Pomo voi pänniä lomallakin – ja saada vaihtamaan työpaikkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pomo voi pänniä lomallakin – ja saada vaihtamaan työpaikkaa

Moni pysähtyy kesälomalla pohtimaan, onko oma työ tarpeeksi mielekästä.

Oman työn mielekkyyttä tulee punnittua etenkin silloin, kun takana on raskas ja uuvuttava työrupeama.

31.7.2017 6:03

Kesälomalla on aikaa miettiä, tarjoaako nykyinen työ tarpeeksi. Saako työssä arvostusta? Tarjoaako se mahdollisuuden edetä?

Onko oma ura ylipään menossa siihen suuntaan, mihin haluaakin sen menevän, vai näyttääkö tulevaisuus nykyisessä työpaikassa mahdottomalta?

Joskus päätös vaihtaa työpaikkaa kypsyy lomaviikkojen aikana. Osa kuitenkin luopuu suunnitelmistaan ja haaveistaan jo parissa päivässä loman jälkeen, kun työ imaisee heidät taas mukaansa.

Loma tarjoaa hengähdystauon työstä, mutta myös miettimistä koko vuoden edestä

Työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka tunnistaa lomailmiön.

– Lomalla on aikaa pysähtyä. Ajatukset alkavat kirkastua, ja silloin tulee mietittyä perin pohjin, mitä elämällään tekisi. Moni miettii, olisiko hyvä aika vaihtaa työpaikkaa.

Oman työn mielekkyyttä tulee punnittua etenkin silloin, kun takana on raskas ja uuvuttava työrupeama.

Suomalainen miettii, ennen kuin toimii

Suomalainen ei vaihda työpaikkaa helposti, vaan taustalla on usein pitkä prosessi.

Päätöstä ei kannatakaan tehdä kevyin perustein, sillä uutta työpaikkaa ei välttämättä edes löydy heti.

– Työpaikan vaihtaminen on yksi suurimmista päätöksistä, mitä ihminen voi arkitasolla tehdä, ja useimmat miettivät sitä aika pitkään. Toki persoonissa on eroja, ja jotkut voivat tehdä päätöksiä hyvinkin impulsiivisesti, psykologi Visa Sarparanta Uudenmaan te-toimistosta kertoo.

Pomo saa lähtemään – tai jäämään

Jos loman jälkeen ajatus töihin palaamisesta tuntuu ikävältä, kannattaa kysyä itseltään, miksi motivaatio on hukassa, ja miltä oma tulevaisuus nykyisessä työssä näyttää.

– Silloin, kun kyseessä ovat jaksamiseen liittyvät asiat, apu voi löytyä työterveyshuollosta. Jos kaipaa kuuntelijaa, te-toimistojen psykologeista, kollegoista, ystävistä ja perheestä voi olla apua. Myös esimiehen kanssa kannattaa toki puhua, Sarparanta sanoo.

Esimies voi tietämättään jopa ratkaista, jääkö työntekijä nykyiseen työhönsä vai lähteekö hän.

– Yksi suurimmista syistä vaihtaa työpaikkaa on työntekijän kokemus siitä, kuinka tyytyväinen hän on omaan esimieheensä ja organisaation johtoon. Asia on käynyt ilmi monissa tutkimuksissakin, Sarparanta sanoo.

Ilmiö toimii myös toisin päin.

– Mitä tyytyväisempi työntekijä omaan esimieheensä ja tältä saatuun tukeen on, sitä epätodennäköisemmin hän vaihtaa työpaikkaa, Sarparanta summaa.

Työn tuunaaminen voi auttaa

Työpaikan vaihtaminen ei ole ainoa vaihtoehto, Manka muistuttaa, sillä omaa työtä voi usein myös tuunata. Työn tuunaaminen tarkoittaa oman työn muokkaamista itselle mielekkäämmäksi.

Monissa työtehtävissä on mahdollista vaikuttaa itse ainakin jonkin verran esimerkiksi työn sisältöön tai työtapoihin.

– Tuunaamisen tarkoitus ei ole muuttaa työtä sinänsä, vaan muokata työtehtävien osia tai omaksua uusi näkökulma työntekoon. Se voi lopulta ratkaista tilanteen niin, että motivaatio omaa työtä kohtaan löytyy uudelleen, Manka sanoo.

Tuunaaminen vaatii myös työnantajan panosta, eikä se aina ole mahdollista.

Jos näyttää siltä, ettei muutosmahdollisuuksia nykytyössä löydy, on varsin perusteltua ryhtyä hakemaan uutta työtä.

Työpaikkaa vaihtaa lennossa kolmasosa

Suomalainen vaihtaa työpaikkaa verrattain harvoin, keskimäärin kymmenen vuoden välein.

Nuorilla työpaikkojen vaihtaminen on yleensä tavallisempaa ja tiuhempaa kuin vanhemmilla työntekijöillä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tilastoista näkyy, että noin neljännes työvoimasta siirtyy vuoden aikana toimipaikoista pois ja toimipaikkoihin sisään. Luvuissa ovat mukana myös työelämästä lähtijät ja uudet tulokkaat.

Suoraan työpaikasta toiseen vaihtaa noin kolmannes.

Sadat tuhannet suomalaiset jäävät koko keskustelun ulkopuolelle: samaan aikaan kun osa miettii omaa työtyytyväisyyttään, osa kitkuttee epäsäännöllisissä töissä tai kokonaan ilman työtä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?