Terveyskeskusten pahin lääkäripula on hellittänyt Suomessa muutamien vuosien takaisesta, mutta paikallisesti vaje vaivaa yhä pahoin. Se näkyy edelleen palkkaeroina.
Lääkäriliiton työmarkkinatutkimuksesta käy ilmi, että pitkä ja vaativa koulutus ja haastava työ ei takaa huippupalkkaa kaikille lääkäreille.
Terveyskeskuslääkärit alimmassa palkkakymmenyksessä, alle kolmen vuoden työkokemuksella, tienaavat korkeintaan 4 500 euroa. Ylimmässä säännöllisen työajan ansio on sen sijaan vähintään 7 200 euroa.
Jos terveyskeskuksen lääkärillä on työuraa yli 25 vuotta, palkka voi nousta jo 9 500 euroon.
Yksityisellä puolella esimerkiksi työterveyshuollossa kokoaikainen työsuhteinen lääkäri tienaa noin 5 300 –10 000 euroa.
”Pula yhä akuutti”
Yksityisessä Kuhmon lääkäripalvelussa on parikymmentä ammatinharjoittajina toimivaa lääkäriä. Kukaan heistä ei asu alueella vaan tekee keikkaa joitakin päiviä kuussa.
– Kuhmossa lääkäripula on akuutti ja kova. Erikoislääkäreistä on huutava pula ja muun muassa fysiatreista, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Piirainen.
Vajetta kuvaa, että Kuhmossa, Vuokatissa ja Suomussalmessa toimiva lääkäriketju rekrytoi juuri fysiatrin Helsingistä asti. Hän lentää kahden viikon välein etelästä Vuokattiin.
– Fysiatripula on ollut Kainuussa järkyttävä, meillä on ollut yksi ihminen hoitamassa koko Kainuuta. Nyt yksityiselle puolelle tulee toinen tekemään kahta päivää kahdesti kuussa, Piirainen kertoo.
Kuhmossa on pulaa lääkäreistä.
Työvoimapula näkyy useissa sote-alan tehtävissä erityisesti muuttotappiopaikkakunnilla. Keski-Suomessa Jämsässä sosiaalityöntekijöiden tehtäväkohtainen palkka on nostettu 3600 euroon kuukaudessa, koska virkaan ei meinannut löytyä hakijoita.
Piiraisella haussa on ollut myös päätoiminen erikoislääkäri Vuokatissa syyskuussa avautuneeseen työterveyshuoltoon. Piiraisen mukaan Kainuun alueella julkisen puolet lääkärit ovat joko nuoria tai vanhoja tai kielitaito on ongelma. Hänellä ei ole ollut kiinnostusta houkutella heitä keikkatyöhön.
Paikkaa mainostettiin kolmella lehti-ilmoituksella ja kaikissa mahdollisissa rekrykanavissa.
– Yksi hakemus tuli. Palkkatoivomus oli 12 500 euroa, perjantait vapaaksi, 7,5 tunnin työpäivillä. Tasan ei käy onnen lahjat.
Piirainen arvioi, että 12 tonnin palkkatoive voi yksittäisessä tapauksessa kuvata terveyskeskuspuolella kovaa tasoa, joka on lähellä eläkeikää kaikkine lisineen. Hän on kuullut myös 8 000–9 000 euron aloituspalkoista.
Kainuun sote-alueesta tarkennetaan, että näin kovia palkkoja on voitu maksaa vain akuutissa pulassa ja tilapäisesti.
Pula kääntymässä ylitarjonnaksi
Palkkapaine on helpottunut, kun lääkärien osalta vaje pienenee vuosi vuodelta. Viime syksynä Lääkäriliiton selvityksessä terveyskeskusten lääkärivaje oli enää 3,5 prosenttia.
– Koko maan tasolla arvioituna lääkärivaje on käytännössä hävinnyt. Alueellista vaihtelua on yhä, ja esimerkiksi Kainuussa tiedetään olevan pulaa edelleen, Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä kertoo.
Pula on helpottunut, koska lääkärikoulutusta on lisätty portaittain viimeiset parikymmentä vuotta. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoi Ylelle, että tilanne kääntyy jopa päälaelleen ja suuret koulutusmäärät johtavat pian lääkäreiden ylitarjontaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometri, joka perustuu Ely-keskusen tulevaisuuden arvioihin, antaa lääkäreiden työvoimapulasta yhä todellisuutta synkemmän kuvan kuin Lääkäriliiton kysely. Syitä on monia, yksi lienee, että harva lääkäri käyttää julkista työnvälityspalvelua.
”Lääkäriliiton kyselyssä Pirkanmaalla ei-erikoistuneen terveyskeskuslääkärin keskiansio oli 5 600–5 700 euroa, kun taas Kainuussa 6 800–6 900 euroa.
Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan isommissa kaupungeissa yleislääkäreiden pula näkyy helpottuneen kuitenkin myös ammattibarometrissa. Näillä alueilla lääkäreiden paikkoja on suunnilleen yhtä paljon kuin hakijoita. Pääkaupunkiseudulla on yhä barometrin mukaan pulaa.
– Pirkanmaalla on kohtuuhyvä tilanne, Tampereen kaupungin vastaanottotoiminnan va. ylilääkäri Kati Myllymäki vahvistaa.
– Tarve on pääkaupunkiseudulla kuitenkin niin paljon isompi, vaikka Tamperekin on muuttovoittoalue selkeästi ja yliopistokaupunkeja molemmat. Meillä huomaa, että muualta tulleet ja Tampereella opiskelleet mielellään tänne sitten jäävät eivätkä palaa kotiseudulleen.
– Palkoista aina kysytään, mutta emme me kauheasti niistä neuvottele. Minulla on karkea käsitys siitä, että koko Pirkanmaalla on melko samanlainen palkkataso. Näin toivotaankin, että emme joutuisi palkoilla kilpailemaan, etteivät ne lähde karkaamaan.
Lääkäriliiton kyselyssä Pirkanmaalla ei-erikoistuneen terveyskeskuslääkärin keskiansio oli 5 600–5 700 euroa, kun taas Kainuussa 6 800–6 900 euroa.
Vaikea lääkäripula luo Kainuusta todellisuutta synkemmän kuvan.
”Vaikka rouvan taivuttelu Espoosta Kainuuseen vaati vähän aikaa. Emme muuttaisi enää takaisin.
Piirainen, entinen lentäjä Japan Airlinesilla, teki paluun lääkärikeskukseen ja perheyrityksen johtajaksi ja kehuu nykyistä asuinpaikkaansa.
– Vaikka rouvan taivuttelu Espoosta Kainuuseen vaati vähän aikaa. Emme muuttaisi enää takaisin.