Koiriin käytetään rahaa, vaikka sitä ei olisi – ”Seuraavaksi odotan, että koirille aletaan tuotteistaa metsää” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koiriin käytetään rahaa, vaikka sitä ei olisi – ”Seuraavaksi odotan, että koirille aletaan tuotteistaa metsää”

Koirat ovat kuluttamisen kohteita, mutta nykyään myös kuluttajia. Niitä hierotaan, jumpataan, koulutetaan ja ruokitaan yhä suuremmilla rahasummilla.

1.10.2017 7:35

Koira kuuluu nykyään suomalaiseen katu- ja kotikuvaan tiiviimmin kuin koskaan. Vuonna 2016 Tilastokeskus laski, että suomalaisissa kotitalouksissa on 800 000 hännänheiluttajaa. Sitä voi kutsua todelliseksi kasvuräjähdykseksi, sillä 2012 koiria oli kotitalouksissa noin 630 000.

Tämä eläinmäärä tarvitsee hoitoa, virikkeitä ja ennen kaikkea ruokaa. Suomalaiset käyttivät lemmikkiensä ruokaan 320 miljoonaa euroa vuonna 2015. Se on lähes tuplasti enemmän kuin vuonna 2000. Koirat pyörittävät siis aikamoista miljoonabisnestä, tai siis ihmiset pyörittävät, koirien kanssa – vai miten se oikein menee?

Tutkijatohtori Henna Syrjälä Vaasan yliopiston kauppatieteellisestä tiedekunnasta on tutkinut koiria kuluttamisen kohteena, mutta ei vain kohteena.

– Koirat voivat olla myös kuluttajia. Nykyään monet omistajat satsaavat koirahierontaan tai koirakylpylöihin. Koirat voivat olla myös keino kuluttaa. Ne eivät ehkä tarvitse uutta hienoa kaulapantaa, mutta antavat hyvän syyn hankkia sellaisen, Henna Syrjälä kertoo.

Helsingin Stockmannilla järjestettiin koirien muotinäytös vuonna 2002.

Lemmikkeihin käytetään rahaa – vaikkei sitä olisi

Henna Syrjälällä ei ole suoraa vastausta siihen, milloin koirabuumi Suomessa alkoi ja miksi.

– Koirien suosio on kasvanut pikku hiljaa, mutta käyrä on ollut jo pitkään nouseva.

On arveltu, että koirasuosio kiihtyi 1990-luvun laman tuoksinassa. Ainakin tilastollisesti lemmikkeihin liittyvässä kuluttamisessa näkyy kasvupiikki pahimman laman aikoihin vuonna 1993.

Tutkimustulokset eläinten tuomista, fyysisistä ja henkisistä terveysvaikutuksista selittävät Syrjälän mukaan ainakin osaksi sitä. Koirista etsitään hyvää mieltä silloin, kun sitä ei muuten juuri leiju ilmassa.

– Lemmikit luovat hyvää oloa ja niihin halutaan käyttää rahaa, vaikkei sitä olisi ylen määrin. Meidän nykyistä koirakulutuskäyttäytymistämme määritteleekin vahvasti kiintymys.

Koirat uivat hyvinkääläisessä koirakylpylässä.

Kirjassa Kaikenkarvainen kansa: Miten koirista tuli miljoonabisnes? (WSOY 2017) koiranomistajuutta tutkinut Suvi Paasisalo kertoo omakohtaisen kokemuksen siitä, miten eläinlääkärikulut voivat ravistella taloutta.

Paasisalon koiran akillesjänteet katkesivat ja edessä oli leikkauksia sekä fysioterapiaa. Kulut karkasivat yli tuhanteen euroon, mikä oli opiskelijalle iso raha. Paasisalo ratkaisi ongelman myymällä muumimukikokoelmansa.

Koirien ruokkimiseen ja eläinlääkäriin uppoaa omistajilta paljon rahaa. Jos hinnat nousevat, onko koirista tulossa luksusta?

Kaikkea kylpylöistä kuntosaleihin

Suomalaisessa koirakulttuurissa on Syrjälän mukaan ristiriitaisiakin merkityksiä, jotka heijastuvat kuluttamiseen.

– Toisaalta meillä on olemassa vahva käsitys siitä, että koira on eläin, ei ihmisen korvike. Tämä ajattelutapa on tuonut muun muassa lajityypillisen ja luonnonmukaisen ruuan suosion nousun ja luonnollisuuden arvostamisen. Toisaalta myös melko amerikkalainen tapa inhimillistää lemmikkejä tuo omanlaisia kulutustuotteita markkinoille. Tämä ei meillä vielä näy kovin vahvana, mutta trendi on selvästi kasvussa, Syrjälä arvioi.

Koirille kehitetään jatkuvasti uusia ruokia, tuotteita ja harrastusmahdollisuuksia. Syrjälä seuraa itse alan uutuuksia niin tutkijana kuin koiraharrastajana. Viime vuosien menestyksistä hän nostaa muun muassa One Mind Dogs -konseptin, joka tarjoaa agilitykoulutusta myös verkossa.

– Monet koiran ja omistajan suhdetta lähentävät palvelut ovat nyt suosittuja. Tästä esimerkkinä on vaikkapa dobo. Se on liikuntamuoto, jossa koira saa aktiivista tekemistä ja omistaja samaan aikaan kuntosalitasoista kuntoilua.

Koirien aktivoiminen erilaisilla radoilla, harjoitteilla ja teemapuistoissa on Syrjälän mukaan nyt suosittuja.

– Seuraavaksi odotan, että koirille aletaan tuotteistaa metsää. Suuri osa koiranomistajista asuu tiheään asutuilla alueilla, joten rajatut metsäradat voisivat löytää monta tassuparia, Syrjälä toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?