Inflaatio hidastui – ”Suomen hintataso halpenee” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Inflaatio hidastui – ”Suomen hintataso halpenee”

Kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa, mutta nousu hidastui ja oli selvästi muuta euroaluetta hitaampaa.

Muun muassa käytetyt autot halpenivat heinäkuussa.

14.8.2017 9:23

Kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 0,5 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, kertoo Tilastokeskus tiedotteessaan. Kesäkuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia.

Kesäkuuhun verrattuna hinnat puolestaan laskivat 0,3 prosenttia.

Heinäkuussa kuluttajahintoja nostivat Tilastokeskuksen mukaan eniten ajoneuvoveron, sähkön, savukkeiden ja vuokrien kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua taas hillitsivät erityisesti matkapuhelinten, rahapelien ja käytettyjen autojen hintojen lasku. Lisäksi asuntolainojen korot laskivat.

Euroalueen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio oli heinäkuussa ennakkotietojen mukaan 1,3 prosenttia. Suomessa vastaava inflaatio oli heinäkuussa 0,6 prosenttia.

– Suomen hintataso halpenee suhteessa euroalueeseen. Kalliin hintatason Suomesta tulee suhteessa aavistuksen edullisempi, mikä on hyvä asia kotimaisen kulutuksen ja Suomeen suuntautuvan matkailun kannalta, Danske Bankin ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Jukka Appelqvist kommentoivat lukuja tuoreeltaan.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?