Etätyön suosio hiipuu myös Suomessa – ”Yritykset puhuvat kohtaamisen tärkeydestä”

Työaikalaki kaipaa päivitystä etätyön takia, mutta samaan aikaan käsitteenä etätyö alkaa jo vanheta. Vapaus liikkua on yhä ”in”, mutta mieluiten toimistossa.

Suurin etätyöbuumi on laantunut.

11.10.2017 11:31

Firman konttorit, joissa istutaan vain omissa työpisteissä ja huoneissa, lasten ja lemmikkien kuvat seiniin niitattuna, kellokortilla ajastetusti kahdeksan tuntia, alkavat olla historiaa. Toisaalta etätyöbuumi, kotitoimiston ihanuus ja puheet säästöistä ovat hiipumassa.

Yhdysvalloissa useat yhtiöt, kuten internetyhtiö Yahoo, jättipankki Bank of America ja Aetna, terveysvakuutusyhtiö, ovat hiljattain supistaneet tai jopa kokonaan luopuneet etätyökäytänteistään. Helmikuussa teknologiayhtiö IBM:n Yhdysvaltain toimiston kerrottiin luopuvan etätyöstä. Työntekijöiden on istuttava yhdellä yhtiön kuudesta toimistosta, yhdysvaltalaismedia uutisoi laajalti.

Samaa ilmiötä, tosin hyvin eri keinoilla toteutettuna, näkyy Suomessakin.

– Kukaan ei puhu askeleista taaksepäin, mutta yritykset ovat alkaneet puhua kohtaamisen tärkeydestä, ei kuitenkaan pakottamalla, sanoo Patrik Etelävuori, Tiedon innovaatiojohtaja tilat ja kiinteistöt -yksiköstä.

Jos etätyöbuumi heikkenee, Etelävuori tietänee siitä, koska hän työskentelee pörssiyhtiössä, jossa liikkuvaa tietotyötä on valtaosa ja jossa pääkonttorimuuton takia työn tekemisen tehokkuutta on juuri hiljattain jouduttu pohtimaan paljon.

Etätyö on seurausta heikoille konttoreille

Tieto ei julista USA:n IBM:n tavoin etätyön lopettamista vaan nimenomaan valinnanvapautta, mutta silti ajatuksissa on yhteistäkin. Uusi pääkonttori sijaitsee Espoon Keilalahdessa. Pääkonttori on niin kutsuttu monitilatoimisto –kuten uudet toimistot nykyään yleensä.

Keilalahdessa on tiloja 21 000 neliötä, korvamerkittynä 1 900 ihmiselle. Työpisteitä on yksi 1,7 työntekijää kohden, mutta paljon muuta päälle: ryhmätyö- ja avotilaa, sohvia ja kuutioita.

Koska väki liikkuu vapaasti tiloissa, pääkonttorin sisääntulopaikoista löytyy älynäyttö, josta voi katsoa missä päin taloa kollega tai pomo istuu tai vapaa neukkari sijaitsee.

Vuosi sitten toimitilojen muuton yhteydessä tavoitteena oli nostaa tilojen käyttöastetta. Tavoite näyttää ainakin käyttöasteen perusteella onnistuneen, sillä se on noussut neljänneksen. Aiempaa useampi valitsee siis toimiston, vaikka voisi istua läppärin kanssa vaikkapa pihakeinussa.

Isoissa organisaatioissa on havaittu, että etätyö voi hajottaa kykyä tiimien yhteisyöhön. Sitä taas tarvitaan, että ne voivat vastata vaikkapa pienempien yritysten nopeisiin liikkeisiin. Kasvokkaisia kohtaamisia tarvitaan, että syntyy innovaatioita ja niistä syntyy kassavirta. Toimiston etuna on myös, että it-härpäkkeet toimivat, Etelävuori huomauttaa.

– Etätyö on ollut seurausta sille, että toimistotiloja ei ole osattu suunnitella oikein. Avotoimisto on esimerkiksi jotain, jota emme halua edes kuulla. Se ei ole nykypäivää. Moni yritys tekee niin sanotun monitilatoimiston, joka on kuitenkin sitten avotoimisto, koska käyttäjiä ei ole kuunneltu. Silloin äänestetään jaloilla, ja siirrytään kotitoimistoihin.

 

Kyselyidenkin perusteella juuri huonot toimitilat, häiriöt ja hälinä ajavat ihmisiä kotiin. Moni pukeutuisi mieluummin mukavampiin kotivaatteisiin.

IBM Suomen henkilöstöjohtaja Minna Ääri puhuu myöskin ”monimuotoisuuden” puolesta. Työt tehdään siellä missä se on järkevintä. Toimistoissa on yhteisiä tiloja ja rauhallisia, eikä muutoksia ole tehty.

– Pelkästään kotoa tehtävä työ ei ole vuorovaikutuksen kannalta optimaalisin ratkaisu, vaan työn ja tiimin tarpeista lähtevät työjärjestelyt tuovat parhaimman tuloksen, Ääri sanoo.

Etelävuori puhuu ”törmäytyksistä” ja ”siilojen rikkomisesta”. Niitä ei tapahdu jos porukka liikkuu hajallaan pitkin kaupunkia. Ne vievät asioita eteenpäin asiat menevät eteenpäin, ja viime kädessä nostaa myös omaa viivan alle jäävää summaa, hän sanoo.

”Toimistojen airbnb:t” kasvussa

Toimitilojen kaipuu näkyy siten, että esimerkiksi Helsinkiin on avattu tukku uusia työ- ja toimistotiloja (coworking space). Tiedossakin tavoitteena on, että työntekijä voi valita, tekeekö töitä yhtiön omassa, coworking-tilassa tai kotona – tai jossakin ihan muualla.

Työtiloja vuokraavat tyypillisesti startup-väki ja tietotyöläiset. Technopolis vuokraa Uma-työtilaa viidessä maassa ja 12 kaupungissa, Spondalla on Mothership of work Helsingin kantakaupungissa ja entiseen Marian sairaalan on noussut myös toimitilakeskittymä Maria 01.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt suurten yritysten kasvava käyttö niille. WeWork, yhdysvaltalainen ketju on kasvanut seitsemässä vuodessa 20 miljardin arvoiseksi ja operoi 19 maassa. Se hallinnoi jo kokonaista IBM:n toimistotaloa.

– Tämä kertoo suunnasta, johon olemme menossa, Etelävuori kertoo.

Yritykset tekevät kiinteistöjen omistajien kansa perinteisesti pitkiä vuokrasopimuksia. Yritysten tarpeet ovat muuttuneet ja niiden kannalta pitkät sopimukset alkavat olla rasitteita. ”Toimistojen Airbnb:t” tuovat uutta ajattelua tilojen hallintaan ja nopeuttavat vuokrasopimuksia esimerkiksi kymmenestä vain vuoteen, hän sanoo.

Työntekijä tai työnantaja, millaisia kokemuksia sinulla on etätyöstä? Lähetä sähköpostia osoitteeseen elina.ranta@sanoma.fi.

Tiedon pääkonttori Keilalahdessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?