Konsulttiyhtiö: Suomalaiset kaupat nukahtivat – ulkomaiset verkkokaupat kahmaisivat asiakkaat

Pop-up-kaupat yleistyvät ja tavarataloyhtiöt muuttuvat kiinteistöyhtiöiksi, Deloitten toimialajohtaja Jussi Sairanen arvioi.

Anttila meni konkurssiin vuosi sitten.

19.8.2017 6:38

Kaupan alan muutos näkyy rajulla tavalla myös kaupunkikuvassa. Anttilan, Tiimarin ja Erätukun konkurssit veivät jo vanhat logot unholaan. Koska kaupan ala muuttuu vauhdilla, kovin pysyviä uusia logoja ei välttämättä katujen varsille edes ilmesty.

Konsulttiyhtiö Deloitten Suomen kuluttajatuotteiden ja palveluiden toimialajohtaja Jussi Sairanen kertoo, että erilaiset lyhytaikaiset omien merkkien pop-up-kaupat yleistyvät.

– Esimerkiksi tietyistä lastenvaatebrändeistä on tullut tosi suosittuja. Ne myyvät pääasiassa vaatteita verkossa, mutta voivat pitää pop-up-myymälöitä ja malliston lanseerauksessa myydä isoja määriä kerralla. Ostajat ovat – jos nyt eivät faneja – mutta erityisen innokkaita ostamaan niitä tuotteita.

Kaiken ytimessä on yhä kiristyvä kilpailu asiakkaista, kun internetin myötä tarjonta vaikuttaa loputtomalta ja hintavertailu on vaivatonta. Deloitten kaupan alan näkymiä tälle vuodelle kartoittaneessa raportissa korostettiin, että kilpailussa pärjääminen vaatii asiakkaan kanta-asiakasohjelmien parantamista, elämyksellistä asiakaskokemusta ja ennen kaikkea ainutlaatuisia tuotteita.

Toisin sanoen, asiakkaan pitää rakastua tuotteisiin ja ostamisen pitää olla hyvin vaivatonta. Samalla se tarkoittaa Sairasen mukaan myös sitä, että tuotteilla on jatkossa selkeämmät ja nykyistä pienemmät kohderyhmät.

Tietysti pelkällä hinnallakin voi kilpailla, mutta se on osa-alue, jossa kaikki pyrkivät parantamaan koko ajan.

Sairanen arvioi, että toinen selkeä muutos kaupan alalla kohdistuu tavarataloihin. Niistä tulee entistä enemmän kiinteistöyhtiöitä ja tavaran tilaus, esille laittaminen ja muut kaupan vastuut jäävät vuokralaisten vastuulle.

– Ruotsissa näitä esimerkkejä jo on. Jossain määrin se lisääntyy Suomessakin.

Sairanen muistuttaa, että esimerkiksi Helsingin Stockmannilla leluja myy Hamley’s ja kodinkoneita ja elektroniikkatuotteita Power. Kun tavaratalojen juju aikaisemmin oli se, että ne tuovat ihmisten saataville yhteen paikkaan monenlaisia tuotteita, nyt kaikki nämä tuotteet ja paljon enemmän ovat saatavilla taskussa kulkevan kännykän avulla.

Suomessa nukuttiin

Jussi Sairanen sanoo, että Suomessa käyttötavaroita myyvät yritykset eivät osanneet reagoida digitaaliseen muutokseen tarpeeksi nopeasti.

– Ne pikkaisen nukkuivat digitaalisessa ja sähköisessä kauppatavassa ja uusien teknologioiden hyödyntämisessä.

Seurauksena oli, että suomalaiset oppivat ostamaan verkosta, mutta kotimaassa verkkokauppoja oli vain muutama.

Sairanen arvioi, että nyt kaupan alalla tehdään hyvin töitä asian korjaamiseksi.

Alan muutos ei toki ole ohi. Deloitte on arvioinut, että esimerkiksi sosiaalisen median merkitys kaupassa korostuu.

Sairanen muistuttaa, että esimerkiksi Facebookilla on erittäin tarkkaa tietoa kuluttajista. Mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa on aivan tavallista, että käyttäjä voi ostaa jonkun mainoksen perusteella tuotteen poistumatta Facebookista lainkaan.

Myös kuljetuksissa voi tulla uusia avauksia. Sairanen kertoo, että esimerkiksi ruuanjakeluyhtiöt Wolt ja Foodora saattavat jatkossa olla verkkokaupoille mielenkiintoisia kumppaneita.

– Monta kertaa tavarantoimittajille viimeinen kilometri on kallis. Mitä sitten, jos nämä toimittaisivat muutakin kuin ruokaa?

Yleisenä ohjeena kaupan alan yrityksille Sairasella on, että pitää olla valmis muuttamaan strategioita hyvin nopeasti ja halua testata asioita. Markkina muuttuu nyt niin nopeasti, että pitkiin analyyseihin ja jahkailuihin ei ole aikaa.

Sairanen arvioi, että kaupan alan murros vaarantaa perinteisten toimijoiden liiketoimintaa, mutta samaan aikaan muutokset ovat kuluttajille myönteisiä.

Myös pienet yritykset voivat olla hyötyjiä. Sairanen pitää mahdollisena, että seuraavan kahden vuoden aikana Suomeen tulee Amazonin markkinapaikan kaltainen toimija. Markkinapaikan ideana on hoitaa kaikki kuljetukseen ja maksamiseen tarvittavat asiat ja tarjota siellä tuotteita myyville näkyvyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?