Mykkänen FT:ssä: Ulkomaisten yritysostojen vaikeuttaminen voisi aiheuttaa kauppasodan

Euroopan unionin suunnitelmat tiukentaa unionin ulkopuolelta tehtävien suorien sijoituksien seulontaa ei tuota haluttuja hyötyjä, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen Financial Timesin haastattelussa.

–Ymmärrän, että esityksellä yritetään miellyttää Ranskaa ja Saksaa, mutta samalla se voi provosoida Kiinaa, Intiaa ja Yhdysvaltoja, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sanoo Financial Timesin (FT) haastattelussa.

18.9.2017 9:58

Kai Mykkäsen mukaan suunnitelma voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kauppasodan.

Aiempaa kattavampien selvityksien tarkoituksena on vastata kasvaviin kiinalaisiin investointeihin Euroopan teknologia-, energia- ja infrastruktuurisektoreilla.

– Ymmärrän, että esityksellä yritetään miellyttää Ranskaa ja Saksaa, mutta samalla se voi provosoida Kiinaa, Intiaa ja Yhdysvaltoja, Mykkänen Financial Timesin (FT) haastattelussa.

Hänen mukaansa kauppasodan riski on nyt tarpeeksi vakava ilman EU:n omaa protektionistista provokaatiotakin.

Ranskan ajaman esitys lisäisi muun muassa jäsenmaiden välistä yhteistyötä ja antaisi EU:n viranomaisille mahdollisuuden lausua yritysostoista.

Mykkäsen mukaan kansallisten selvityksien päälle rakennettavan järjestelmän hyödyt olisivat kuitenkin kyseenalaiset ja ne loisivat ongelmia vapaakaupalle.

– Prosessi tuskin johtaisi tapauksiin, jotka estäisimme, koska lainsäädännöllinen pohja on niin kapea. Se loisi vain lisää byrokratiaa, hän sanoi.

Se, että EU käyttäisi kansallisia turvallisuusselvityksiä työkaluna heikentää vapaakaupan vastavuoroisuutta lähettää ministerin mukaan viestin, joka voi aiheuttaa vastatoimia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?