Tanskan TV2: H&M ja muut tunnetut vaatemerkit polttavat tonneittain uusia vaatteita

Tanskalaisen TV2:n tutkivan journalismin ohjelman mukaan ruotsalainen vaatejätti H&M sekä muut vaateketjut polttavat vuosittain useita tonneja käyttökelpoisia ja uusia vaatteita.

Dokumentti kertoo H&M:n ja muun muassa Jack & Jones -ketjun toimittavan runsaasti uusia vaatteita poltettavaksi.

Ruotsalainen vaatejätti H&M sekä joukko muita tunnettuja vaatebrändejä heittää tanskalaiseen lämpövoimalaan tonneittain uusia vaatteita joka vuosi, paljastaa tanskalainen TV2.

Sen tutkivan journalismin ohjelma Operation X kertoo, että valtavat määrät käyttämättömiä vaatteita heitetään Roskildessa sijaitsevaan voimalaan.

H&M on kuitenkin markkinoinut itseään voimakkaasti nimenomaan ympäristöystävällisenä ja vastuullisena yhtiönä ja se kampanjoi vaatteiden kierrättämisen puolesta. Se on jo useiden vuosien ajan pyytänyt asiakkaitaan keräämään sille käytettyjä vaatteita uudelleenkäyttöä varten.

Ruotsalaisen SVT:n mukaan ohjelmassa kerrotaan, että H&M on vuodesta 2013 lähtien lähettänyt Roskilden lämpövoimalaan 12 tonnia vaatetta joka vuosi. Luvut ovat peräisin asiakirjoista, jotka ohjelma on saanut käsiinsä.

– Jos ne kaikki olisivat farkkuja, se tarkoittaisi 30 000 paria, Operation X:n ohjelmavastaava Morten Spiegelhauer kertoo.

Tanskalaisohjelman mukaan eniten vaatteita hävittää tanskalainen Bestseller-yhtiö, joka omistaa merkit Vero Moda ja Jack&Jones. Yhtiö poltti vaatteitaan viime vuonna lähes 50 tonnia.

H&M puolustautuu ja kertoo SVT:n mukaan, että se polttaa vaatteita, koska ne ovat käyttökelvottomia muun muassa liian suurten kemikaali- ja raskasmetallipitoisuuksien sekä bakteeripitoisuuksien takia.

Ohjelman omien tutkimusten mukaan kemikaaliarvot ovat kuitenkin polttouuniin matkalla olleissa vaatteissa kohdallaan Tanskan sallimiin raja-arvoihin nähden. Itse asiassa esimerkiksi lyijypitoisuus oli yksien poltettavaksi lähetettyjen farkkujen vetoketjussa vain kymmenes siitä, mitä Tanska sallii, kirjoittaa tanskalaisohjelman toimitus ruotsalaiselle SVT:lle.

Myöskään korkeita bakteeripitoisuuksia ei SVT:n mukaan löytynyt.

H&M:sta vastataan SVT:n mukaan, että yhtiön omat raja-arvot ovat paljon tiukemmat kuin mitä laki edellyttää, koska yhtiö haluaa asiakkaiden olevan täysin varmoja vaatteidensa turvallisuudesta.

Bestseller myöntää ohjelmalle, että se on heittänyt uudet vaatteet poltetavaksi, koska ei ole saanut myytyä niitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?