Yritysjohtaja Mika Anttonen ilmastonmuutoksesta: ”Jos raha johtaa show’ta, emme ikinä ratkaise ongelmaa”

Nordic Business Forum tarjosi erikoisen asetelman ilmastonmuutoksen torjuntaan paneelikeskustelussa maanantaina.

Mika Anttonen on St1:n hallituksen puheenjohtaja.

2.10.2017 17:47

Energiabisnestä edustava St1:n perustaja Mika Anttonen sanoi, ettei ilmastonmuutosta torjuta, elleivät valtiot ala väkisin rajoittaa energiayhtiöiden päästöjä.

Meteorologi Petteri Taalas, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri, uskoo vapaaehtoisuuteen ja kuluttajien voimaan, yhtiöiden toimiin ja Pariisin ja valtioiden ilmastosopimuksiin.

Anttonen oli pessimisti.

– Ongelma on hyvin yksinkertainen. Päästökysymys pitäisi tuoda ilmakehästä maan pinnalle ja panna energiayhtiöt maksumiehiksi, hän totesi.

– Olen aina ihmetellyt, miksi energiayhtiöitä ei reguloida. Jos et vähennä hiilidioksidipäästöjä kymmenessä vuodessa kymmenen prosenttia, saat niin kovat sakot, että menet vararikkoon, Anttonen ehdotti.

Anttosen puheenvuorot saivat taputuksia yleisöstä.

– Täällä peräänkuulutettiin johtajuutta, mutta minä kaipaan sitä, että yhteiskunta ottaa sääntelyyn monikansalliset energiayhtiöt.

– Näin meidän pitäisi tehdä. Jos raha ja markkinatalous johtavat show’ta, emme ikinä ratkaise ongelmaa. Jos hiilidioksidi on myrkkyä, miksi me emme sano, että ilmakehän myrkyttäminen ei ole ilmaista. Hyvin yksinkertaista, mutta näin ei tehdä, koska haluamme jatkaa nykyisen elintasomme ylläpitämistä.

Panelisteista James Hansen, yhdysvaltalainen ilmastontutkija ja entinen Nasa-johtaja sanoi, että ongelmana on, että Intian tapaiset maat katsovat oikeudekseen tavoitella samanlaista elintasoa kuin vaikka Yhdysvalloissa on.

Myös Hansenin mielestä tarvitaan kovempia polttoaineen haittamaksuja. Ilmakehä on ”ilmainen kaatopaikka” ja vesien saastumista ja ilmastonmuutosta ei ole hinnoiteltu fossiilisen polttoaineeseen.

– Tarvitsemme rajat ylittävää hiilidioksidimaksua.

Hansenin mukaan Euroopan päästökauppa ei riitä, koska se ei ole tarpeeksi tehokas ja sitä voidaan myös käyttää hyväksi ”lahjuksilla”.

– Päästökauppaa on yritetty jo vuosia ja se on johtanut järjestelmään, jossa vain puhutaan ja puhutaan saamatta mitään aikaiseksi, Anttonen komppasi.

Anttosen mukaan päästökaupasta on myös tehty niin monimutkainen, ettei muualla maailmassa koskaan päästä vastaavasta sopuun.

– Olen hieman optimistisempi, Taalas sanoi puolestaan.

Taalaksen mukaan sopimuksilla on saatu aikaan monia kansainvälisiä ympäristö- ja turvallisuussääntöjä.

– Kuluttajien voima on suuri, mutta muutoksen vauhti ei ole riittävän nopea, hän lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?