STTK: Palkankorotusten pitäisi asettua 1–2 prosentin väliin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

STTK: Palkankorotusten pitäisi asettua­ 1–2 prosentin väliin

Kymmenen vuoden takainen liittokierros kävi Suomelle kalliiksi, Teknologiateollisuudesta arvioidaan.

28.8.2017 21:25

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen uskoo, että kymmenen vuoden takaisen liittokierroksen virheistä on otettu opiksi.

– Oppihinta, mikä tästä on maksettu, on kyllä tullut tälle maalle tosi kalliiksi. Uskoisin, että tässä nähdään sekä työnantaja- ja palkansaajapuolella, että pitää osata fiksummin toimia, Inkeroinen sanoo.

Vuoden 2007 liittokierrosta värittivät poliittiset paineet ja pian kierroksen jälkeen silmille tuli finanssikriisi.

Tämän syksyn liittokierros on lämpenemässä nopeasti. Metsäteollisuuden ja Paperiliiton sopimus on katkolla syyskuun lopussa. Kuukautta myöhemmin on puolestaan päättymässä Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton, entisen Metalliliiton, sopimus.

Miten metsän ratkaisut vaikuttavat?

On asia erikseen, kenen sopimus pullautetaan ensin valmiiksi, mutta joka tapauksessa paperi on yksi kierroksen päänavaajia. Aiempien kommenttien perusteella Metsäteollisuudessa on tällä kierrokselle runsaasti paineita saada aikaan isojakin tekstimuutoksia työehtosopimuksiin. Isot tekstimuutokset voivat näkyä myös palkankorotuksien tasossa. On ollut epäilyjä, kuinka paljon metsäteollisuuden mahdolliset isommat sopimuskorotukset siirtyisivät myös muiden alojen vaateisiin.

Palkansaajakeskusjärjestön STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sanoo omaavansa lapsenuskoa siihen, että laskutaito on lisääntynyt. Hän kuitenkin myöntää, että ongelmia voi tulla "työmarkkinamatematiikan" myötä.

– Teksteillähän on kustannusvaikutus. Jos työnantaja saa jotakin työaikamääräyksiin, lisiin tai muuten tekstipuolelle, niihin kaikkiin liittyy hinta-arvio, se pitää nimelliskorotuksista vähentää, Sund sanoo.

Jos siis jonkun alan palkankorotukset tuntuvat isoilta, niin alalla on rahan vastineeksi voitu sopia esimerkiksi työnantajien toivomia muutoksia työaikamääräyksiin.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan he neuvottelevat ensisijaisesti omia sopimuksia. Syksyn sopimuskierroksella TEAM ja Puuliitto neuvottelevat vielä omat sopimuksensa, mutta koordinaatiota tehdään yhdessä. Vuodenvaihteen jälkeen kaikki ovat osa Teollisuusliittoa.

– Teollisuusliittoyhteistyötä harrastetaan. Vaikka Paperiliitto ei ole tässä meidän fuusiohankkeessa mukana, niin kyllä heidänkin kanssa keskusteluja käydään aika tiiviiseen tahtiin, Aalto sanoi.

Yli kahden prosentin korotukset nakertavat kilpailukykyä

Sundin mielestä syksyn sopimuskorotusten liittokierroksella pitäisi asettua yhden ja kahden prosentin väliin. Jotta palkansaajien ostovoima ei heikentyisi, pitää Sundin mukaan sopimuskorotusten ensi vuodelle olla vähintään yli yhden prosentin. Sundin arvio perustuu olettamukseen, että tämän viikon budjettiriihessä hallitus kompensoi veronkevennyksillä kilpailukykysopimuksen vaikutuksia ensi vuonna, mutta ei kokonaan.

Sundin laskelmien mukaan vajaan kahden prosentin tai yli sen menevät sopimuskorotukset vuositasolla alkaisivat puolestaan syödä Suomen talouden kilpailukykyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?