Euroopan globalisaatiorahasto (EGR) myöntää Suomelle 3,5 miljoonaa euroa Microsoftilta viimeisen vuoden aikana irtisanottujen työntekijöiden tukemiseen.
Euroopan parlamentti hyväksyi Suomen viime vuonna tekemän hakemuksen keskiviikkona.
Rahoituksella edistetään 1 000 henkilön uudelleentyöllistymistä esimerkiksi järjestelmällä heille koulutuksia. Koulutukset ja muut toimenpiteet on käynnistetty valtion rahoilla jo aiemmin.
Tukipaketin kokonaissuuruus on 5,8 miljoonaa euroa, josta EGR:n osuus on rahaston sääntöjen mukaisesti 60 prosenttia ja Suomen valtion 40 prosenttia eli 2,3 miljoonaa.
EGR:stä on saatu rahoitusta entisille microsoftilaisille ennenkin. Viime vuonna rahasto myönsi 5,3 miljoonan euron tuen 1 400:n vuonna 2015 irtisanotun työntekijän työllistämiseen.
Suomi haki kesällä tukea myös 1 400:lle Anttilan ja Stockmannin entiselle työntekijälle. Päätöstä 2,5 miljoonan euron tukihakemuksesta voidaan odotella vuodenvaihteessa.
Kaupan alan työntekijöille haetaan pienempää tukea
Suomi on edellisten kymmenen vuoden aikana hakenut EGR-rahoitusta yhteensä kymmenen kertaa. Anttilan ja Stockmannin irtisanotuille tehty hakemus on toinen, joka ei kohdistu it-alalle tai raskaaseen teollisuuteen.
Viime kesänä tukea haettiin Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanotuille, mutta komissio torppasi hakemuksen. Sen linjauksen mukaan EGR-rahoitusta ei voi myöntää julkisen sektorin työntekijöille.
Kaupan alalla tällaista estettä ei ole. Tavarataloista potkut saaneille haetaan kuitenkin selvästi vähemmän tukea kuin Microsoftilta irtisanotuille.
Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari sanoo tämän johtuvan siitä, että esimerkiksi korkeasti koulutettujen insinöörien uudelleenkoulutus on tavallista kalliimpaa.
Ministeriö: Suomi rahaston nettohyötyjäksi
Närkästystä herättää toisinaan se, että EU:n ja valtion tukea saavat vain harvojen yritysten entiset työntekijät, kun taas muut joutuvat jonottamaan te-toimistojen ruuhkaisiin palveluihin.
Tapani Kojonsaari huomauttaa, että ehdot EGR-rahoituksen saamiseen ovat tiukat: irtisanottuja on oltava vähintään 500 joko samasta yrityksestä tai samalta alalta.
Suomen kannattaa Kojonsaaren mukaan hakea EU-rahoitusta aina, kun se on mahdollista.
– Suomi osallistuu joka tapauksessa globalisaatiorahaston kulujen rahoittamiseen. Ajatuksena on, että otetaan sieltä kotiin kaikki, mikä saadaan. Näin voimme olla rahaston nettohyötyjiä.
Jos EGR myöntää rahoitusta, valtion on itse osallistuttava tukipaketin kustannuksiin 40 prosentin osuudella.
Se ei Kojonsaaren mukaan ole pois muilta työttömiltä, koska EU-rahoituksen ansiosta rahaa jää palveluiden rahoittamiseen enemmän.