Venäjällä iloitaan Fortumin miljardien eurojen jättikaupasta: "Parantaa Nord Stream 2:n tilannetta"

Venäläisen tulkinnan mukaan ”suomalainen omistaja on mukavampi".

Useat venäläiset viestimet julkaisivat perjantaina Nord Stream 2 -kaasuputken teknisen johtajan Sergei Serdjukovin kommentit, joissa hän iloitsee Fortumin mahdollisesta Uniper-kaupasta. Serdjukovin mukaan kauppa helpottaisi koko Nord Stream 2 -hankkeen toteuttamista.

7.10.2017 10:13

Energiayhtiö Fortum tiedotti syyskuun lopulla sopineensa saksalaisen energiajätti E.onin kanssa energiayhtiö Uniperin kaupasta. Kaupassa Fortumille siirtyisi Uniperista E.onin vajaan 47 prosentin omistusosuus noin 3,76 miljardilla eurolla, mutta Fortum on viestittänyt olevansa valmis ostamaan myös tätä suuremman omistusosuuden.

Uniper-energiayhtiö on tämän jälkeen itse ihmetellyt julkisuudessa sitä, miksi Suomen valtion enemmistöomistuksessa oleva Fortum haluaa tulla heidän omistajakseen. Torstain Helsingin Sanomissa toimitusjohtaja Klaus Schäfer ilmoitti jopa pitävänsä Fortumin Uniperiin kohdistuvia ostoaikeita vihamielisinä.

Venäjällä Fortumin halu ostaa Uniperia nähdään kuitenkin aivan toisin.

Useat venäläiset viestimet julkaisivat perjantaina Nord Stream 2 -kaasuputken teknisen johtajan Sergei Serdjukovin kommentit, joissa hän iloitsee Fortumin mahdollisesta Uniper-kaupasta. Serdjukovin mukaan kauppa helpottaisi koko Nord Stream 2 -hankkeen toteuttamista.

– (Se) parantaa (kaasuputken rakentamistilannetta), koska suomalaisten yleinen suuntaus tulla Venäjän markkinoille on paljon suurempi kuin muilla, Serdjukov sanoi venäläisen RT-kanavan mukaan.

– Suomalainen omistaja on mukavampi, Serdjukov lisäsi käyttäen ilmaisua "bolee komfortnyi". Vaihtoehtoisesti ilmaisun voi kääntää suomeksi esimerkiksi sanoilla "miellyttävämpi" tai "vaivattomampi".

Serdjukov ei täsmentänyt, kenen näkökulmasta hän katsoo Fortumin omistajaroolin olevan mukavampi tai vaivattomampi asia - venäläisten itsensä vaiko esimerkiksi niiden Euroopan maiden näkökulmasta, jotka ovat haranneet Nord Stream 2:n rakentamista vastaan. Myös Euroopan parlamentti ja komissio ovat olleet kielteisellä kannalla kakkoskaasuputken suhteen.

Venäläisellä Sputnik-uutissivustolla Fortumin aie ostaa Uniperia on uutisoitu kertomalla, että ”suomalaiset päättivät ottaa osaa Nord Streamiin”.

– Samaan aikaan kun jotkut eurooppalaiset maat protestoivat Nord Stream 2:n rakentamista, suomalainen bisnes päätti ostaa yhtiön, joka ottaa osaa projektiin, Sputnik kirjoittaa.

Jos Fortumin aie ostaa Uniper osittain tai kokonaan toteutuu, suomalaisista veronmaksajista tulee samalla Nord Stream 2 -putken rakentamisen rahoittajia. Uniper on sijoittanut putkihankkeeseen noin 950 miljoonaa euroa.

Nord Stream 2 -kaasuputki on ollut pitkään vastatuulessa, sillä useat eurooppalaiset maat pitävät sitä kyseenalaisena projektina Venäjän kasvavan vaikutusvallan takia. Monet eurooppalaiset maat näkevät putken turvallisuus- ja geopoliittisena kysymyksenä, kun taas Suomi on koko ajan ilmoittanut pitävänsä putkea vain Venäjän ja Saksan välisenä taloudellisena asiana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi vastikään Venäjän pääministerille Dmitri Medvedeville Pietarissa, että Suomi tarkastelee Nord Stream 2:n pyytämiä lupia ainoastaan ympäristökysymysten kannalta.

– Suomi ei ole putken asiakas, joten taloudelliset seikat eivät meille kuulu, Sipilä lausui Medvedevin rinnalla Pietarissa 21. syyskuuta.

Fortum oli kuitenkin tiedottanut jo 20. syyskuuta käyneensä saksalaisen E.ON:n kanssa pitkälle edenneitä keskusteluita liittyen E.onin omistusosuuteen Uniperissa.

Nord Stream 2 on jättänyt Suomelle vastikään tarvittavat lupahakemukset putken vetämiseksi Suomen talousvyöhykevesien läpi. Muutamissa venäläisvälineissä on kuitenkin kiiruhdettu kirjoittamaan, että Suomi on jo antanut suostumuksensa uudelle kaasuputkelle.

– Niistä maista, joiden aluevesien kautta Nord Stream 2 kulkee, vain Tanska on projektia vastaan. Hyväksyntä on saatu Saksalta ja Suomelta, RT-kanava kertoo.

Serdjukov kertoi venäläisviestimille perjantaina, että Venäjä on jo valmistellut putkelle kiertoreitin siltä varalta, että Tanska ei anna lupaa vetää putkea alkuperäisen reitityksen mukaan. Serdjukovin mukaan putken mitta pitenisi kiertoreitin vuoksi vain joitakin kymmeniä kilometrejä, mikä on mitätön matka noin 1200 kilometrin mittaisessa putkihankkeessa.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark ei ole halunnut kommentoida julkisuudessa kysymyksiä Uniper-kaupan ja kaasuputken Gazprom-kytkyn mahdollisesta poliittisesta luonteesta. Lundmarkin mukaan ”Fortum ei ole poliittinen toimija”.

Oman riskinsä Nord Stream 2-hankkeelle tuovat Yhdysvaltain hallinnon käyttöön ottamat uuden Venäjän-vastaiset pakotteet, jotka saattavat kohdistua myös niihin eurooppalaisiin yhtiöihin, jotka lähtevät Gazpromin kumppaniksi kaasuputken rakentamiseen.

Serdjukovin mukaan Gazpromin eurooppalaiset kumppanit ovat kuitenkin varmoja, että Yhdysvaltain pakotteet eivät pysäytä heitä.

– Alihankkijat sanoivat jo, etteivät he ole pelästyneet. He ovat varmoja, että he pystyvät ohittamaan ne. Ymmärrättehän, että pakotteita vastaan voi olla vastapakotteita. Hehän (amerikkalaiset) hyödyntävät myös mannerjalustoja ja vetävät meriputkia, Serdjukov sanoi venäläisviestimille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?