PAM saa tuhat yhteydenottoa vuodessa syrjinnästä raskauden tai perhevapaan vuoksi

Muun muassa urasuunnitelmiin ja perheen perustamiseen vaikuttavaa ongelmaa pyritään ratkaisemaan valistuskampanjalla.

Isot ammattiliitot saavat paljon kyselyjä raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä.

2.10.2017 6:00

Syrjintä raskauden tai perhevapaiden takia näkyy ammattiliittojen arjessa jatkuvasti, kertoo tasa-arvovaltuutetun tekemä tuore kysely.

Kyselyyn vastanneista liitoista 46 prosenttia on kertonut, että ne saavat jäseniltään yhteydenottoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä vähintään viikoittain. Joissakin liitoissa yhteydenottoja tulee useita päivittäin. Isossa ammattiliitossa, kuten esimerkiksi PAM:ssa se tarkoittaa tuhatta yhteydenottoa vuodessa.

Tasa-arvovaltuutetun toimistoon tulevista yhteydenotoista puolet liittyy raskaussyrjintään. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mukaan tilanne on pysynyt samana jo vuosia.

Maarianvaaran mukaan raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän kohteluun liittyy edelleen paljon tietämättömyyttä ja aikansa eläneitä asenteita. Tänään käynnistyy tasa-arvovaltuutetun kampanja, jolla tilanteeseen pyritään saamaan muutos.

– Jokaiseen työpaikan tasa-arvosuunnitelmaan pitäisi kirjata nollatoleranssi raskaus- ja perhevapaasyrjinnälle, Maarianvaara vaatii kampanjan tiedotteessa.

Kampanja on esillä Ylen kanavilla, Finnkinon elokuvateatteriessa ja sosiaalisessa mediassa tunnuksella #raskaussyrjintä. Tietoja aiheesta on koottu sivustolle www.raskaussyrjintä.fi.

Perheellistyminen voi viedä työt

Yhteydenottojen perusteella raskaussyrjintä näkyy yleisimmin niin, ettei työntekijän määräaikaista työsuhdetta jatketa sen jälkeen, kun raskaus on tullut ilmi. Usein syrjintää ilmenee myös perhevapaalta palatessa: työtehtävä on saattanut kadota tai siirtyä pysyvästi sijaiselle.

Myös syrjintä rekrytointitilanteissa on yleistä. Työhaastatteluissa kysytään yhä yleisesti perhesuunnitelmista, vaikka se on tasa-arvolain mukaan kiellettyä.

Syrjintä vaikuttaa monin tavoin naisten urasuunnitelmiin, perhevapaiden tasapuoliseen hyödyntämiseen ja nuorten aikuisten ajatuksiin perheen perustamisesta.

– Raskaussyrjintä on sukupuolisyrjinnän ytimessä. Sitä ei tule hyväksyä missään muodossa, Maarianvaara sanoo.

Kampanjan vinkit työntekijälle ja työnantajalle

Työntekijä, muista nämä!

  • Sinulla on oikeus hakea töitä myös raskaana ollessasi.

  • Työhaastattelussa ei saa kysyä perhesuunnitelmista, eikä niistä tarvitse kertoa. Raskaus, perhevapaa tai vanhemmuus ei saa vaikuttaa työhonottopäätökseen.

  • Määräaikaista työsuhdettasi ei saa päättää perhevapaan alkuun.

  • Ketään ei voi irtisanoa raskauden vuoksi eikä raskaus ole peruste päättää työsuhdetta koeajalla.

  • Perhevapaan jälkeen sijainen ei saa korvata sinua.

Työnantaja, muista nämä!

  • Keskity työnhakijan pätevyyteen.

  • Älä kysy lainvastaisia kysymyksiä. Lainvastaisia ovat esimerkiksi kysymykset hakijan perhetilanteesta ja -suunnitelmista. Fiksu työnantaja ei kysele niistä edes kautta rantain eikä tee niistä oletuksia.

  • Muista, että raskaus ei ole peruste tehdä työsuhteesta määräaikaista tai lyhentää sen kestoa.

  • Raskaus ei saa vaikuttaa työntekijän asemaan. Mieti, miten kohtelisit raskaana olevaa, jos hän ei olisi raskaana. Toimi sen mukaan.

  • Raskaus tai perhevapaa ei ole peruste päättää työsuhdetta. Tämä koskee myös koeaikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?