Kommentti: Montako virkamiestä tarvitaan viemään läpi rautatieuudistus?

VR-yhtymää ja henkilöraideliikennettä uudistetaan nyt vauhdilla. Koska valmista pitää tulla, työryhmän osallistujat veivattiin uusiksi, Taloussanomien toimittaja Elina Ranta kirjoittaa.

18.9.2017 18:41

Juha Sipilän (kesk) ”yrityksen ja erehdyksen” -hallituksella on pakottava tarve saattaa maaliin edes joitakin keskeisiä uudistuksia, kun puoliväliviiva on ylitetty.

Hallitus ei halua enää ottaa riskiä, että kilpailun avaamista valmistelevat työryhmät päätyvät riitelemään keskenään, kuten Anne Bernerin (kesk) liikenneuudistuksessa, ja sotessa, ja työaikalainsäädännön uudistuksessa, ja alkoholiuudistuksessa, ja...

Sellaiseksi näyttää nyt nousseen rautatiekilpailun avaaminen.

Koska valmista pitää tulla, työryhmän osallistujat veivattiin uusiksi. Bernerin raideliikenneuudistukseen kriittisesti suhtautuva, omistajaohjausyksikköä vetävä Eero Heliövaara syrjäytettiin. Mika Lintilä (kesk), omistajaohjauksesta vastaava ministeri, siirtyi itse jäseneksi kilpailun avaamisen johtoryhmässä.

On epätavallista, että ministeri on jäsenenä virkamiestason valmistelevassa työryhmässä. Vielä poikkeuksellisempaa on, että virkavastuussa oleva, selvitystyöstä vastannut johto korvataan poliittisella ohjauksella jatkovalmistelussa.

Raideliikenteen työryhmillä on aikataulu, joka päättyy elokuussa ensi vuonna. Yhtiöt olisivat toimintakykyisiä jopa syksyllä. Jos valmistelutyö hoidettaisiin ”asiallisen virkavalmistelun kautta”, työ ei ikinä valmistuisi näin nopeasti, eräs VR:n johtoelimessä toimiva, pilkkomiseen kylläkin muutoinkin kriittisesti suhtautuva henkilö sanoo.

Yhtiöiden pilkkomisesta syntyvästä synergiaetujen menetyksestä, uusista laite- ja tietojärjestelmähankinnoista liikkuu hurjia arvioita. Toisaalta konsulttiselvityksiä tulkkaavat omalla tavallaan sekä Bernerin linjan uudistusmieliset että suunnitelman vastustajat. Lisätiedontarve on ilmeinen, mutta nyt on jo toiminnan aika, liikenneministeriössä on päätetty.

Nähtäväksi jää, miten hanke etenee, kun valmistelutyöhön mukaan tulevat kaikkia menoja ihan periaatteesta vastustavat valtiovarainministeriön virkamiehet. Heitä ei voi heivata ulos, vaikka liikenneministeriössä lienee joskus näin toivottu.

Toisaalta ei ehkä tarvitsekaan. VM:n edustajia on kuudessa työryhmässä yhteensä nimetty vain kaksi, joista toinen on pakollinen johtoryhmäpaikka.

Entä montako liikenneministeriön edustajaa tarvitaan työryhmiin? 40 ja rapiat ministeriöstä ja sen virastoista, eikä tämä ole vitsi.

Yksi johtoryhmäpaikka VM:lle on sekin enemmän kuin Bernerin aiemmassa liikenneverkkoyhtiön selvitystyön ohjausryhmässä, jossa ei ollut yhtään VM:n edustajaa.

Lännen Median mukaan VM kritisoi liikenneverkkoyhtiön selvitystyötä, koska se jätettiin ulkopuolelle. Liikenneministeriö oikoi tietoa poikkeuksellisesti tiedotteella.

Samaa sotkua LVM ei enää halua, joten johtoryhmässä on tällä kertaa VM:ää edustamassa apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen, jonka sivuttamisesta alkuvuoden autoverosotkussa nousi myös haloo.

Juttuun korjattu Anne Bernerin edustama puolue 18.9. klo 20.47.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?