84-vuotias savolaissijoittaja lahjoitti koko 4,3 miljoonan euron salkkunsa norppien suojeluun – luksuselämä ei kiehtonut

Kuopiolainen Arto Frey, 84, harrasti sijoittamista, mutta luksuselämä ei kiehtonut.

Vuonna 2016 Saimaannorppa ihastutti Savonlinnassa oopperajuhlan vieraita Olavinlinnan kupeessa. Arto Frey päätti luovuttaa lähes 4,3 miljoonan euron arvoisen sijoitussalkun perustamalleen Nestorisäätiölle.

18.9.2017 6:44

Syyskuussa luonnon parissa elämänsä työskennellyt Arto Frey, 84, päätti lahjoittaa sijoitussalkkunsa norppien suojelua varten perustamalleen Nestorisäätiölle. Asiasta kertoi sunnuntaina Savon Sanomat painetussa lehdessään.

– Tässä iässä kannattaa luovuttaa salkku ajoissa, että ei jää operaatiot kesken, Frey kertoo puhelimitse Taloussanomille.

Arto Frey perusti Nestorisäätiön vuonna 2000. Koska Freylle sijoittaminen oli harrastus ja luksuselämä ei kiinnostanut, päätti hän luovuttaa lähes 4,3 miljoonan euron arvoisen sijoitussalkun säätiölle.

– Voi sitä kapitaalin huonomminkin käyttää.

 Voi sitä kapitaalin huonomminkin käyttää.

Frey halusi luovuttaa Nestorisäätiölle koko sijoitussalkun, koska se oli verotuksellisesti edullisempaa.

– Jos luovuttaa rahana, pitää ensin osakkeet myydä ja myyntivoitosta pitää maksaa pitkälle päälle 30 prosenttia veroja.

Saimaannorpan pelastaminen ei ole Freyn mielestä tärkeintä. Tärkeintä on ilmastonmuutoksen estäminen.

Frey pitääkin ilmastonmuutosta saimaannorpan pahimpana vihollisena.

– Jos lämpötila nousee niin, että lumipeitettä ole, norppa ei pääse pesimään. Jos norppa ei pääse pesimään, niin se alkaa olla norpan loppu.

Frey muistuttaa, että viimekin talvena ihmiset auttoivat norpan pesimistä kolaamalla jäälle tarpeeksi lunta, jotta norpat pystyivät rakentamaan pesiä.

”Mukava harrastus”

Frey kertoi Savon Sanomissa, että aloitti sijoittajaharrastuksen sattumalta. Hän oli tavannut vanhan koulukaverinsa Kari Kairamon 1980-luvulla.

Frey oli saanut vanhemmiltaan perinnöksi Nokian osakkeita. Kairamo puolestaan oli tuolloin Nokian pääjohtaja. Kairamo oli kehottanut Freytä ostamaan Nokiaa.

Frey kertoo Taloussanomille, että sijoittaminen on ollut hänelle mukavaa ajanvietettä. Mukavan siitä tekee nimenomaan se, että harrastuksessa on pieni riski mukana.

Frey kertoo pienentäneensä riskiä sillä, että hän on tehnyt pieniä kauppoja. Vuosittain hän teki 150–200 kauppaa. Mieleenpainuvimmat riskit liittyvät vahinkoihin.

– Pari kertaa on käynyt niin, että kun piti painaa myy-nappia, olen painanut osta-nappia.

Freyn sijoitussalkussa oli pääasiassa kotimaisia osakkeita, mutta hän kertoo ostaneensa vuosien varrella Frankfurtin pörssin kautta osakkeita ympäri maailmaa aina Kaukoidästä asti.

Frey suosi suorien osakesijoitusten lisäksi pörssilistattuja indeksirahastoja eli ETF-rahastoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?