Monen asiakkaan puhelin mykistyi kesken ulkomaanmatkan –Viestintävirasto ärähti Telialle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monen asiakkaan puhelin mykistyi kesken ulkomaanmatkan –Viestintävirasto ärähti Telialle

Matkapuhelinoperaattori Telia joutuu palauttamaan roaming-palvelut vanhoihin kännykkäliittymiin.

14.7.2017 18:38

Teleoperaattori Telia lupaa palauttaa roaming- eli verkkovierailupalvelut niihin vanhoihin matkapuhelinliittymiin, joista ne poistettiin viime kuussa.

Telia pyörsi aiemman päätöksensä Viestintäviraston puututtua asiaan. Virasto linjasi, että mahdollisuus käyttää matkapuhelinta ulkomailla on liittymän olennainen ominaisuus, jota operaattori ei voi yksipuolisesti poistaa.

– Yksipuolinen roaming-palvelujen poistaminen voimassa olevista sopimuksista rikkoo räikeällä tavalla asiakkaiden lakiin perustuvia oikeuksia. Lyhyt aikataulu keskellä lomakautta vielä korostaa mahdollista haittaa asiakkaille – palvelut ovat voineet katketa jopa kesken ulkomaanmatkan, totesi Viestintäviraston Kuluttajansuoja-ryhmän päällikkö Merja Saari.

Liian lyhyt varoitusaika

Telia lakkautti roaming-palvelut liityntätyypeistä Classic duo, Privat duo, One, Friends, Netto, Mini (aikaisemmin Sonera Mini) ja Minun Telia (aikaisemmin Minun Sonera). Asiakkaille tiedotettiin asiasta kesäkuun alussa, ja roaming-palvelut poistuivat jo kesäkuun puolivälissä.

Muutos koski liittymiä, jotka olivat poistuneet myynnistä viimeistään vuonna 2012.

Viestintävirastolle ja kuluttajaviranomaisille tuli asiasta lukuisia yhteydenottoja, koska monille asiakkaalle aiheutui asiasta harmia. Osa Telian asiakkaista kuuli asiasta vasta roaming-palvelujen poistamisen jälkeen.

– Lain mukaan liittymäsopimuksiin on mahdollista tehdä muutoksia kuluttajan vahingoksi vain, jos sopimuksen sisältö ei olennaisesti muutu. Kaikista tällaisista muutoksista on tiedotettava asiakkaita hyvissä ajoin eli viimeistään kuukautta ennen muutoksen tekemistä, sanoi Viestintäviraston lakimies Marko Priiki.

Telian mukaan palvelut palautuvat porrastetusti. Puhe- ja tekstiviestipalvelut palautuvat elokuun loppuun mennessä ja tiedonsiirtopalvelut lokakuun loppuun mennessä. Asiakkaiden ei tarvitse tehdä asialle mitään, ja Telia pahoittelee asiakkailleen aiheutunutta haittaa. Telia on yhteydessä niihin asiakkaisiin, joita muutos koskee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?