Asuntomarkkinoilla voi saada jo ”kaksi huonetta yhden hinnalla”

Peruskorjaukset voivat laskea kaksioiden hinnan alle yksiöiden, Vuokraturvan Timo Metsola sanoo.

Yksiöiden ja kaksioiden hintojen ja vuokrien ero asuntomarkkinoilla kaventuu kaventumistaan – ja on katoamassa kokonaan, vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo blogissaan.

Tilanne on syntynyt yksiöpulasta yhdistyneenä kaksioiden ylitarjontaan. Lisänsä tuo ennätysmäinen lisärakentaminen.

– Kuulostaa liioittelulta, mutta ei sitä ole. Isoja peruskorjauksia odottavissa taloissa kaksion kauppahinnat ovat jopa alempia kuin samassa talossa olevien pienempien yksiöiden kauppahinnat, Metsola kirjoittaa.

Hänen mukaansa syynä on tulevien peruskorjausten asuntokohtaisen kustannusten määräytyminen neliömäärän mukaan. Kun yksiöiden ja kaksioiden hintaero on muutenkin kutistunut pieneksi, ja kaksioon on tulossa paljon kovemmat peruskorjauskulut kuin yksiöön, kaksion kauppahinta laskee yksiön kauppahinnan alle.

Vuokraturva välittää asuntoja ja sijoittaa niihin.

Metsolan mukaan nuorelle asunnonhakijalle ei ehkä tule mieleenkään katsoa kaksioita vaihtoehtona, kun yksiötkin tuntuvat ”tyrmäävän kalliilta”. Silloin jää huomaamatta, että lähes samalla vuokralla voisi saada kaksionkin.

Erikoisen tilanteen syynä on pohjavinouma eli se, että yksiöiden rakentamista rajoitetaan, vaikka juuri niistä on kova pula. Kaksiota sen sijaan saa pienasuntopulan tarpeisiin tehdä lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?