Suomella pyyhkii nyt hyvin – huomasitko nämä 10 iloista talousuutista?

Julkaistu:

Suomen talous tuntuu vaihteeksi olevan hyvissä kantimissa. Kokosimme esimerkkejä viime aikojen hyvistä uutisista.
Suomen taloudella tuntuu nyt menevän hyvin, ja muun muassa eri ennustelaitokset ovat povanneet sille jo tuntuvaa kasvua.

Mutta mitä hyviä uutisia taloudesta on viime aikoina saatu? Kysyimme asiaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtavalta ekonomistilta Penna Urrilalta, Suomen Yrittäjien pääekonomistilta Mika Kuismaselta ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäälliköltä Ilkka Kiemalta ja kokosimme hyviä uutisia yhteen.

1. Kasvu on laaja-alaista

Alkanut talouskasvu näkyy miltei kaikilla toimialoilla. Se on siis laaja-alaista eikä ole vain kotimaisen kysynnän varassa niin kuin välillä on uumoiltu.

– Suomen talous on kääntynyt, ja käänne on entistä laajemmalla pohjalla. Hyviä uutisia on tullut viennistä ja investoinneista, EK:n Urrila sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Urrila ei halua nostaa esimerkiksi erityisesti mitään yksittäistä investointiratkaisua, sillä hänen mukaansa sekä hyviä että huonoja uutisia tulee joka päivä. Nyt uutiset ovat silti pääasiassa myönteisiä, mikä merkitsee paljon.

2. Turun telakan investointi tuplattiin

Laivanrakennusyhtiö Meyer Werft ilmoitti keskiviikkona kaksinkertaistavansa investointinsa Turun telakkaan. Se sijoittaa Turkuun yhteensä 185 miljoonaa euroa, millä rakennetaan uusi levyosavalmistuslinjasto, uusi profiiliosavalmistuslinjasto ja automaattiprofiilivarasto.

Satsaus on todella merkittävä. Suurinvestoinnin vaikutusten odotetaan säteilevän telakalta laajasti muualle maahan alihankintaketjujen kautta.

– Bisnesmielessä nämä ovat kohtalaisen pitkäkestoisia asioita, Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä sanoo.

3. Nordea siirtää pääkonttorinsa Suomeen

Keskiviikkona pankkikonserni Nordea ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin. Aiemmin vaihtoehtoina olivat jääminen Ruotsiin tai muuttaminen Tanskaan. Nordea on perustellut päätöstä valtiollisen sääntelyn ennakoitavuudella, jota Suomeen tuo EU:n pankkiunioni.

Muuton Suomeen on määrä tapahtua vuoden 2018 loppupuolella. Nordea ei ole ilmoittanut, kuinka paljon työntekijöitä Suomeen siirtyy, mutta valtiovarainministeri Petteri Orpo on aiemmin arvioinut, että pääkonttori tuo Suomeen suoraan tai välillisesti satoja työpaikkoja.

EK:n Penna Urrilan mukaan Nordean kotipaikan vaihtumisessa kyse on lähinnä juridisen rakenteen muutoksesta, mutta hänestä se on kuitenkin symbolisesti merkittävä uutinen, joka vaikuttaa myönteisesti mielialoihin ja kertoo hyvää Suomen kilpailukyvystä. Samaa sanoo Suomen Yrittäjien Kuismanen.

– Nordean tapauksella ei ole suurta välitöntä taloudellista vaikutusta, mutta sillä on signaalivaikutus, että Suomen toimintaympäristö on vähintään kohtuullinen, hän kehuu.


4. Vienti kasvaa nopeammin kuin tuonti

Tullin ulkomaankaupan ennakkotilastojen mukaan Suomen tavaravienti kasvoi heinäkuussa 20 prosenttia edellisvuodesta. Kasvua oli nähtävissä liki kaikissa arvoltaan suurimmissa tavararyhmissä, ja eniten kasvoi henkilöautojen ja öljyjalosteiden vienti.

– Erityisen tärkeää on, että vienti kasvaa nyt tuontia nopeammin, Kuismanen kehuu.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Kiema muistuttaa, että vaikka erilaisten Suomessa tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksesta puhutaan paljon, merkittävä syy hyvään tilanteeseen on ollut nimenomaan se, että talouskasvu on virinnyt Euroopassa ja maailmassa yleisesti.

– Suomessa vienti tekee noin kolmanneksen bruttokansantuotteesta, hän korostaa.


5. Useita suuria rekrytointeja

Meyerin Turun telakan saamat suuret laivatilaukset takaavat työpaikkoja vuosiksi telakalla ja alihankintayrityksissä. Pelkästään telakka on aikonut palkata satoja uusia työntekijöitä ensi vuoden loppuun mennessä.

Samanlaisia vaikutuksia on ollut jo esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaan saamilla lisätilauksilla. Jo niiden ansiosta Varsinais-Suomessa on puhuttu jopa työvoimapulasta. Tehtaaseen on rekrytoitu uusia työntekijöitä säännöllisesti eri puolilta maata, ja myös sen alihankkijat työllistävät paljon väkeä.

Myös esimerkiksi Finnair on rekrytoinut muun muassa uusia lentäjiä, matkustamohenkilökuntaa ja digiosaajia. Viime vuonna yhtiö arvioi palkkaavansa noin 1 400 uutta työntekijää vuoteen 2020 mennessä.


6. Talouskasvu yllätti lähes kaikki – monet ovat korjanneet ennusteitaan ylöspäin

Suomen talouskasvu näyttää yllättäneen pankit ja muut talousennustusten tekijät. Vaikka ne ovat muutenkin odottaneet talouden suotuisaa kehitystä, uudet myönteiset merkit ovat saaneet monet niistä rukkaamaan kasvuodotusprosenttejaan ylöspäin kevään ja kesän mittaan. Viimeksi ennustettaan korjasi Aktia-pankki.

7. Konkursseja tehdään yhä vähemmän

Talouden kohenemisesta kertoo sekin, että yritykset ovat tehneet konkursseja alati vähemmän. Esimerkiksi tammi-heinäkuussa konkursseja pantiin vireille 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Konkurssien määrä on trendinomaisessa laskussa. Erityisen hyvää on, että konkurssien määrä on vähentynyt jokaisella päätoimialalla, Kuismanen sanoo.

Eniten konkurssit vähenivät tammi-heinäkuussa palveluissa ja rakennusalalla.

8. Suomi kiinnostaa matkailijoita

Suomi on alkanut kiinnostaa ulkomaalaisia turisteja yhä enemmän. Suomen-matkailu on kiinnostanut esimerkiksi kiinalaisia, jotka eivät matkoillaan kitsastele.

Ennakkotietojen perusteella ulkomailta Suomeen kohdistuvassa matkailussa voidaan päästä tämän vuoden aikana 10–20 prosentin kasvulukemiin.

– Ennen kuin matkailijoiden Suomeen kohdistama kiinnostus voi tuottaa vielä suurempaa lisäystä bruttokansantuotteeseen, se vaatii kapasiteetin kasvua ja investointeja alalle, Kiema sanoo.


9. Veroista kertyy aiempaa isompi potti

Valtion verokertymä on kasvanut, mikä helpottaa hieman julkisen talouden tilannetta. Verotuottojen kasvu näkyy esimerkiksi hallituksen juuri julkistamassa budjettiesityksessä: alijäämä on pienentynyt, eli toisin sanoen valtio tekee viime vuotta vähemmän tappiota.

– Tämä on erinomaisen hyvä juttu, Kuismanen kehuu.

10. Hinnat eivät nouse liian nopeasti

Maltilliset inflaationäkymät ovat myönteinen asia, koska ne pitävät yritysten toimintaympäristön ennustettavana, Kuismanen katsoo.

– Jos inflaatio alkaisi laukata, Euroopan keskuspankki joutuisi reagoimaan. Näkyvissä ei ole merkittäviä hintapaineita ainakaan keskipitkällä aikavälillä, eikä rahapolitiikassa ole tapahtumassa äkkiliikkeitä.

Myös kuluttajan näkökulmasta on hyvä, etteivät hinnat nouse nopeasti. EK:n Urrila kuitenkin muistuttaa, että olematon inflaatio kertoo kuitenkin talouden hauraudesta eikä se anna taloudesta luotettavaa kuvaa. Sen vuoksi esimerkiksi keskuspankit joutuvat jatkamaan elvytystoimiaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Karri, 31, viihtyy töissä Varsovassa – ”Voi elää leveämmin”

  3. 3

   Sipilä: Pienipalkkaisen työn lisääntyminen tosiasia

  4. 4

   Ruotsin keskuspankki varoittaa taas velasta – yhä useammalla velkaa yli 600 prosenttia tuloihinsa verrattuna

  5. 5

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  6. 6

   Euro ylitti 10 kruunun rajan ensi kertaa tänä vuonna

  7. 7

   Jo tuhannet suomalaiset nostavat eläkettä ennakkoon – ”ilmainen raha” sisältää sudenkuopan

  8. 8

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  9. 9

   Pankkien uskotaan aloittavan Brexit-muutot ensi vuoden alussa

  10. 10

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osa suomalaisista peruu jo varhennettuja eläkkeitään – ”Täysin uusi ilmiö”

  2. 2

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  3. 3

   Kuuden lapsen äiti Seija tilaa kaikki joululahjat verkosta – säästää satoja euroja vuodessa

  4. 4

   Näin paljon sama suosikkilahja maksaa eri verkkokaupoissa – katso vertailu

  5. 5

   Luvattomat poissaolot ovat työ­paikkojen vakio­riidanaiheita –”selkeä irtisanomis­peruste”

  6. 6

   Technopolis jättää Jyväskylän – liiketoiminta myydään 104,5 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Oletko yksi 55 000 suomalaisesta, jonka tilinumero puuttuu verottajalta? Pari päivää aikaa ilmoittaa, jotta saa tilille veronpalautuksen

  8. 8

   Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

  9. 9

   PAU: Vuokratyövoiman käyttö työtaistelussa voi tulla Postille kalliiksi – pilottitapauksesta päätös hovioikeudesta

  10. 10

   Uniper aikoo hylätä Fortumin ostotarjouksen – korotusta ei luvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Rainer, 62, aikoo muuttaa halvempaan maahan – ”45 vuotta töitä Suomessa kerrytti vain 1 000 euron eläkkeen”

  3. 3

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  4. 4

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  5. 5

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  6. 6

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  7. 7

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  8. 8

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  9. 9

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  10. 10

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  11. Näytä lisää