Näin kannattavaa on lämmittää varaavalla takalla – ostetuilla klapeillakin säästää satoja euroja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin kannattavaa on lämmittää varaavalla takalla – ostetuilla klapeillakin säästää satoja euroja

Koivuklapin lämpöarvo on sekapuuta parempi.

Varaavalla takalla lämmittäminen on kannattavaa etenkin talvipakkasilla, kun mm. ilmalämpöpumppujen hyötysuhde heikkenee.

2.10.2017 15:47

170 neliön talossa sähkönkulutus on vuodessa noin 20 000 kWh. Talosta löytyy varaava takka, ilmalämpöpumppu ja sähkösauna. Käytössä on suora sähkölämmitys.

Tammikuun pakkasilla kulutus oli noin 2 700 kilowattituntia. Heinäkuussa sähköä sen sijaan kului 860 kWh. Luvuista voidaan päätellä, että lämmitykseen tarvitaan sähköä erotukseksi jäävä osuus: 1 840 kWh.

Energiaviraston ylläpitämän sahkonhinta.fi-sivuston mukaan Uudellamaalla sähkön kokonaishinta on noin 13,2 senttiä per kilowattitunti. Esimerkkitaloudessa tämä arvio pitää paikkansa ja hinnalla laskettuna lämmityskulujen osuus tammikuun sähkölaskusta on 243 euroa.

Motivan asiantuntijan Sami Seunan mukaan lämmityskuluja voi puulämmityksellä painaa merkittävästi alaspäin.

– Varaavalla takalla vähennetään sähkön kulutusta keskimäärin noin 2 000 kilowattituntia vuodessa, mutta kyllä parhaat pääsevät jopa 8000 kilowattituntiin. Ääripäät voivat olla isoja, hän kommentoi.

– Ylipäätään pakkaskelillä on järkevää polttaa puuta tukilämmitysmuotona.

Polttopuita myydään useimmiten irtokuutiometreinä. Yllä oleva graafi selittää erot irto-, pino- ja kiintokuutiometrin välillä.

2 000 kWh tuottamiseen varaavalla takalla tarvitaan Metsäkeskuksen ylläpitämän halkoliiteri.com-verkkosivun laskurin mukaan noin kaksi irtomottia koivua. Uudellamaalla koivuklapin hinta per irtokuutio on halvimmillaan noin 55 euroa, joten polttopuiden hinnaksi tulee 110 euroa ja keskimäärin 25 euron toimituskulut.

Mikäli on todellinen takkataituri ja onnistuu säästämään vuodessa 6000 kilowattituntia, saa 355 euron klapikuluilla säästettyä sähköä 780 euron edestä. Tuolloin voi katsoa netonneensa 425 euroa.

Mikäli omistaa omaa metsää ja kokee ulkotyöt hyötyliikuntana, puulla lämmittämisen voi katsoa olevan parhaimmillaan lähes ilmaista. Rankametsästä pätkityn sekapuun energiasisältö on noin 790 kWh per irtokuutio, kun kauppatavarana suositulla koivuklapilla energiaa saadaan yhdestä irtomotista 1010 kilowattituntia.

Klapimyyjät myyvät yleisesti ottaen suhteellisen kuivaa tavaraa. Polttopuun kosteudella on suuri vaikutus lämmitystehossa.

– Puun kosteusprosenttia voi tarvittaessa mitata itsekin edullisellakin mittarilla. Märkää puuta ei saa palamaan puhtaasti, Seuna sanoo.

Seuna huomauttaa myös, että tulisijan rakenne, sytytystapa ja tulipesän täyttöaste vaikuttavat palamisen puhtauteen. Joissakin tapauksissa myös ilmanpaineen ja ulkolämpötilan merkitys palamiseen voi olla suuri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?