”Kysymys ei ole nuorten laiskuudesta” – Osallistumistulo voisi Kelan mukaan ehkäistä syrjäytymistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Kysymys ei ole nuorten laiskuudesta” – Osallistumistulo voisi Kelan mukaan ehkäistä syrjäytymistä

Nuorten palveluita ja etuuksia on uudistettava heidän tarpeidensa ehdoilla, Kelan tutkijat kirjoittavat blogissaan.

Kelan tutkijoiden mukaan osallistumistulo voisi ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

19.8.2017 14:27

Koulutuksen, harjoittelun ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten eli NEET-nuorten määrä on Suomessa lisääntynyt huolestuttavasti. Kela tekee tuoreessa selvityksessään ehdotuksia syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja nuorten osallistumismahdollisuuksien edistämiseksi.

Kelan johtavat tutkijat kirjoittivat aiheesta perjantaina tutkimusblogissa.

Tutkijat: Kysymys ei ole nuorten laiskuudesta tai saamattomuudesta

Työelämästä syrjäytymisen syyt ovat moninaisia.

Tutkijoiden mukaan kysymys ei ole nuorten laiskuudesta tai saamattomuudesta, toisin kuin julkisessa keskustelussa usein väitetään: työllistymisen näkökulmasta vaikeassa tilanteessa ovat esimerkiksi nuoret, joiden opiskelu- tai työkyky on alentunut.

Eurofoundin (2016) raportin mukaan Suomessa NEET-statuksen taustalla on 18 prosentilla sairaus tai vamma.

Osallistumistulo apuun?

Yhdenvertaisuuden lisäämisen näkökulmasta nykyinen etuus- ja palvelujärjestelmä kaipaa Kelan tutkijoiden mukaan uudistamista.

Nuorten osallisuuden edistäminen vaatii palveluiden uudistamista ja etuuksia, jotka toteutetaan nuorten tarpeiden ja haasteiden ehdoilla. Se edellyttää tutkijoiden mukaan monialaista yhteistyötä sekä palveluiden ja etuuksien yhteensovittamista.

Tutkijat ehdottavat myös alle 25-vuotiaille nuorille suunnattua osallistumistuloa. Se voisi ehkäistä syrjäytymistä.

Tukea maksettaisiin perustasolla, aktiivitasolla ja korotetulla tasolla

Osallistumistuloa maksettaisiin eri tasoilla: perustasolla tuen taso määräytyisi perustoimeentulotuen mukaan, aktiivitasolla nykyisen työmarkkinatuen tason mukaan.

Korotettu taso taas voisi olla tarkoitettu niille nuorille, joiden opiskelu- ja työkyky on alentunut ja jotka ovat erityisten tukitoimien tarpeessa. Mahdollinen korotettu osallistumistulo olisi takuueläkkeen tasolla.

– Opiskelun ja työelämään osallistumisen tulisi aina olla ensisijaista eläkkeeseen nähden, jos edellytyksiä niihin olisi, tutkijat muistuttavat.

Korotettu tuki taas voisi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun alle 25-vuotias nuori on jo saanut opiskeluun kuntoutusrahaa ja opinnot ovat päättyneet, mutta nuorella on vaikeuksia työllistyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?