Etlan tutkimusjohtaja: Palkkaneuvottelut ovat talouden akuutein riski

Uudenkaupungin Mersut ja Turun laivat kattavat suuren osan viennin tämän vuoden kasvusta.

Uudenkaupungin autoilla on iso rooli Suomen tämän vuoden viennin kasvuluvuissa.

19.9.2017 14:59

Suomen kansantalous näyttäisi olevan hyvässä vauhdissa, kun vienti vetää ja kansalaiset kuluttavat velaksi.

Kasvun jarruksi ei pitäisi kuitenkaan tulla syksyn työmarkkinakierroksella liian suuria palkankorotuksia, koska ne söisivät edellytyksiä viennin kasvulta, Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen sanoo.

– Olemme olettaneet, että sopimuskorotukset jäisivät noin prosentin paikkeille, Kotilainen totesi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa palkkaneuvottelut ovat talouden ”akuutein riski”.

Etla arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia. Sattumaa tai ei, luku on täsmälleen sama kuin tänään oman ennusteensa julkistaneella valtiovarainministeriöllä.

Hyvä suhdanne tarjoaisi tilaisuuden toteuttaa tulevaisuuden kasvua turvaavia rakenteellisia uudistuksia. Lähestyvät vaalit voivat kuitenkin vähentää hallituksen halua kipeisiin remontteihin, varsinkin kun uuden sinisen ryhmän tulevaisuus on epävarma.

Hallitusohjelmaan sisältyvä 72 prosentin työllisyysaste ei ole Kotilaisen mukaan ”kovin hyvällä polulla”, vaikka työttömyys sulaakin.

Riskejäkin riittää

Suomella riittää kirittävää. Vienti oli viime vuonna 12 prosenttia alemmalla tasolla kuin se oli finanssikriisin puhjetessa vuonna 2008. Tänä vuonna vienti kasvaa ennusteen mukaan lähes kuusi prosenttia.

Suuren osan tästä kattavat Uudenkaupungin Mersut sekä Turun laivat. Kuluvan vuoden vientilukuja paisuttaa osaltaan lentoyhtiö Finnairin vanhojen lentokoneiden myynti muualle.

Vetoapua vientiin saadaan maailmalta. Euroalueen talouden ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 2,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,8 prosenttia. Kasvua tukee Euroopan keskuspankin kevyt rahapolitiikka. Ensimmäinen ohjauskoron nosto tulee vasta 2019.

– Tämä on Suomelle merkittävä vientialue, joten ilman muuta se vaikuttaa, Kotilainen sanoo.

Kysynnän ohella Suomen vientiä vauhdittaa parantunut kilpailukyky. Sen paraneminen alkoi jo ennen kiky-sopimusta, osin myös suotuisten valuuttakurssien ja kilpailijamaiden nopeammin nousseiden työvoimakustannusten myötä.

Lähivuosina talouskasvu jatkuu hieman maltillisempaa tahtia. Etla ei ole uskaltanut laskea ennusteisiin sisään esimerkiksi lähivuosille kaavailtuja uusia biotehtaita. Näitä on suunnitteilla ainakin Kuopioon, Kemiin ja Kemijärvelle.

Ulkoisiakin kysymysmerkkejä riittää. Niitä tarjoavat Brexit, Pohjois-Korea sekä Kiinan ja Yhdysvaltain talouden mahdollinen yskiminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?