Mykkänen: Älä käy kauppaa firmojen kanssa, joilla yhteyksiä Pohjois-Koreaan

Yhdysvallat saattaa asettaa pakotteita niille kiinalaisille ja venäläisille yrityksille, jotka ovat harvoja Pohjois-Korean kauppakumppaneita.

Mies katsoo Pohjois-Korean ydinkokeesta kertovaa uutislähetystä kodinkoneliikkeessä Etelä-Korean Soulissa.

4.9.2017 14:23

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) varoittaa suomalaisyrityksiä, että kannattaa olla varuillaan kun tehdään kauppaa kiinalaisten tai venäläisten yhtiöiden kanssa, joilla on Pohjois-Korea-yhteyksiä.

Mykkänen pitää epärealistisena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkausta, että Yhdysvallat lopettaa kaupankäynnin niiden maiden kanssa, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

– Yksi välimuoto Trumpin puheisiin viitaten on, että Yhdysvallat asettaa pakotteita niille yrityksille, jotka käyvät Kiinassa ja Venäjällä kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Tällaisia menettelyjä se on tehnyt ennenkin esimerkiksi Kuuban ja Myanmarin kriisien yhteydessä, Mykkänen sanoo.

Kiinan osuus Pohjois-Korean viennistä on noin 90 prosenttia. Toinen merkittävä kauppakumppani on Venäjä.

– Tämä nousee varmasti enemmän esiin, että Venäjä myy Pohjois-Korealle hiiltä ja samaan aikaan Pohjois-Korea myy sitä eteenpäin Kiinalle, Mykkänen arvioi.

Mykkäsen mukaan kyse on käytännössä kahdesta kauppakumppanista, sillä esimerkiksi EU ei käy käytännössä kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

Suomen ja Pohjois-Korean kauppa on Tullin mukaan olematonta. Tammi–kesäkuussa kauppaa ei käyty yhtään. Viime vuonna Suomen tuonti Pohjois-Koreasta oli arvoltaan 4245 euroa ja vienti 1534 euroa.

Täysin mahdoton tilanne

Mykkänen pitää Yhdysvaltain taloudelle täystyrmäyksenä, jos koko kauppa Kiinan kanssa pysähtyisi.

– Se olisi täysin mahdoton tilanne, hän sanoo.

Kiinan mahdolliset vastatoimet heijastuisivat Mykkäsen mukaan myös Eurooppaan ja koko läntiseen maailmaan, koska yhdysvaltalaiset yritykset toimivat myös Euroopan kautta.

– Suomenkin viennistä kolme neljäsosaa menee välituotteina muiden maiden tuottamiin lopputuotteisiin. Itse asiassa kaksi tärkeintä ostajaa välituotteiden kautta ovat nimenomaan Kiina ja Yhdysvallat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?