Historiallisen suuri yrityskauppa suunnitteilla: Fortum sopuun E.ONin kanssa – tekee ostotarjouksen koko Uniperista

Energiayhtiö Fortum kertoo päässeensä saksalaisen E.ONin kanssa sopuun Uniperin osakeomistuksen tarjoamisesta Fortumille. E.ON omistaa 46,65 prosenttia Uniperista.

Fortum tavoittelee merkittävää omistusosuutta saksalaisesta energiajätistä.

26.9.2017 20:19

Samalla Fortum kertoi tekevänsä vapaaehtoisen julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille.

Fortumin tiedotteen mukaan käteisostotarjous Uniperin osakkeenomistajille on kokonaisarvoltaan 22 euroa osakkeelta ja siihen sisältyy 36 prosentin preemio suhteessa Uniperin osakkeen hintaan toukokuun lopussa eli ennen Uniperia koskevia yrityskauppaspekulaatioita. Hinta on sama kuin viime viikolla kerrotuissa alustavissa tiedoissa.

Tarjoushinnan perusteella E.ONin Uniper-omistuksen arvo arvo on 3,76 miljardia euroa ja Uniperin koko osakekannan arvo on 8,05 miljardia euroa.

Sopimuksen mukaan E.ONilla on oikeus hyväksyä tarjous ensi vuoden alussa samaan osakekohtaiseen kokonaisarvoon, joka maksetaan kaikille tarjouksen hyväksyville osakkeenomistajille.

Sopimuksessa todetaan myös, että mikäli E.ON ei hyväksy tarjousta, Fortumilla on oikeus myydä E.ONille kaikki tarjouksen yhteydessä hankkimansa Uniperin osakkeet ja saada siltä lisäksi hyvitysmaksu, joka on vähintään 20 prosenttia E.ONin omistamien Uniperin osakkeiden kokonaisarvosta.

Fortumin mukaan tarjous rahoitetaan olemassa olevilla käteisvaroilla sekä Barclaysin täysimääräisesti myöntämillä rahoitusjärjestelyillä.

Fortum toteaa myös tiedotteessaan, että järjestely nostaa yhtiön velkaisuuden yli sen tavoitteen, joka on nettovelan ja käyttökatteen suhteena noin 2,5. Fortum kuitenkin odottaa, että velkaisuusaste pienenee yhtiön omien toimintojen kassavirran ja Uniperin tulevan osingon yhteisvaikutuksen ansiosta kohti tavoitetasoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?