Suomella pyyhkii nyt hyvin – huomasitko nämä 10 iloista talousuutista?

Julkaistu:

Suomen talous tuntuu vaihteeksi olevan hyvissä kantimissa. Kokosimme esimerkkejä viime aikojen hyvistä uutisista.
Suomen taloudella tuntuu nyt menevän hyvin, ja muun muassa eri ennustelaitokset ovat povanneet sille jo tuntuvaa kasvua.

Mutta mitä hyviä uutisia taloudesta on viime aikoina saatu? Kysyimme asiaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtavalta ekonomistilta Penna Urrilalta, Suomen Yrittäjien pääekonomistilta Mika Kuismaselta ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäälliköltä Ilkka Kiemalta ja kokosimme hyviä uutisia yhteen.

1. Kasvu on laaja-alaista

Alkanut talouskasvu näkyy miltei kaikilla toimialoilla. Se on siis laaja-alaista eikä ole vain kotimaisen kysynnän varassa niin kuin välillä on uumoiltu.

– Suomen talous on kääntynyt, ja käänne on entistä laajemmalla pohjalla. Hyviä uutisia on tullut viennistä ja investoinneista, EK:n Urrila sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urrila ei halua nostaa esimerkiksi erityisesti mitään yksittäistä investointiratkaisua, sillä hänen mukaansa sekä hyviä että huonoja uutisia tulee joka päivä. Nyt uutiset ovat silti pääasiassa myönteisiä, mikä merkitsee paljon.

2. Turun telakan investointi tuplattiin

Laivanrakennusyhtiö Meyer Werft ilmoitti keskiviikkona kaksinkertaistavansa investointinsa Turun telakkaan. Se sijoittaa Turkuun yhteensä 185 miljoonaa euroa, millä rakennetaan uusi levyosavalmistuslinjasto, uusi profiiliosavalmistuslinjasto ja automaattiprofiilivarasto.

Satsaus on todella merkittävä. Suurinvestoinnin vaikutusten odotetaan säteilevän telakalta laajasti muualle maahan alihankintaketjujen kautta.

– Bisnesmielessä nämä ovat kohtalaisen pitkäkestoisia asioita, Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä sanoo.

3. Nordea siirtää pääkonttorinsa Suomeen

Keskiviikkona pankkikonserni Nordea ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Tukholmasta Helsinkiin. Aiemmin vaihtoehtoina olivat jääminen Ruotsiin tai muuttaminen Tanskaan. Nordea on perustellut päätöstä valtiollisen sääntelyn ennakoitavuudella, jota Suomeen tuo EU:n pankkiunioni.

Muuton Suomeen on määrä tapahtua vuoden 2018 loppupuolella. Nordea ei ole ilmoittanut, kuinka paljon työntekijöitä Suomeen siirtyy, mutta valtiovarainministeri Petteri Orpo on aiemmin arvioinut, että pääkonttori tuo Suomeen suoraan tai välillisesti satoja työpaikkoja.

EK:n Penna Urrilan mukaan Nordean kotipaikan vaihtumisessa kyse on lähinnä juridisen rakenteen muutoksesta, mutta hänestä se on kuitenkin symbolisesti merkittävä uutinen, joka vaikuttaa myönteisesti mielialoihin ja kertoo hyvää Suomen kilpailukyvystä. Samaa sanoo Suomen Yrittäjien Kuismanen.

– Nordean tapauksella ei ole suurta välitöntä taloudellista vaikutusta, mutta sillä on signaalivaikutus, että Suomen toimintaympäristö on vähintään kohtuullinen, hän kehuu.


4. Vienti kasvaa nopeammin kuin tuonti

Tullin ulkomaankaupan ennakkotilastojen mukaan Suomen tavaravienti kasvoi heinäkuussa 20 prosenttia edellisvuodesta. Kasvua oli nähtävissä liki kaikissa arvoltaan suurimmissa tavararyhmissä, ja eniten kasvoi henkilöautojen ja öljyjalosteiden vienti.

– Erityisen tärkeää on, että vienti kasvaa nyt tuontia nopeammin, Kuismanen kehuu.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Kiema muistuttaa, että vaikka erilaisten Suomessa tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksesta puhutaan paljon, merkittävä syy hyvään tilanteeseen on ollut nimenomaan se, että talouskasvu on virinnyt Euroopassa ja maailmassa yleisesti.

– Suomessa vienti tekee noin kolmanneksen bruttokansantuotteesta, hän korostaa.


5. Useita suuria rekrytointeja

Meyerin Turun telakan saamat suuret laivatilaukset takaavat työpaikkoja vuosiksi telakalla ja alihankintayrityksissä. Pelkästään telakka on aikonut palkata satoja uusia työntekijöitä ensi vuoden loppuun mennessä.

Samanlaisia vaikutuksia on ollut jo esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaan saamilla lisätilauksilla. Jo niiden ansiosta Varsinais-Suomessa on puhuttu jopa työvoimapulasta. Tehtaaseen on rekrytoitu uusia työntekijöitä säännöllisesti eri puolilta maata, ja myös sen alihankkijat työllistävät paljon väkeä.

Myös esimerkiksi Finnair on rekrytoinut muun muassa uusia lentäjiä, matkustamohenkilökuntaa ja digiosaajia. Viime vuonna yhtiö arvioi palkkaavansa noin 1 400 uutta työntekijää vuoteen 2020 mennessä.


6. Talouskasvu yllätti lähes kaikki – monet ovat korjanneet ennusteitaan ylöspäin

Suomen talouskasvu näyttää yllättäneen pankit ja muut talousennustusten tekijät. Vaikka ne ovat muutenkin odottaneet talouden suotuisaa kehitystä, uudet myönteiset merkit ovat saaneet monet niistä rukkaamaan kasvuodotusprosenttejaan ylöspäin kevään ja kesän mittaan. Viimeksi ennustettaan korjasi Aktia-pankki.

7. Konkursseja tehdään yhä vähemmän

Talouden kohenemisesta kertoo sekin, että yritykset ovat tehneet konkursseja alati vähemmän. Esimerkiksi tammi-heinäkuussa konkursseja pantiin vireille 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Konkurssien määrä on trendinomaisessa laskussa. Erityisen hyvää on, että konkurssien määrä on vähentynyt jokaisella päätoimialalla, Kuismanen sanoo.

Eniten konkurssit vähenivät tammi-heinäkuussa palveluissa ja rakennusalalla.

8. Suomi kiinnostaa matkailijoita

Suomi on alkanut kiinnostaa ulkomaalaisia turisteja yhä enemmän. Suomen-matkailu on kiinnostanut esimerkiksi kiinalaisia, jotka eivät matkoillaan kitsastele.

Ennakkotietojen perusteella ulkomailta Suomeen kohdistuvassa matkailussa voidaan päästä tämän vuoden aikana 10–20 prosentin kasvulukemiin.

– Ennen kuin matkailijoiden Suomeen kohdistama kiinnostus voi tuottaa vielä suurempaa lisäystä bruttokansantuotteeseen, se vaatii kapasiteetin kasvua ja investointeja alalle, Kiema sanoo.


9. Veroista kertyy aiempaa isompi potti

Valtion verokertymä on kasvanut, mikä helpottaa hieman julkisen talouden tilannetta. Verotuottojen kasvu näkyy esimerkiksi hallituksen juuri julkistamassa budjettiesityksessä: alijäämä on pienentynyt, eli toisin sanoen valtio tekee viime vuotta vähemmän tappiota.

– Tämä on erinomaisen hyvä juttu, Kuismanen kehuu.

10. Hinnat eivät nouse liian nopeasti

Maltilliset inflaationäkymät ovat myönteinen asia, koska ne pitävät yritysten toimintaympäristön ennustettavana, Kuismanen katsoo.

– Jos inflaatio alkaisi laukata, Euroopan keskuspankki joutuisi reagoimaan. Näkyvissä ei ole merkittäviä hintapaineita ainakaan keskipitkällä aikavälillä, eikä rahapolitiikassa ole tapahtumassa äkkiliikkeitä.

Myös kuluttajan näkökulmasta on hyvä, etteivät hinnat nouse nopeasti. EK:n Urrila kuitenkin muistuttaa, että olematon inflaatio kertoo kuitenkin talouden hauraudesta eikä se anna taloudesta luotettavaa kuvaa. Sen vuoksi esimerkiksi keskuspankit joutuvat jatkamaan elvytystoimiaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksijohtaja varoittaa uudesta ilmiöstä: lyhyt pikkujoulumatka saattaa sisältää ison hintalapun – ”Kannattaa skarpata hiukan”

  2. 2

   ”Olin aluksi liian varovainen” – naissijoittajat kehottavat aloittamaan sijoittamisen pelosta huolimatta

  3. 3

   ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

  4. 4

   Poliittinen epävarmuus laskee korkoja varsinkin Saksassa

  5. 5

   Yli 200 lounastaukoa työnantajan piikkiin – kellokortilla kikkailu tuli duunarille kalliiksi

  6. 6

   Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

  7. 7

   Ensin joensuulaisfirmaan ei soittanut kukaan, sitten soitti pankinjohtaja – konttorissa istui huijari tyhjentämässä yhtiön tiliä

  8. 8

   Ilkka myi Otavalle ison potin Alma Median osakkeita – Otavasta Alman suurin omistaja

  9. 9

   APECin kokouksessa puhuneen Kiinan presidentin mukaan asiat pitää ratkaista neuvottelemalla – ei yhteenotoilla

  10. 10

   Pikkujouluista pois jääminen voi olla yhtä paha virhe kuin kännissä örveltäminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

  2. 2

   Yli 200 lounastaukoa työnantajan piikkiin – kellokortilla kikkailu tuli duunarille kalliiksi

  3. 3

   Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

  4. 4

   Ensin joensuulaisfirmaan ei soittanut kukaan, sitten soitti pankinjohtaja – konttorissa istui huijari tyhjentämässä yhtiön tiliä

  5. 5

   Taksijohtaja varoittaa uudesta ilmiöstä: lyhyt pikkujoulumatka saattaa sisältää ison hintalapun – ”Kannattaa skarpata hiukan”

  6. 6

   Suomalainen Valoe sai vaihtovelkakirjalainan Dubaista – osakkeen hinnasta lähti 90 %

  7. 7

   Ilkka myi Otavalle ison potin Alma Median osakkeita – Otavasta Alman suurin omistaja

  8. 8

   Bloomberg: Deutsche Bank, Bank of America ja JP Morgan Chase linkitetty Dansken rahaliikenteeseen Virossa

  9. 9

   Aina Group myy ICT-liiketoimintansa Telialle

  10. 10

   ”Olin aluksi liian varovainen” – naissijoittajat kehottavat aloittamaan sijoittamisen pelosta huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen tyrmistyi, kun kylpyhuoneeseen ilmestyi putkiremontissa 16 sentin kynnys – nyt taloyhtiötä odottaa kallis lasku

  2. 2

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  3. 3

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  4. 4

   Välittäjä vaati kauppakirjaan ratkaisevan ehdon – mökkiseikkailu maksoi ostajalle 200 000 euroa

  5. 5

   Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

  6. 6

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  7. 7

   Yksin asuvan menoihin riittää 1130 e/kk pk-seudun ulkopuolella – katso, paljonko eri kotitaloudet tarvitsevat rahaa elämiseen

  8. 8

   ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

  9. 9

   Trokarit iskivät Fazerin uutuuteen – laatikollisesta suklaata pyydetään 299 euroa

  10. 10

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  11. Näytä lisää