Mustin ja Mirrin miljoonabisnes: Mika Sutinen halusi panostaa asiakaspalveluun – ”Kuuntelen päivittäin 4–5 ihmisen eläintarinat”

Viimeiseen 17 vuoteen Mika Sutisen ei ole tarvinnut keskittyä rahantekoon. Ehkä juuri siksi hän on menestynyt niin hyvin.

30.9.2017 9:20

Kastemadoista kaikki alkoi. Tällä viikolla vuoden liikemieheksi nimitetty Mika Sutinen oli seitsenvuotias, kun hän marssi kuopiolaiseen kalastuskauppaan. Ei ihastelemaan uusia kamppeita, vaan hieromaan kauppaa. Hän meni kysymään, paljonko hänelle maksettaisiin valmiiksi pussitetuista kastemadoista. Kaupat tehtiin.

– Tosin isäni taisi hoitaa aika lailla käytännön työt kanssani, Sutinen hymähtää.

Työnrakastajasta ei ole eläkeläiseksi

Mika Sutinen otti Vuoden liikemies -tittelin vastaan maanantai-iltana. Hetki maistui erityisen makealta. Ei vain nimityksen takia, sillä onhan niitä tullut ennenkin. Palkintopuheessaan Sutinen nimittäin ilmoitti kiitosten kanssa samaan hengenvetoon jättävänsä päivätyönsä Mustin ja Mirrin toimitusjohtajana.

– Totesin tuossa vaimolle, että on kovin monia tapoja jättää toimitusjohtajan pesti, mutta tämä, palkinnon kanssa leveästi hymyillen, on kyllä yksi parhaista ja mukavimmista, Sutinen nauraa.

Niin varmasti. Lemmikkieläintuotteisiin keskittyneellä Musti ja Mirrillä menee tällä hetkellä oikein mukavasti. Konsernissa on lauantaina päättyvällä tilikaudella syntynyt liikevaihtoa 170 miljoonaa ja ketjun kuluttajamyynti on 265 miljoonaa. Vuonna 2015 Mustin ja Mirrin koko osakekanta myytiin ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö EQT:lle. Sutinen, joka omisti yhtiöstä ennen kauppoja noin 7 prosenttia, jäi kuitenkin johtamaan yritystä. Taloudellisesti hänen ei olisi enää tarvinnut tehdä päivätöitä, mutta Sutinen perusteli jäämistään sillä, että yksinkertaisesti rakastaa työtään.

Ja työtään mies sanoo rakastavansa edelleen, sen hiipuminen ei ole syynä toimitusjohtajan paikasta luopumiseen.

– Ratkaisu oli kauhean selkeä, vaikkakin haikea. Olen seitsemän ja puoli vuotta painanut tässä pestissä täysillä. Nyt minun piti päättää, että teenkö tätä vielä toiset samanmoiset, jolloin olisin lähemmäs kuusikymppinen. Päätös oli kirkas ei, haluan tehdä, oppia ja nähdä nyt jotain muuta, Sutinen sanoo.

Eläkkeelle Sutinen ei vielä taivu, omasta mielestään ei ehkä koskaan – jos vain pääkoppa säilyy kunnossa. Ensinnäkin hän aikoo jatkaa Mustin ja Mirrin sekä noin kymmenen muun yrityksen hallituksessa. Useammankin, jos joku osaa pyytää. Ja kirjoittaa muun muassa tietokirjan yhdessä ystävänsä Mikko Kuitusen kanssa. Sekä ehtiä ehkä vähän enemmän kalaan.

Raha tulee rahan luo

Onnekas on sana, jota Sutinen käyttää moneen kertaan kerratessaan työuraansa. Ja etuoikeutettu.

– Tiedän olevani ihan valtavan etuoikeutettu. Se ajatus pitää jalat maassa. Totta kai olen tehnyt paljon töitä, mutta monesti vain osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Niin kuin vaikka nuorena tilintarkastajaharjoittelijana. Silloin hän istui lounaspöytään, jossa vastapäinen mies kertoi lounasseuralleen etsivänsä harjoittelijaa Hongkongiin. Sutinen ehdotti saman tien itseään, vaikka silloinen, Sutista vastapäätä istunut esimies ei ehdotuksesta riemastunut.

– Ei kovin harkittu veto, mutta ratkaiseva ja onnekas, Sutinen summaa.

Työ on vienyt Sutisen mm. Hongkongiin.

Niin Mika Sutinen päätyi Aasiaan liikkeenjohdon konsultiksi ja sitä kautta hän myöhemmin ajautui konsultoimaan lemmikkieläinyritys Keroxia Kaukoidän markkinoista. Lopulta hän johti samaista firmaa, joka laajeni ja menestyi.

– Kun vuonna 2000 möimme Keroxin, se oli ratkaiseva hetki elämässäni. Ensinnäkin tietysti siksi, että vaurastuin. Alkuun naiivisti ajattelin jääväni eläkkeelle, mutta ei se kiinnostanutkaan. Jotenkin vaurastumisen kautta työnteosta tuli entistäkin kiinnostavampaa. Työn merkitys muuttui, kun sitä ei tarvinnutkaan tehdä enää rahan vuoksi. Työssä tapahtui myös jännä oivallus. Kun minun ei tarvinnut enää keskittyä euron tai kahden voiton tavoitteluun, vaan saatoin keskittyä tuottamaan asiakkaalle maksimaalista lisäarvoa. Huomasin, että kun ei keskittynyt rahaan niin paljon, sitä myös tuli luontevammin.

 Meni hetki, kunnes huomasin, että tästä omaisuudestahan tulee stressiä, en tarvitse näitä härpäkkeitä.

Vuosi 2000 muutti kaikella tavalla työnteon lisäksi Sutisen suhdetta rahaan.

– Rikastuttuani ostin ensin kaikenlaista, moottoripyörän, Tahkolta pari mökkiä, veneen. Meni hetki, kunnes huomasin, että tästä omaisuudestahan tulee stressiä, en tarvitse näitä härpäkkeitä. Niin möin ne pois.

Ihmiset muuttivat yrityksen

Sutisesta ei siis tullut nelikymppinen eläkeläinen, vaan muutamien mutkien kautta Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja. Hän päätti heti uudistaa yrityksen.

– Ensin päätimme laittaa tekniset asiat kuntoon ja heti perään palvelukulttuurin. Se ei tapahdu koskaan hetkessä, ja niin varasimme uudistukseen aikaa kolmesta viiteen vuotta.

Sutisen mielestä juuri panostus asiakaspalveluun on ollut erittäin oleellista – ja onnistunutta.

– Kun yritys vuonna 2014 vaihtoi pääomistajaa, monet konsultit ja mysteerishoppaajat tarkistivat myymälöitämme. Konsultit totesivat, että teidän myymälännehän ovat yhden sortin sosiaalitoimistoja. Otin sen äärimmäisenä kohteliaisuutena. Tämä yritys muuttui ennen kaikkea sen työntekijöiden ansiosta.

Mika Sutinen jättää tehtävänsä Mustin ja Mirrin toimitusjohtajana.

Työelämän sudokut ja suurperhe

Mika Sutinen on tullut kuuluisaksi kovasta työmoraalista, värikkäistä mainoskampanjoista ja hyvästä bisnesnenästä. Usein aamu alkaa lenkillä ja päättyy samanmoiseeen. Mistä hän saa energiansa?

– Olen jotenkin riippuvainen erilaisten ongelmien ratkaisusta. Jos törmään ongelmaan, en ensimmäiseksi stressaannu, vaan haluan etsiä ratkaisuja, se on äärimmäisen stimuloivaa, Sutinen toteaa.

Ja myös itse yrityksen asiakaskunta, lemmikkieläimet ja heidän omistajansa, on Sutisen mielestä ollut niin kiehtovaa ja mielihyvää tuottava, että se on pistänyt pakostakin jaksamaan.

– Olen laskeskellut, että kuuntelen päivittäin ainakin neljän viiden ihmisen eläintarinat. Niistä vain prosentti on surullisia, joten kyllä niistä pakostakin saa voimaa ja ilahtuu.

Ja taas toistuu sana onnekas. Sutinen myöntää olleensa onnekas muuallakin kuin työsaralla.

– Minulla on käynyt tuuri, että olen löytänyt itselleni niin upean vaimon. Hän kestää minua sellaisena kuin olen eikä ainakaan myönnä urani takia jääneensä paitsi mistään. Kun tässä taannoin vaikeroin syyllisyydentuskissani, että arjen pyörittäminen on jäänyt niin paljon hänelle kun olen niin paljon poissa. Vaimoni totesi siihen, että jos tästä joku on kärsinyt niin se olen minä, hänellä ja lapsilla on ollut koko ajan ihan hyvä olla.

Mika Sutinen on asunut viime vuodet viikot Helsingissä ja viisilapsinen perhe Kuopiossa. Lisäksi työmatkapäiviä on ollut noin 200 vuodessa. Silti, tarkemmin mietittyään, Sutinen ei koe jääneensä mistään suuremmasta paitsi. Elämä on hänestä aina kuitenkin jonkinlainen kompromissi ja hänen ratkaisunsa on ollut tällainen.

– Olen kuitenkin saanut elää tosi sisällöllisesti rikasta elämää, en osaa kantaa suurempia huolia enkä haikailee itselleni mitään elämää suurempia unelmia. Tällä hetkellä haaveilen ainoastaan siitä, että saadaan viimeisetkin lapset kasvatettua ulos kotoa ja elää vaimon kanssa ihan kahdestaan, se tuntuu murrosikäisten kanssa elellessä todelliselta unelmalta, Mika Sutinen hymähtää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?