Luvassa kovaa kasvua euroalueelle? Syyskuun indeksissä korkeimmat luvut kuuteen vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luvassa kovaa kasvua euroalueelle? Syyskuun indeksissä korkeimmat luvut kuuteen vuoteen

Ostopäälliköt hankkivat komponentteja ja materiaaleja yhtiöiden käyttöön. Indeksi ennakoi talouskasvua.

Julkaistu: 22.9.2017 11:32

Euroalueen talouden kasvu näyttää yllättäen kiihtyneen syyskuussa edelliskuusta, mikä viitoittaa koko kolmannelle neljännekselle vahvoja kasvulukuja.

Markit-tutkimusyhtiön tänään julkistamien alustavien tietojen mukaan euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi kohosi syyskuussa lukemaan 58,2 viime kuun 57,4:stä. Kuluvan kuukauden indeksilukema on korkein yli kuuteen vuoteen.

Uutistoimisto Bloombergin kokoamassa ennusteessa ekonomistit olivat povanneet indeksin laskevan keskimäärin 57,2:een.

Palvelualojen ostopäällikköindeksi nousi puolestaan 55,6:een elokuun 54,7:stä, kun indeksin oli odotettu nousevan vain hiukan eli 54,8:aan.

Teollisuuden ja palvelualat yhteen nivova yhdistelmäindeksi kohosi ylimmilleen neljään kuukauteen eli 56,7:ään, kun odotuksissa oli lukeman heikkeneminen 55,6:een 55,7:stä.

IHS Markitin mukaan taloudessa näkyi syyskuussa ”aktiivisuuden puuska” ja tutkimusyhtiön kyselyt viittaavat talouden yltäneen heinä-syyskuussa 0,7 prosentin talouskasvuun edelliseen neljännekseen verrattuna. Jos ennakoitu kasvu toteutuu, vauhti olisi kiivainta alkuvuoden 2015 jälkeen.

Jotkut yritykset ilmaisivat huolensa euron vahvuudesta, mutta Markitin mukaan yhteisvaluutta on tähän mennessä vaikuttanut vientiin vain maltillisesti

Ostopäällikköindekseissä lukeman ollessa yli 50 tuotannon tulkitaan olevan kasvussa. Alle 50:n lukeman taasen tulkitaan kertovan tuotannon supistumisesta.

Aiemmin tänään saatiin tietää teollisuuden kehityksen olleen odotettua parempaa euroalueen suurimmissa talouksissa Saksassa ja Ranskassa. Molemmissa ostopäällikköindeksit nousivat korkeimmilleen yli kuuteen vuoteen.