Suosiko Nordean johto Suomea? ”Ei tätä päätöstä ole tehty tunteella”

Maaotteluhenki oli vahvana Nordean tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, jossa konsernin suomalaistaustaisen johdon vihjattiin suosivan Suomea.

–En ole asunut Suomessa 30 vuoteen, siinä mielessä on kiva tulla takaisin, mutta Suomeen olisin voinut muuttaa muillakin tavoilla. Ei tässä ole ollut kansallista näkökulmaa mukana, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull korosti.

7.9.2017 12:49

Pankkikonserni Nordea kertoi eilen siirtävänsä kotipaikkansa Tukholmasta Helsinkiin, ja ruotsalaisten ja tanskalaisten tiedotusvälineiden edustajat tenttasivat toimitusjohtaja Casper von Koskullia monista siirtoon liittyvistä kysymyksistä.

Pankkikonsernin johdon vihjattiin jopa suosivan Suomea. Von Koskull ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ovat suomalaisia, kuten myös suurimman osakkeenomistajan Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh.

Nordean von Koskull piti väitettä erikoisena.

– Ei tätä päätöstä ole tehty tunteella, vaan siksi että se on oikea päätös. En ole asunut Suomessa 30 vuoteen, siinä mielessä on kiva tulla takaisin, mutta Suomeen olisin voinut muuttaa muillakin tavoilla. Ei tässä ole ollut kansallista näkökulmaa mukana, von Koskull korosti.

Asiakkaat ymmärtävät

Pohjoismaiset toimittajat epäilivät myös joidenkin ruotsalaisten ja tanskalaisten asiakkaiden voivan vaihtaa pankkia.

– Kotipaikan vaihto ei vaikuta siihen, miten palvelemme asiakkaita. Emme ole jättämässä Ruotsia, Tanskaa tai Norjaa. Tässä ei ole kyse nationalismista tai populismista. Välitämme kaikista asiakkaistamme, toimitusjohtaja linjasi.

Toimipaikan siirron ruotsalaisasiakkaissa herättämän ärtymyksen von Koskull aikoo tasoittaa korostamalla pankin kokonaisetua.

– Mukana on aina paljon hälyä ja tunnetta, kun tällaisia päätöksiä tehdään. Mukana on myös paljon väärää tietoa ja populismia. Minun tehtäväni on oikaista väärinkäsityksiä, mutta uskon ruotsalaisten, tanskalaisten, norjalaisten ja suomalaisten asiakkaidemme ymmärtävän, että tämä on looginen askel ja näin rakennamme parempaa pankkia.

Pankkiunioni todistanut merkityksensä

Myös Nordean kotipaikan siirron perusteeksi ilmoittama Suomen EU:n pankkiunionin jäsenyyden hyödyllisyys kyseenalaistettiin. Von Koskullin mielestä pankkiunioni on todistanut merkityksensä viime vuosien aikana.

– Pankkien bailouteista on tullut bail-ineja, Espanjan tapaus on tästä hyvä esimerkki. Hallitusten ja veronmaksajien ei tulisi enää pelastaa pankkeja.

Nordean kotipaikan vaihdon taustalla ovat osaltaan myös Ruotsissa perittävät pankkimaksut ja niihin kaavaillut korotukset. Ruotsin hallitus pohti keväällä kevennyksiä pankeilta kerättäviin maksuihin, ja maan liittyminen pankkiunioniin on myös ollut esillä.

Von Koskullin mukaan näillä toimilla ei kuitenkaan olisi ollut vaikutusta päätökseen.

– Valtiot tekevät omalta kannaltaan hyviä päätöksiä kansallisella tasolla, ja minun pitää tehdä päätöksiä, jotka ovat neljällä eri markkinalla toimivan Nordean kannalta hyviä. Tästä on hyötyä myös ruotsalaisille asiakkaillemme, kun pääsemme tehostamaan toimintaamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?