Tutkimus: Heikko alueellinen työllisyys voi rokottaa palkasta 10 % - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Korkea työttömyys alueella rokottaa palkoista aimo siivun

Korkea työttömyys maantieteellisellä alueella voi viedä palkasta peräti 10 prosenttia verrattuna palkkatasoon toisessa osassa maata, tuoreesta väitöstutkimuksesta selviää.

15.8.2017 20:34

Korkean työttömyyden alueiden työntekijät ansaitsevat vähemmän kuin alhaisemman työttömyyden alueella työskentelevät samankaltaiset työntekijät, kertoo Jyväskylän yliopistossa laadittu tuore taloustieteen väitöstutkimus.

Tutkimuksen mukaan Suomen alueellisia palkkaeroja tarkasteltaessa nähdään, että palkkataso riippuu paikallisen työmarkkina-alueen työttömyystilanteesta. Suurimmillaan vaikutus palkkatasoon voi olla joidenkin alueiden välillä jopa 10 prosenttia samankaltaisia työntekijöitä vertailtaessa, kertoo väitöstutkimuksen tehnyt tutkija Juho Jokinen.

– Alueellisen työttömyysasteen kaksinkertaistuminen esimerkiksi 5:stä 10:een prosenttiin laskee tulosten perusteella työntekijöiden palkkatasoa keskimäärin noin 7–10 prosenttia, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan tulosten perusteella on odotettavissa, että jos jollain alueella työttömyysaste kaksinkertaistuu, alenevat alueen työntekijöiden palkat keskimäärin tämän verran.

Tällä hetkellä Suomessa korkean työttömyyden alueita ovat esimerkiksi Kainuun ja Lapin seutu. Matalan työttömyyden alueita taas on muun muassa Uusimaa.

Samankaltaisuus tarkoittaa sitä, että tutkimuksessa on vertailtu samalla toimialalla työskenteleviä työntekijöitä, jotka ovat samanikäisiä ja samaa sukupuolta ja joilla on yhtä pitkä työkokemus sekä sama koulutustaso.

Väitöstutkimuksessa Jokinen toteaa, että vaikka keskitetyt palkkasopimukset rajoittavat yritysten kykyä neuvotella palkoista, korkean työttömyyden alueiden alhaisemmat palkat osoittavat, että myös paikallisilla olosuhteilla on ollut roolinsa yritysten ja työntekijöiden välisissä palkkaneuvotteluissa.

Tutkimusaineisto perustuu 7 prosentin satunnaisotokseen suomalaisesta väestöstä. Tutkimusaikaväli on 1995–2006.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?