Pikavippifirma vaati tiedot tilitapahtumista lainan saamiseksi – ”Iso kysymys on se, mihin tietoja aiotaan käyttää”

Pikavippifirma 4finance, jonka aputoiminimiä Suomessa ovat Vivus.fi ja Fleksiluotto, edellytti pääsyä asiakkaidensa tilitietoihin antaakseen lainaa asiakkailleen.

Vivus on yksi 4finance-yrityksen aputoiminimistä.

Tietosuojalautakunnan viimeviikkoisen ratkaisun mukaan 4finance ei noudattanut henkilötietolain huolellisuusvelvoitetta näin toimiessaan. Taustalla oli se, että firma pyrki tarkastamaan asiakkaan luottokelpoisuuden tilitiedoista ruotsalaisen Instantorin analytiikkaa käyttäen. Instantor toimii nettisivujensa mukaan lähes 20 maassa.

Käytännössä asiakkaan piti kirjautua verkkopankkiin Instantorin palvelussa ja samalla ruotsalaisfirman automatiikka pääsi käsiksi tilitietoihin. Ruotsalaisfirma mainostaa, että se tekee luottotietoarvion jopa muutamassa minuutissa.

4finance kommentoi tietosuojalautakunnan päätöstä vastaamalla STT:lle, että yhtiö käyttää palveluita, jotka mahdollistavat lainanhakijan luottokelpoisuuden arvioinnin mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti, myös uutta finanssiteknologiaa hyödyntäen.

Luottopäätökset perustuvat yhtiön mukaan tiedolle, joka antaa tarpeeksi tarkan kuvan kuluttajan maksukyvystä ja -halukkuudesta ja näin myös kuluttajan luottokelpoisuudesta.

– Luotonhakijan tietosuojasta huolehtiminen on luonnollisesti äärimmäisen tärkeää palvelun käytettävyyden, nopeuden ja luotettavuuden rinnalla, yhtiöstä kerrottiin sähköpostitse.

Tiedot kulutustavoista tilisiirtojen tarkkuudella

Palvelua käyttävät myös monet muut luotonantajat. Suomalaispankkienkin kanssa yhteistyötä tekevä Instantor kertoo nettisivuilla toiminnastaan seuraavaa:

– Instantor antaa tiedot esimerkiksi henkilön palkkatasosta, kulutustavoista, lainoista, muista luotoista ja uhkapeleistä ynnä muusta. Asiakkaasi tunteminen mahdollistaa sen, että tiedät esimerkiksi kenen kilpailijoiden kanssa hän toimii.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan Instantor oli myös varannut itselleen oikeuden käyttää tietoja omiin tarkoituksiinsa.

– Iso kysymys on se, mihin tietoja aiotaan käyttää ja tietääkö lainaaja olevansa suhteessa Instantoriin, Aarnio sanoo.

Instantorista kerrotaan STT:lle sähköpostitse, että tietoja säilytetään, koska toisinaan kiistatapauksissa luotonmyöntäjien täytyy selvittää oikeudelle luottotietojen tarkistusprosessiaan.

– Näissä tapauksissa Instantoria voidaan pyytää vahvistamaan tietoja, yhtiöstä kerrottiin.

Tietosuojalautakunnan päätöksen 4Financen olisi myös pitänyt kysyä luotonhakijoilta muun muassa työ- tai virkasuhteeseen liittyviä tietoja luottokelpoisuuden selvittämiseksi. Pikavippiyrityksen on ilmoitettava 29. syyskuuta mennessä, mihin toimiin se on ryhtynyt luottokelpoisuuden arvioimisprosessinsa muuttamiseksi. Päätös on lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?