Luku julki ensi kertaa: Kela maksaa 65000 kotitalouden vuokran

Kela laski luvun Taloussanomien pyynnöstä. Asumistuella ja toimeentulotuella voidaan korvata pienituloisten vuokria. Ekonomistit kiistelevät siitä, valuvatko tuet vuokriin.

27.7.2017 6:03

Noin 65 000 pienituloisen kotitalouden vuokra maksettiin kesäkuussa kokonaan Kelan asumistuella ja perustoimeentulotuella.

Asia selviää Kelan pääsuunnittelijan Heidi Kemppisen Taloussanomille kokoamista tiedoista.

Kela myöntää asumistukia vuokran maksamista varten yli 500 000 kotitaloudelle. Jos asumistuki ja muut tulot eivät riitä vuokraan ja muihin välttämättömiin menoihin, niiden päälle voi saada perustoimeentulotukea.

Vuokranmaksuun toimeentulotukea voi saada kuntakohtaiseen ylärajaan saakka.

Esimerkiksi Helsingissä yksin asuva voi saada yleistä asumistukea enintään noin 400 euroa, mutta perustoimeentulotuella yksin asuvan vuokra korvataan 675 euroon asti. Toimeentulo vähennetään asumistuesta.

(Eri kuntien enimmäisvuokrat eli vuokranormit erikokoisille kotitalouksille voit katsoa täältä.)

Perustoimeentulotukea sai asumistuen ohella vuokramenoja varten kesäkuussa 135 000 kotitaloutta.

– Niistä noin 65 000 kotitaloudella ei ollut vuokramenoista yhtään omavastuuosuutta, eli asumistuella ja perustoimeentulotuella katettiin koko vuokra tai vähintään kuntakohtaiseen normirajaan asti, Kelan Kemppinen tiivistää.

Jos vuokra on kuntakohtaista ylärajaa korkeampi, toimeentulotuen hakijaa voidaan kehottaa hankkimaan halvempi asunto. Jos sellaista ei löydy, normia korkeampi vuokra voidaan poikkeustapauksissa korvata kokonaan.

Luku julki ensimmäistä kertaa

Vertailukohtaa Kemppisen laskemalle luvulle ei edellisvuosilta löydy, sillä perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan maksatettavaksi vasta tämän vuoden alussa.

Alkuvuoden aikana kehitys oli nopeaa: vielä tammikuussa asumistuella ja toimeentulotuella maksettiin kokonaan 36 000 kotitalouden vuokra, joten kesäkuussa määrä oli jo lähes tuplaantunut.

Suuren osan noususta selittää Kemppisen mukaan se, että kunnat pystyivät myöntämään perustoimeentulotukea siirtymäajan maaliskuun 2017 loppuun asti. Vasta huhtikuusta alkaen kaikki perustoimeentulotuen saajat ovat olleet Kelan asiakkaita.

Kesäkuussa asumistuesta ja toimeentulotuesta sai rahat vuokranmaksuun reilut kaksi prosenttia suomalaisista kotitalouksista.

Pelkästään tukien varassa eläviä on toki enemmän, sillä osa työttömistä voi saada esimerkiksi vain työmarkkinatukea ja asumistukea, joilla he maksavat sekä asumisen että muut välttämättömät menot.

Tällöinkin rahat vuokraan tulevat käytännössä Kelalta, vaikka työmarkkinatukea ei vuokranmaksuun olekaan korvamerkattu.

Valuvatko tuet vuokranantajille?

Toimeentulotukea ja etenkin asumistukea saavien määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Se on herättänyt huolta paitsi suomalaisten työllisyydestä ja toimeentulosta myös kaupunkien alati nousevista vuokrista.

Ekonomistit käyvät jatkuvasti keskustelua siitä, menevätkö asumistuet ja toimeentulotuet pienituloisten tukemiseen vai päätyvätkö ne vuokranantajien taskuihin.

Kysymys on siitä, nostavatko tuet vuokratasoa verrattuna tilanteeseen, jossa tukia maksettaisiin vähemmän tai ei lainkaan.

Viimeksi viime viikolla valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki arvioi, että ”toimeentulotukea valuu vuokriin”.

Väitteensä Hetemäki perustaa siihen, että yksin asuvien asumistuensaajien vuokra asettuu Helsingissä usein 650–700 euroon eli toimeentulotuen 675 euron vuokranormin kieppeille.

Hetemäki tulkitsee vuokranantajien nostavan vuokria tasolle, jonka he tietävät Kelan voivan maksaa.

Esimerkiksi kattojärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pitää Hetemäen johtopäätöstä ”aika rohkeana”.

Hän huomauttaa, että lain mukaan vuokranormi asetetaan vuokrien perusteella. Siksi Hetemäen esiin tuoman tilaston perusteella ei voi suoraan päätellä, että normi päinvastoin vaikuttaisi vuokriin.

Maksaako Kela sinun vuokrasi? Ota yhteyttä osoitteeseen taloussanomat.startel@sanoma.fi ja kerro tarinasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?