Finnair: Valtio ei vastustanut toimitusjohtajan 130 000 euron lisäeläkettä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finnair: Valtio ei vastustanut toimitusjohtajan 130 000 euron lisäeläkettä

Omistajaohjausyksikölle kerrottiin lisäeläke-esityksestä maaliskuussa.

Finnair on myöntänyt toimitusjohtajalleen Pekka Vauramolle 130 000 euron lisäeläkkeen vuodessa.­

7.8.2017 11:39 | Päivitetty 7.8.2017 13:52

Valtio-omistajan edustajat eivät antaneet lentoyhtiö Finnairille palautetta, vaikka Finnair päätti myöntää lisäeläkettä toimitusjohtaja Pekka Vauramolle.

Finnair kertoo julkistaneensa päätöksen internetsivuillaan viime elokuussa. Omistajaohjausyksikölle esityksestä kerrottiin jo maaliskuussa 2016, Finnair kertoo selvityksessään.

Finnair julkaisi maanantaina kirjeen, joka on osoitettu omistajaohjauksesta vastaavalle elinkeinoministerille Mika Lintilälle (kesk.).

Lintilä pyysi Finnairilta selvitystä lisäeläkkeestä viime viikolla. Lisäeläke nousi otsikoihin, kun Helsingin Sanomat uutisoi asiasta. Lintilä sanoi Ylelle viime viikolla, että valtion tahto on ollut se, ettei lisäeläkkeitä käytettäisi palkitsemiseen.

– Mutta siinä samassa on myös se, että jos yhtiössä on muita omistajia, niin lisäeläkkeestä päättää yhtiön hallitus yhtiön kokonaisedun mukaisesti, Lintilä sanoi Ylen haastattelussa.

Finnair luopui lisäeläkkeistä vuonna 2013.

Vahvat näytöt kolmelta vuodelta

Finnair kertoo, että toimitusjohtajalla oli päätöstä tehtäessä vahvat näytöt kolmen vuoden ajalta. Yhtiö kertoo teettäneensä lisäeläke-esityksen valmistelun pohjaksi pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kompensaatiovertailun, jonka se teettää joka vuosi.

Sen mukaan ero oli suurin lisäeläkkeen osalta muihin pörssiyhtiöihin verrattuna. Finnairin vertailussa 70 prosenttia pörssiyhtiöistä käytti lisäeläkettä kokonaispalkkioissa.

"Kunnioitan ministerin näkemystä"

Kirjeen on allekirjoittanut Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen. Hänen mukaansa viesti lisäeläke-esityksestä ei ole jostain syystä tavoittanut ministeriä.

– Kunnioitan ministerin näkemystä siitä, että päätös ei mielestänne ollut valtio-omistajan tahtotilan mukainen. Olen erittäin pahoillani myös siitä, että huolimatta selkeästä tavoitteestamme ja toimistamme pitää omistajaohjaus hyvin tietoisena suunnitelmasta, näyttää nyt siltä, että te asiasta vastaavana ministerinä saitte tiedon vasta median kautta. Näin ei saa käydä jatkossa, Karvinen sanoo kirjeessä.

Finnairin palkitsemisvaliokunta teki päätösehdotuksen Vauramon noin 130 000 euron lisäeläkkeestä. Se esiteltiin hallitukselle 21. kesäkuuta 2016 ja hallitus hyväksyi sen yksimielisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?