Talouskasvu ylitti odotukset – asiantuntijat: näin se näkyy sinun palkassasi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talouskasvu ylitti odotukset – asiantuntijat: näin se näkyy sinun palkassasi

Nollalinja jäänee taakse, mutta kovin suuria korotuksia syksyn liittokierrokselta ei sovi odottaa, sanovat tutkimuslaitosten edustajat.

13.7.2017 7:04

Suomen talous on kääntynyt alkuvuonna odotettua vauhdikkaampaan kasvuun, ja niin talouden ennustajat kuin yritysjohtajatkin puhuvat tulevaisuudesta positiivisempaan sävyyn kuin vuosiin. Ennusteita on rukattu kilvan ylöspäin.

Tämä on herättänyt myös toiveita siitä, että niin sanottu ”palkkamaltti” heitettäisiin roskakoriin syksyn neuvottelukierroksella.

Muun muassa Paperiliitto ja julkisen sektorin jättiliitto JHL ovat keväällä ilmoittaneet lähtevänsä tavoittelemaan jäsenistölleen ”selviä” palkankorotuksia.

Kuinka suurta porkkanaa tavallisen palkansaajan on lupa odottaa? Taloussanomien haastattelemat tutkimuslaitosten edustajat laittavat jäitä hattuun.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Tuomas Kososen mukaan palkankorotusvaraa on jonkin verran, eli nollakorotuksia tuskin on tulossa.

– Mutta ei kannata liikaa innostua. Liian suuret korotukset söisivät kasvun eväitä, Kosonen sanoo.

Hän viittaa siihen, että kustannuskilpailukyvyn heikkeneminen voisi iskeä vientiin, joka on vasta alkanut nousta kuopasta.

Etla ennustaa korkeintaan prosentin yleiskorotuksia

Varovaisuutta peräänkuuluttaa myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

– Mitä maltillisempia palkankorotukset ovat, sen parempi.

Kotilaisen mukaan tilannetta helpottaa se, että tärkeissä kilpailijamaissa Ruotsissa ja Saksassa palkat nousevat tällä hetkellä selkeästi nopeammin kuin Suomessa.

 Sanoisin, että jäitä täytyy pitää hatussa. Se koskee sekä työntekijöitä että työnantajia.

Etlan omiin ennusteisiin on sisällytetty noin 0,5–1 prosentin yleiskorotukset. Niillä tienoin olisi hyvä pidättäytyä, Kotilainen sanoo.

– Pitää muistaa, että Suomen reaalinen bruttokansantuote ei ole vieläkään saavuttanut vuoden 2007 tasoa.

Paperiala vuorossa ensimmäisenä

Neuvottelusyksyn suunnan näyttää ensimmäisenä vuorossa oleva paperiala.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo neuvotteluiden Metsäteollisuuden kanssa alkavan elokuun alussa ja päättyvän syyskuun loppuun mennessä.

– Palkankorotuksia haetaan, mutta en halua mitään prosenttilukuja tässä vaiheessa haarukoida. Niihin tulee helposti hirttäydyttyä kiinni, Vanhala sanoo.

Hänen mukaansa palkat ovat vain yksi osa neuvotteluja, sillä työantaja voi tuoda neuvottelupöytään myös esimerkiksi työajan pidennyksen ja ulkopuolisen työvoiman käytön.

– Sanoisin, että jäitä täytyy pitää hatussa. Se koskee sekä työntekijöitä että työnantajia.

JHL haluaa ”naiskorotuksen”

Painokkaimpia palkankorotusvaatimuksia on toistaiseksi kuulunut julkisen sektorin työntekijöitä edustavilta työntekijäliitoilta.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Laine-Niemi sanoi helmikuussa liiton vaativan naisvaltaisille aloille erillisiä korotuksia, jotka ylittävät vientialojen sopiman yleistason ”lähivuosien aikana useilla prosenteilla”.

Liitto perustelee ”naiskorotusta” muun muassa kilpailukykysopimuksessa sovituilla lomarahan leikkauksilla ja palkkauksen epätasa-arvoisuudella.

Etlan Kotilainen uskoo, että jonkinlaista vaihtelua eri alojen palkankorotuksissa voidaan nähdä. Kansantalouden kannalta tärkeintä hänen mukaansa on, että vientialojen kilpailukyky turvataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?