Kovimmat luvut viiteen vuoteen – näillä aloilla on parhaat työllisyysnäkymät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kovimmat luvut viiteen vuoteen – näillä aloilla on parhaat työllisyysnäkymät

Työnantajien aikeet työllistää ovat parantuneet etenkin Itä-Suomessa, Manpower Groupin työmarkkinabarometrista selviää. Toimialoista eniten työvoiman tarve kasvaa rahoitusalalla ja liike-elämän palveluissa sekä ravintola-alalla.

Myös hotelli- ja ravintola-ala aikoo työllistää loppuvuonna. Sen indikaattori on +12 prosenttia.­

12.9.2017 11:05

Suomen työmarkkinat ovat alkaneet taas vetää, kertoo Manpower Groupin työmarkkinabarometri. Suomalaiset työnantajat ennakoivat loppuvuodesta vahvinta sitten barometrin perustamisen viisi vuotta sitten.

Barometri ennakoi tämän vuoden viimeistä neljännestä eli loka–joulukuuta. Kyselyyn vastanneista työnantajista kahdeksan prosenttia ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan, kaksi prosenttia odottaa määrän laskevan ja 89 prosenttia arvioi määrän pysyvän ennallaan. Kyselyyn vastasi yhteensä 625 työnantajaa.

Kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori on +8 prosenttia, mikä on vahvin viiteen vuoteen. Indikaattori saadaan siten, että henkilöstömääränsä kasvattamista suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus. Kausitasoituksessa pyritään poistamaan säännöllisenä toistuva vaihtelu, joka liittyy esimerkiksi vuodenaikoihin, pyhäpäiviin ja muihin sesonkivaihteluihin.

Uusia työntekijöitä odotetaan tarvittavan kaikilla Suomen alueilla sekä kaikilla toimialoilla.

Esimerkiksi Itä-Suomen työmarkkinat ovat alkaneet vetää. Alueen työmarkkinoista ennustetaan vahvimpia viiteen vuoteen ja sen indikaattori on +17 prosenttia.

Länsi-Suomessa indikaattori on plus kahdeksassa prosentissa ja Etelä-Suomessa plus kuudessa prosentissa. Pohjois-Suomessa ollaan hieman varovaisempia, siellä indikaattori on plus neljässä.

Toimialoista eniten luottoa tulevaan on rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla sekä liike-elämän palveluissa, joiden työllistämisaikeiden indikaattori on +18 prosenttia. Myös hotelli- ja ravintola-ala aikoo työllistää, siellä indikaattori on +12 prosenttia.

Suurissa, yli 250 hengen, yrityksissä työllistämisnäkymät ovat hieman paremmat kuin pienemmissä firmoissa. Suurten yritysten indikaattori on +23 prosenttia, keskikokoisten +17 prosenttia ja pienten +12 prosenttia. Mikroyrityksissä ollaan varovaisempia, niiden indikaattori on vain +5 prosenttia.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi pärjäsi tällä kertaa naapureita paremmin, esimerkiksi Ruotsissa indikaattori oli plus viidessä ja Norjassa plus neljässä. Euroopassa vahvimmat työmarkkinanäkymät ovat Unkarissa, jossa indikaattori on + 18 prosenttia. Myös Kreikan talous näyttää paranevan, siellä indikaattori on vahvimmillaan yli yhdeksään vuoteen plus viidessätoista.

Manpower Groupin työmarkkinabarometriä on tehty Suomessa viiden vuoden ajan. Se mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?