Löytyykö kaapistasi mahdollinen meripihka-aarre? Näin ammattilainen määrittelee ”itäblokin kullan” arvon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Löytyykö kaapistasi mahdollinen meripihka-aarre? Näin ammattilainen määrittelee ”itäblokin kullan” arvon

Maailmanmarkkinahinnaltaan meripihkan edullisuus saattaa yllättää. Sen hintaan vaikuttaa kuitenkin moni tekijä. Kiinalaiset maksavat suomalaisissa kultasepänliikkeissä myytävistä meripihkakoruista omaisuuden, koska täällä myytävä meripihka on laadukasta ja kultasepäntyötä arvostetaan.

24.9.2017 16:14

Lahden jalo- ja korukiviharrastajien puheenjohtaja, gemmologi Marita Lempinen on varastoinut laatikoihinsa meripihkaa, tuota itäblokin kultanakin tunnettua ainetta, koska uskoo sen arvon nousevan vielä reippaasti nykyisestä.

  • Artikkeliin liitetyllä ISTV:n videolla toimittaja Lauri Silvander haastattelee Helsingissä sijaitsevan kultasepänliikkeen myyjää sekä kiinalaista turistia Temppeliaukion kirkon edustalla.

Maailmanmarkkinahinnassa on kuitenkin ollut vaihteluja, eikä Itämeren meripihkan yleinen indeksihinta ollut viime keväänä kilolta kuin 4400 euroa. Meripihka on lisäksi kevyttä tavaraa. Matkusteluaan Suomeen entistä enemmän suuntaavat varakkaat kiinalaiset ovat kuitenkin meripihkasta erityisen innoissaan.

Meripihka on 20–100 miljoonaa vuotta sitten eläneiden havupuiden erittämä ja myöhemmin kovettunutta pihkaa tai mahlaa. Maailman suurimmat meripihkalöydöt on tehty Baltiassa.

– Kaliningradissa oli aikoinaan kansanhuvi, että myrskyjen jälkeen mentiin rantaan etsimään pihkaa. Enää sitä ei löydy rannoilta kuten ennen, Lempinen kertoo.

Kaliningradissa meripihkaa louhitaan kaivoksista. Helsingin Sanomat kertoi heinäkuussa, että Venäjän valtionyhtiö Rostec uskoo maan uumenista kaivamansa meripihkan riittävän 350 vuodeksi. Siellä meripihkateollisuuden ympärille on myös muodostunut lehden mukaan pimeät markkinat.

Kiinalaiset luottavat Suomessa myytävään meripihkaan

Lempisen mukaan esimerkiksi helsinkiläisissä kultasepänliikkeissä myynnissä olevat meripihkakorut ovat arvokkaita pääosin siksi, koska niissä meripihka on yhdistetty suomalaiseen korudesigniin ja laadukkaaseen kultasepäntyöhön, jota arvostetaan.

Baltian alueen meripihkaa pidetään myös laadukkaimpana.

– Myös Kiinassa myydään meripihkaa, mutta kiinalaiset haluavat ostaa meripihkansa Suomesta, koska täällä myytävä meripihka ja käsityö ovat usein laadukasta. Kiinalaiset luottavat siihen, että Suomesta saatava meripihka on aitoa.

Paino ei ole ainoa meripihkan hintaan vaikuttava tekijä. Muoto, laatu, väri ja koko määrittävät myös sen hintaa.

– Äärimmäisen kallista on sellainen meripihka, jossa on sisällä vaikkapa hyönteinen tai jotain muuta silmin nähtävää. Niistä voi joutua maksamaan yhdestä pienestä palasesta 400-500 dollaria riippuen siitä, mitä pihkan sisään on jäänyt.

Erityisen arvokasta on meripihka, jonka sisään on jäänyt muinainen hyönteinen tai jotain muuta silmin nähtävää.­

Väri on meripihkan hinnanmäärittelyssä Lempisen mukaan vaikeampi juttu.

– Kun meripihkaa lämpökäsitellään, sen väri muuttuu. Valkoinen ja vihreä meripihka on nyt arvokkaampaa kuin esimerkiksi keltainen. Värin arvo riippuu siitä, mikä väri milloinkin on muodissa. Suurin osa Suomessakin markkinoilla olevasta meripihkasta on värjätty lämpökäsittelyllä, Lempinen kertoo.

– Esimerkiksi kirkkaan keltainen meripihka ei ole kaupallisesti kiinnostava. Siitä halutaan vähän ruskeaan vivahtavaa, hän jatkaa.

Meripihkan hintaan vaikuttaa väri ja esimerkiksi se, onko pihkan sisään jäänyt kauan sitten elänytluontokappale.­

Suomalaisten korurasioissakin lepäilee meripihkaa

Lempinen sanoo, että suomalaisten kaappien kätköistä löytyy kyllä meripihkakoruja.

– Kun Venäjällä elettiin rupla-aikaa, sieltä tuotiin meripihkakoruja. Tosin niissä on slaavilainen muotoilu, joka ei ole kovin haluttua nyt. Kirpputorilta voit saada sellaisen muutamalla eurolla. Meripihka on aitoa, mutta korumuotoilu sellainen, että se ei kiinnosta.

Lempinen vinkkaa, että meripihkan voi irrottaa korusta ja teettää siitä kultasepällä uuden korun.

Lempisen mukaan maallikon on vaikea sanoa silmämääräisesti, onko meripihka aitoa vai ei. Myös paljon nuorempaa kopaalia yritetään myydä meripihkana.

Kemia-lehti opasti vuoden 2013/3-numerossaan, että meripihkan aitouden voi todeta helpolla testillä: suolavedessä meripihka kelluu, kun taas jäljitelmä uppoaa. Lempisen mukaan kuitenkin myös kopaali ja muovijäljitelmät kelluvat suolavedessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?