Katalonian talous on yhtä iso kuin Portugalin – ”Espanjan tilanteeseen kiinnitetty liian vähän huomiota”

Espanjassa valmistaudutaan Katalonian mahdolliseen kansanäänestykseen itsenäistymisestä. Katalonialaisten itsenäistymispyrkimyksiä ei kannata jättää huomiotta, sanoo suomalaisanalyytikko.

28.9.2017 6:01

Espanjan mukaan kansanäänestys on laiton, mutta Katalonia pyrkii kaikesta huolimatta järjestämään äänestyksen tämän viikon sunnuntaina.

Kierrokset käyvät kovilla: Kansanäänestyksestä kertovia verkkosivuja on suljettu ja Espanja on takavarikoinut 10 miljoonaa äänestyslappua – minkä jälkeen aktivistit ovat kopioineet uusia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kriisiä on kuvattu Espanjan pahimmaksi poliittiseksi kriisiksi vuosikymmeniin.

Avoimia kysymyksiä on paljon: Järjestyykö kansanäänestys, ja jos, mikä sen tulos on? Minkä verran ihmisiä vaivautuu uurnille ja mihin itsenäistymistä puoltava tulos johtaisi?

Harvempi näyttää uskovan, että kansanäänestys johtaisi Katalonian itsenäistymiseen eli Catalexitiin. Esimerkiksi pankkijätti Citigroupin ekonomistit pitävät tätä epätodennäköisenä maanantaina julkaistussa raportissaan.

Tuleva viikonloppu ei juuri näy markkinoillakaan, ja Espanjan valtionlainojen korkoero Saksan vastaaviin korkoihin nähden on pysynyt viime viikkoina pienempänä kuin se oli viime keväänä.

Toinen jättipankki Credit Suisse arvioi syyskuun alkupuolella, että Katalonian tilanne tuskin aiheuttaa merkittävää epävarmuutta euroalueella.

Moni asia on mennyt toisin kuin oletettiin

– Markkinoilla odotetaan, ettei äänestys toteudu, eikä se vielä varmaa olekaan, kommentoi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Hän arvioi, että jos perusodotukset toteutuvat, kansanäänestys aiheuttaa markkinoilla pientä epävarmuutta, mutta asia unohtuu jonkin ajan kuluttua.

Von Gerichin mielestä Espanjan tilanteeseen on kuitenkin kiinnitetty liian vähän huomiota. Hän pitää todennäköisempänä, että tilanne ratkeaa rauhallisesti kuin että se aiheuttaisi suuren kriisin, mutta sellaistakin vaihtoehtoa kannattaa hänen mielestään pohtia. Meneillään olevaa kehityskulkua ei kannata jättää seuraamatta.

– Niin moni asia on mennyt viime vuosina niin eri tavoin kuin etukäteen on ajateltu, von Gerich perustelee.

Jos ”pahin” toteutuisi, sillä olisi merkitystä koko Euroopalle, hän arvioi. Tällä pahimmalla hän esimerkiksi viittaa aiempiin huoliin siitä, että Kreikka lähtisi eurosta.

– Jos Katalonia pääsisi jotenkin itsenäiseksi – ja jos mentäisiin sääntöjen mukaan – Katalonia lähtisi saman tien ulos eurosta ja EU:sta, vaikka he haluaisivat jatkaa, von Gerich kuvaa.

Tämä loisi ennakkotapauksen, ja se saattaisi herätellä itsenäistymishaaveita esimerkiksi Belgiassa ja Italiassa – ja lopulta tilanne voisi johtaa riskeihin koko EU:n kannalta.

Citi: Tuskin Catalexitia, mutta aihe pysyy pinnalla

Kuten sanottua, von Gerich ei ennakoi kuvailemaansa kehityskulkua vaan sanoo, että sellaisenkin mahdollisuus olisi hyvä huomioida.

Citigroup puolestaan ennakoi, että Kataloniassa järjestetään sunnuntaina jonkinlainen kansanäänestys, mutta se tuskin johtaa Katalonian eroon Espanjasta. Citin mukaan kansanäänestystä seuraavat todennäköisesti Kataloniassa uudet alueelliset vaalit muutaman kuukauden kuluessa, ja itsenäisyys pysyy tapetilla.

– Emme pidä tätä todennäköisimpänä kehityskulkuna, mutta uskomme, että riski aiempaa suuremmista ristiriidoista äänestyksen jälkeen kasvaa. Tämä tarkoittaisi myös merkittäviä häiriöitä ja mahdollisesti suuria taloudellisia kuluja, Citin ekonomistit kirjoittavat.

Katalonian itsenäistymistä he pitävät kuitenkin hyvin epätodennäköisenä. He arvioivat, että pitkällä tähtäimellä tilanteen ratkaisu saattaa vaatia esimerkiksi taloudellisen itsemääräämisoikeuden lisäämistä Katalonian alueella.

Epävarmuudesta ongelmia Espanjan taloudelle

Katalonia on merkittävä alue Espanjassa. Se tuottaa viidesosan Espanjan bruttokansantuotteesta ja miltei kolmanneksen viennistä. Katalonian talous on yksinään samankokoinen kuin naapurimaa Portugalin talous.

Äänestyksen aiheuttama epävarmuus voikin vaikuttaa Espanjan talouskehitykseen. Tutkimuslaitos Oxford Economics huomioi, että jos äänestys nostaisi tuntuvasti Espanjan valtionlainojen korkoja, se vaikuttaisi vakavasti Espanjan talousnäkymiin.

Epävarmuus hermostuttaa tietysti myös alueella toimivia yrityksiä. Kataloniassa toimivat yritykset ovat jo kehitelleet varasuunnitelmia ja varoitelleet epävarmuudesta. Talouslehti Financial Times (FT) kertoi tänään keskiviikkona yritysjohtajien huolista.

– Päätöksiä ei tehdä ja sijoituksia lykätään. Tämä on jo haitaksi taloudelle, ja ongelmat ovat mahdollisesti vasta alkamassa, kommentoi paikallisen pääomasijoitusyhtiö Riva y Garcian toimitusjohtaja Borja García-Nieto FT:lle.

Espanjassa toimivan Yhdysvaltain kauppakamarin johtaja Jaime Malet taas kertoi, että monet espanjalaiset ja kansainväliset yhtiöt ovat tehneet paperityönsä valmiiksi sen varalle, että itsenäistyminen tapahtuisi ja yritysten olisi parasta muuttaa muualle.

Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos on väittänyt, että itsenäistyminen voisi johtaa johtaa jopa 30 prosentin romahdukseen Katalonian bkt:ssä, jos alue joutuisi lähtemään EU:sta ja euroalueesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?