Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

Rakentamisessa on buumi, ja talonrakennustekniikkaa osaavista insinööreistä on paikoin pulaa. Insinööriliiton mukaan alueilla, joilla rakennetaan paljon, on kuitenkin myös työttömänä saman alan insinöörejä. Mistä on kyse?

20.9.2017 17:04

Ammattibarometrin mukaan sähkö- ja automaatioinsinööreistä on Suomessa pulaa, vaikka alan työttömiä on koko maassa enemmän kuin avoimia työpaikkoja.

Pulaa esiintyy erityisesti Etelä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan kasvukeskuksissa kuten Oulun seudulla, pääkaupunkiseudulla, Salossa, Turussa ja Lahdessa.

Insinööriliiton mukaan sähkö- ja automaatioinsinöörit työskentelevät suunnittelu- ja konsulttialan tehtävissä, rakennusalalla sekä energia-alan tehtävissä kuten energialaitosten ylläpitotehtävissä.

Sähkö- ja automaatioinsinöörien ja myös rakennuspuolen insinöörien lähtöpalkka on keskimäärin 2 700 euroa ja keskipalkka 4 100 euroa kuukaudessa. Liiton mukaan pääkaupunkiseudulla palkka on 10–20 % enemmän.

– Pula liittyy aika paljon talonrakennustekniikkaa osaaviin insinööreihin. Heistä varmasti on pula. Perinteisempiä rakennusinsinöörejä kyllä löytyy, mutta talotekniikkapuolella saattaa olla jonkun verran kohtaanto-ongelmaa. Kun mietitään pääkaupunkiseutua ja Oulua, niin näillä alueillahan rakennetaan paljon, liiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Kohtaanto-ongelma tarkoittaa sitä, että avoimet työpaikat ja työtä vailla olevat eivät ole samalla alueella.

Osaaminen ei riitä

Salon mukaan ammattibarometri antaa ristiriitaisen kuvan sähkö- ja automaatioinsinöörien pulasta, kun avoimia työpaikkoja on hieman alle 700 koko maassa ja työttömiä ja lomautettuja kuitenkin noin 760.

Myös rakennuspuolen insinöörejä on hänen mukaansa paljon työttömänä alueilla, missä rakennetaan.

– Rakennuspuolen insinöörejä on 10 % molemmin puolin työttömänä kaikista työttömistä insinööreistä, Oulu ja pääkaupunkiseutu mukaan lukien. Pääkaupunkiseudulla luku on 9 % ja Oulussa noin 11%.

Salon mukaan asiaa selittää se, että työttömillä insinööreillä on hieman vääränlainen koulutus tehtäviin, joihin juuri nyt etsitään väkeä.

Salo uskoo työvoiman löytymisen vaikeuden liittyvän kahteen asiaan.

– Ala on ehkä vetänyt todella hyvin osaajia aiemmin, mutta jotkut firmat ovat myöhemmin liikkeellä rekrytointinsa kanssa, tai sitten yrityksiin halutaan osaajaa niin kapealle sektorille, että sellaisia on työmarkkinoilta todella vaikea löytää.

Ammattibarometrissa mukana olevien ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään TE-toimistoissa. TE -toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Arviot perustuvat työnantajilta ja työnhakijoilta haastattelujen ja työnantajakäyntien kautta saatuihin tietoihin sekä mm. barometrien ja seurantajärjestelmien tietoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?