IMF: Rikkaiden korkeampi verotus vähentää taloudellista eriarvoisuutta eikä vaikuta talouskasvuun

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan tuloerot ovat kasvaneet erityisesti kehittyneissä talouksissa.

Progressiivinen verotus on IMF:n mukaan edelleen toimiva keino tuloerojen tasaamiseen.

12.10.2017 8:12

IMF:n mukaan koulutukseen ja terveydenhuoltoon satsaaminen tasoittaa tuloeroja pidemmällä ajanjaksolla ja mahdollistaa liikkuvuuden sosiaaliluokasta toiseen.

IMF korostaa raportissaan, ettei ole yhtä oikeaa strategiaa, joka toimisi jokaisessa maassa. Verotuksella ja tulonsiirroilla on eri maissa erilainen vaikutus.

Kansainvälinen valuuttarahasto listaa kolme asiaa, joilla taloudellista eriarvoisuutta voidaan vähentää:

  1. Progressiivinen tuloverotus. Tämä on Suomessa jo tuttua: mitä enemmän tienaat, sitä korkeampi veroprosenttisi on. Progressiivisen tuloverotuksen teho on kuitenkin heikentynyt, sillä rikkaammilla ihmisillä on käytössään enemmän keinoja verohelpotuksiin. IMF:n havainnon mukaan joissain kehittyneissä talouksissa progressiivisuutta voidaan lisätä ilman, että sillä on vaikutusta maan talouskasvuun.

  2. Perustulo. Aihe on herättänyt paljon keskustelua ja IMF:n sitä pitäisi pohtia enemmän. IMF ei ota kantaa perustulon puolesta tai vastaan. Perustulo on kallis toteuttaa, mutta se mahdollisesti vähentäisi köyhyyttä.

  3. Panostus koulutukseen ja terveydenhuoltoon. IMF:n mukaan näin pidennetään kansalaisten odotettua elinikää etenkin kehittyvissä talouksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?