Mullistus Suomen käteisautomaateilla: pankeille luvassa merkittävästi lisää kuluja – ilmaiset nostot vaarassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mullistus Suomen käteisautomaateilla: pankeille luvassa merkittävästi lisää kuluja – ilmaiset nostot vaarassa

Pankit odottavat käteisnostojen tuomien kulujen kasvavan merkittävästi, kun Nosto-automaatit korvaavat ryminällä S-ryhmän tiloissa olevat Otto-automaatit.

Nosto-käteisautomaatin logo.­

23.8.2017 6:10

Viime viikolla S-ryhmä ilmoitti korvaavansa tiloissaan sijaitsevat 300 Otto-automaattia toisen automaattifirman Nosto-automaateilla.

Muutos saattaa tuoda hintalapun kaikkiin käteisnostoihin. Tähän saakka rahan nostaminen automaatista on ollut pankkiasiakkaalle enimmäkseen ilmaista puuhaa. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Asiakkaan näkökulmasta myönteistä on, että käteisautomaattien määrä kasvanee, sillä Otto-pisteistä vastaava Automatia pyrkii löytämään automaateilleen uudet paikat. Viime vuosina Automatia on vähentänyt käteisnostopisteitään.

Nordean liiketoimintajohtajan Jussi Mekkosen mukaan Nosto-automaattien yleistyminen nostaa käteisnostojen pankeille koituvia kokonaiskustannuksia merkittävästi.

– Tämä on iso markkinamuutos. Tulee uusi operaattori ja lisää tarjontaa, Mekkonen sanoo.

Nordea tarjoaa asiakkailleen tällä hetkellä neljä ilmaista nostoa kuukaudessa. Sen jälkeen yksi nosto maksaa 40 senttiä.

Osuuspankilla kaikki käteisnostot ovat toistaiseksi ilmaisia. OP:n ryhmäpalveluiden johtaja Tony Vepsäläinen katsoo, että tilanne on nyt muuttumassa niin olennaisesti, että se saa pankit arvioimaan palvelumaksujensa riittävyyttä. Hänkin olettaa kulujen kasvavan selvästi.

– Kun palvelun tuottamisen kustannukset muuttuvat, se aiheuttaa luonnostaan tarpeen pohtia uudemman kerran, mihin hintaan palveluita voi välittää eteenpäin, hän sanoo.

Danske Bankin tililtä taas voi nostaa automaatista ilmaiseksi viisi kertaa, minkä jälkeen nostot maksavat 60 senttiä kappale.

Entä nyt? Noston käyttö tuo pankeille lisäkuluja

Otto-automaateista vastaa Automatia, jonka omistavat Suomen kolme suurinta pankkia Nordea, OP ja Danske. Se syntyi 1990-luvun alkupuolella, kun pankit yhdistivät erilliset automaattiketjunsa, jotta voisivat saada käteisautomaatteja ympäri maata kustannustehokkaasti.

Nosto-automaatit puolestaan omistaa norjalainen Nokas CSM, jolla on nyt noin tuhat käteisautomaattia Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Finanssivalvonta on linjannut, että vuodenvaihteesta alkaen käteisnostojen on oltava pankin asiakkaille aina samanhintaisia riippumatta siitä, minkä yrityksen käteisautomaattia hän käyttää. Nosto-automaateista vastaava Nokas CSM kuitenkin laskuttaa pankeilta selvästi enemmän kuin Automatia Otto-automaateillaan, Helsingin Sanomat kertoi lauantaina.

Suomen suurimmat pankit ovat siis joutumassa maksamaan ylimääräistä siitä, että heidän asiakkaansa nostavat rahaa jonkun toisen toimijan omistamasta automaatista eivätkä heidän omistaan.

Ne eivät kuitenkaan ainakaan toistaiseksi aio laskuttaa asiakkaitaan kaikista käteisnostoista. Niille yksi mahdollisuus olisi myös siirtää uudesta markkinatilanteesta koituvat lisäkulut pankin muihin palvelumaksuihin.

– Emme ole tehneet mitään hinnoittelupäätöksiä emmekä valmistele niitä. Katsotaan nyt ihan rauhassa, miten markkina kehittyy, Nordean Mekkonen kommentoi.

– Me emme ole tekemässä ainakaan mitään äkkiliikkeitä, vaan katsomme rauhassa, mihin tilanne menee, kertoo puolestaan liiketoimintajohtaja Asko Mikkonen Danske Bankista.

Nordean Mekkonen harmittelee tilannetta, johon suomalaisten käteisnostojen kanssa on päädytty. Hänen mukaansa Automatian Otto-verkostolla suomalainen käteishuolto on saatu hoidettua tehokkaasti ja matalin kustannuksin sen määräävästä markkina-asemasta huolimatta.

– Kuluttaja- ja kilpailuvirasto on moneen kertaan analysoinut, ettei sitä käytetä väärin. Kilpailuhan sinänsä kuuluu asiaan, ja se on aina lähtökohtaisesti hyvästä, mutta tämä tilanne johtaa siihen, että käteisen jakelun kokonaiskustannukset nousevat merkittävästi, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?