoryhmässä tarkoittaa käytännössä sitä, että se antaa prosessoimansa tiedon pohjalta oman suosituksensa erilaisiin päätöksiin.

– Alicia pyrkii pitämään ihmiset valveilla ja muistuttaa tilastoista, ettemme unohda päätöksenteon lähtöolettamia. Ettei operoida puolitotuuksilla, Tikka sanoo.

Tikan mielestä ”fiilis ja mututuntuma” ovatkin menettäneet tekoälyn myötä merkitystään.

– Jos mietitään karikatyyristä keski-ikäistä yritysjohtajaa, niin hän lyö nyrkkiä pöytään ja sanoo, että näin toimitaan, koska minä sanon niin ja tiedän. Ja vieressä tekoäly lyö faktat pöytään ja sanoo, että sinä olet väärässä.

Kehitys edelleen kesken

Alkukankeuksilta ei Tikan mukaan kuitenkaan Alician kanssakaan vältytty.

Aluksi tekoäly saattoi ymmärtää asioita väärin ja poimia keskustelun joukosta paljonkin epäoleellisia asioita. Järjestelmä kuitenkin oppii pikku hiljaa paremmaksi.

– Nauroimme, että tekoälyn älykkyys oli aluksi 4-vuotiaan tasolla, mutta nyt se ymmärtää asioita jo kattavammin.

Kehitettävää kuitenkin löytyy edelleen, ja ongelmia on etenkin audiotunnistamisessa ja kielen käsittelyssä.

Koska monet tekoälyä kehittävistä datatieteilijöistä ovat kotoisin Pakistanista, oli Alicialla aluksi vaikeuksia ymmärtää suomalaista rallienglantia.

– He ovat treenanneet Aliciaa kielellä, jossa on pakistanilainen intonaatio. Kun joku sitten yrittää puhua Alicialle Suomen englannilla, ei se meinaa ymmärtää sitä lainkaan.

Tikan mukaan tekoälyn kehittäminen on edelleen kesken, mutta hän uskoo vahvasti sen potentiaaliin tulevaisuudessa.

– Haluamme viedä sitä vielä eteenpäin, jotta sillä olisi vielä parempi pohjadata ja informaatiolähteitä. Tällöin se pystyy seuraamaan kokonaiskuvaa tarkemmin kuin ihmiset. Se voi käsitellä valtavaa määrää tietoa, unohtamatta yksityiskohtia, Tikka kuvailee.

Vaikka Alicia helpottaa ihmisten työtä, vakuuttaa Tikka, ettei tekoäly kuitenkaan korvaa yhdenkään työntekijän kokonaista toimenkuvaa.

– Mutta nyt kenenkään ei tarvitse tarkistella faktoja ja lähteä googlettamaan kesken kaiken, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?