Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

Oulun seudun ammattiopisto etsii osaajia Pohjois-Norjaan ja Ruotsiin. Vaikka palkkataso on varsinkin Norjassa huomattavasti Suomea parempi, rajan taa lähtijöitä on löytynyt toistaiseksi vain muutama.

Pohjois-Norjaan etsitään suomalaisia työntekijöitä.

22.9.2017 19:21

Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) mukaan työvoiman tarvetta Pohjois-Norjassa ja Ruotsissa on esimerkiksi rakennus-, sähkö-, hotelli-, ravintola- ja catering-, sosiaali- ja terveys-, auto- sekä logistiikka-aloilla ja tarpeen ennustetaan kasvavan.

OSAO:n mukaan Oulussa ammattiopiston yksiköissä vierailee parhaillaan norjalaisen Spider Industrier AS:n toimitusjohtaja Geir Pedersen, joka yrittää houkutella opintojensa loppuvaiheessa olevia ja muita kiinnostuneita sähköasentajia palkkalistoilleen Pohjois-Norjaan.

Uutisesta kertoi ensin sanomalehti Kaleva verkkosivuillaan.

OSAO:n rehtori Jarmo Paloniemi kertoo, että Arctic Labour -hankkeen tarkoitus on edistää alueella työvoiman liikkuvuutta.

Toistaiseksi kasaan on saatu muutama lähtijä.

– Kymmeniä ellei jopa satoja työntekijöitä siellä Pohjois-Norjassa ja Ruotsissa tarvittaisiin, mutta lähtijöiden määrä ei tällä hetkellä ole kovin iso. Nyt myös Oulun seudulla on työpaikkoja tarjolla. Nyt on tilanne se, että Ylivieskasta aina Kuusamoon saakka on tarjolla 2600 avointa työpaikkaa. Koskaan ei ole näin paljon ollut, Paloniemi sanoo.

Hänen mukaansa suurimmalle osalle valmistuneista löytyy töitä alueelta.

Palkka on Ruotsissa ja varsinkin Norjassa Suomea huomattavasti parempi. Hankepalvelupäällikkö Niko Finnilän mukaan yksiköissä vieraillut yritys maksaa vastavalmistuneelle sähköasentajalle 3500 euroa kuukaudessa.

Sähköliiton mukaan Suomessa talonrakennuspuolen sähköasentajina työskentelevien vastavalmistuneiden lähtöpalkka kuukausitasolla on noin 2600-2900 euroa riippuen siitä onko kyse paremmin hinnoitellusta urakkapalkasta vai aikapalkasta.

Finnilä pohtii, että vaikka palkkatason lisäksi myös hintataso on Norjassa korkeampi kuin Suomessa, pesämunaakin siellä pystyy keräämään.

– Sellainen, joka säästäväisesti elää eikä lähde hulluttelemaan, niin kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan.

Finnilä sanoo, että vaikka palkka kaikkia kiinnostaakin, hankkeessa ei lähdetty liikkeelle palkka edellä.

– Meillä Pohjois-Suomessa on todella kova työttömyys ja erityisesti nuorisotyöttömyys. Hankeen tarkoitus on ollut lisätä työvoiman liikkuvuutta rajan yli, jotta alueelliset kysynnän ja tarjonnan erot vastaisivat toisiaan paremmin.

Hankkeen aikana myös Suomessa taloustilanne on lähtenyt kohentumaan ja työpaikkoja syntynyt.

– Nyt on molemmat päällekkäin. Töitä on sekä Pohjois-Norjassa, Ruotsissa että Suomessa. Tämä on tietenkin hyvä ja positiivinen ongelma, Paloniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?