Suomalaisia palvellaan yhä enemmän Tallinnasta käsin – Nordea: Sunnuntaityötä ei voi teettää Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisia palvellaan yhä enemmän Tallinnasta käsin – Nordea: Sunnuntaityötä ei voi teettää Suomessa

Esimerkiksi Nordea, Tieto ja If ovat palkanneet suomalaisia työntekijöitä palvelemaan suomalaisia asiakkaita Tallinnasta käsin. Vakuutusväen liitto kritisoi työnantajien toimintaa.

–Tärkein syy on se, että Tallinnaan on helppo houkutella Suomesta ja muualta nuoria työntekijöitä. Tallinna on tällä hetkellä cool, toimialajohtaja Tiina Häkkä Tiedosta kertoo.­

31.8.2017 6:05

Virossa asuu jo lähes 8 000 suomalaista, ja muuttaminen Suomenlahden toiselle puolelle houkuttelee yhä enemmän myös yrityksiä.

Useat suomalaisyritykset ovat viime vuosina siirtäneet osia toiminnoistaan etenkin pääkaupunkiin Tallinnaan. Se ei aina tarkoita sitä, että suomalaiset jäisivät ilman työpaikkoja.

Muun pankkikonserni Nordea, vakuutusyhtiö If ja ohjelmistoyhtiö Tieto ovat palkanneet Tallinnaan kymmeniä työntekijöitä hoitamaan Suomen-asiakaspalvelua.

Nordea palvelee Tallinnasta öisin ja viikonloppuisin

Nordean vuonna 2012 perustetussa asiakaspalveluyksikössä Tallinnassa työskentelee runsaat 50 henkeä, joista kolme neljästä on suomalaisia, kertoo johtaja Sari Tempakka.

Uusia työntekijöitä on rekrytoitu tänäkin vuonna ahkerasti.

Pankin suomenkielinen asiakaspalvelu on auki ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä, ja Tallinnasta käsin tehdään lähinnä yö- ja viikonloppuvuoroja.

– Asiakkaalle ei näy millään tavoin, onko langan tai chatin toisessa päässä oleva asiakaspalvelija Suomessa vai Virossa, Tempakka sanoo.

Hänen mukaansa alan työehtosopimus estää sunnuntaityön teettämisen Suomessa, mikä oli keskeisin syy perustaa yksikkö Tallinnaan.

Suurin osa suomalaisista työntekijöistä opiskelee Tallinnassa kauppatieteitä tai oikeustiedettä ja tekee töitä opintojen ohessa.

– Heille työskentely meillä voi olla ensimmäinen jonkinlainen kosketus kansainväliseen työympäristöön.

”Tallinna on tällä hetkellä cool”

Virossa elinkustannukset ja palkkataso ovat Suomea alhaisemmat, minkä vuoksi yritykset voivat säästää jonkin verran kustannuksistaan siirtämällä toimintaa Tallinnaan.

Pörssiyhtiö Tieto oli pari vuotta sitten otsikoissa, kun se tarjosi yt-neuvotteluiden yhteydessä mahdollisuutta lähteä Tallinnaan asiakaspalvelutöihin virolaisella palkalla.

Virossa keskipalkka on runsaat tuhat euroa kuukaudessa eli kolmannes Suomen vastaavasta.

Tiedon julkisen sektorin toimialajohtaja Tiina Häkkä ei kerro tarkkaa lukua siitä, kuinka monta suomalaista Tallinnan help deskissä työskentelee. Hän kuitenkin sanoo, että suomalaisten osuus asiakaspalvelun työntekijöistä on 60–70 prosenttia.

Häkkä vahvistaa, että työntekijöiden palkat mukailevat Viron palkkatasoa. Kustannussäästöt eivät silti ole olleet kannustin toimintojen siirtämiseen, hän vakuuttaa.

– Tärkein syy on se, että Tallinnaan on helppo houkutella Suomesta ja muualta nuoria työntekijöitä. Tallinna on tällä hetkellä cool.

Asiakaspalvelutyöntekijöiden saaminen Suomen maakuntiin ei hänen mukaansa ole aina helppoa.

– Tallinnaan monet lähtevät kulttuurin ja kokemuksen perässä, vaikka itse työ ei aina välttämättä kaikkein hohdokkainta olisikaan.

Vakuutusväen liitto: Kaikki työ pitäisi teettää Suomessa

Vakuutusyhtiö If on viime vuodesta saakka palkannut Viroon suomalaisia palveluneuvojia ja vakuutusvirkailijoita.

Yhtiön viestinnästä kerrotaan, että Tallinnassa toimii ”yksi tiimi”. Enempää If ei halua asiaa kommentoida.

Ifin pääluottamusmies ja Vakuutusväen liiton puheenjohtaja Liisa Halme sanoo työntekijäpuolen suhtautuvan työnantajien toimiin ”hyvin kriittisesti”:

– Meidän mielestämme kaikki se työ pitäisi teettää Suomessa.

Halmeen mukaan esimerkiksi Ifin työntekijät ovat olleet valmiita neuvottelemaan viikonlopputyön teettämisestä Suomessa, ja yhtiön paikallinen sopiminen mahdollistaisi sen.

Ilman lisäkorvauksia työntekijät eivät kuitenkaan viikonlopputyöhön suostu. Halme epäilee, että työnantajat siirtävät töitä Tallinnaan nimenomaan kustannusten välttämiseksi.

– Kyllähän tässä raha ratkaisee, Halme sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?