Valtio keräsi julkiset hankinnat yhteen palveluun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Täältä valtio teki hankintoja – tiedot koottiin yhteen paikkaan

Valtio kokosi tiedot julkisista hankinnoista yhteen palveluun. Valtio ostaa eniten omilta yhteisöiltään.

Valtio on tehnyt paljon hankintoja muun muassa Destialta.

6.9.2017 9:17

Valtio avasi maanantaina tutkihankintoja.fi-verkkosivuston, johon on kerätty kaikkien valtion julkisten hankintojen perustiedot. Verkkosivulta näkee lähes reaaliajassa muun muassa sen, miltä yritykseltä tai yhteisöltä valtio ostaa eniten palveluja, mikä yksikkö ostaa eniten ja minkä kategorian palveluja valtio ostaa eniten.

Verkkosivuilla on listattu myös yksittäisten laskujen summat. Tarkkoja tietoja siitä, mihin projekteihin laskut liittyvät, ei sivuilta löydy.

Suurimmat valtiolle toimittaneet tahot tänä vuonna ovat olleet valtion yritykset ja yhteisöt. Viiden kärjessä ovat Senaatti-kiinteistöt (222,9 miljoonaa euroa), Destia (110,5 milj.), Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori (90,2 milj.), VR Track Oy (84,2 milj.) ja Lemminkäinen Infra Oy (55,1 milj.)

Eniten valtio on ostanut väylähankkeen palveluita, 700,3 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan valtio on tänä vuonna hankkinut yrityksiltä tai yhteisöiltä palveluja 2,27 miljardilla eurolla. Tämä pitää sisällään 385 728 laskua.

Tutkihankintoja.fi -palvelussa aivan kaikki tiedot eivät ole avoimia. Palvelussa kerrotaan, että salassa pidettävä tarkoittaa sellaista aineistoa, josta toimittajatieto on poistettu julkisuuslain tai henkilötietolain perusteella. Tyypillisesti nämä liittyvät sivuston mukaan turvallisuussektorin hankintoihin.

Kaikkiaan valtio on hankkinut lähes 35 miljoonan euron edestä palveluja, joiden toimittaja on salassapidettävä. Suurin hankintayksikkö on Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori, jolta palveluja on hankittu 19 miljoonan euron edestä.

ICT-hankintojen viidenneksi suurin toimittaja on listattu verkkosivustolla kategoriaan ”salassa pidettävä”. Näitä hankintoja on 16,3 miljardia euroa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo valtiovarainministeriön verkkosivuilla, että hankintojen julkaiseminen on osa hallituksen kärkihankkeita. Vehviläinen uskoo, että hankintatietojen julkaiseminen selkeyttää ja järkevöittää hankintojen tekemistä.

– Tällä tavoin voimme myös parantaa hankintojen suunnitelmallisuutta ja säästää vuositasolla merkittävästi. Vastuullisuuden merkitys hankinnoissa kasvaa ja läpinäkyvyys ennaltaehkäisee myös väärinkäytöksiä, Vehviläinen kirjoittaa.

Palvelua voi selata osoitteessa tutkihankintoja.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?