Suomeen rakennetaan ainutkertainen ”olkitalojen” asuntoalue – ”Vaikuttaa ilman homeitiöiden määrään” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomeen rakennetaan ainutkertainen ”olkitalojen” asuntoalue – ”Vaikuttaa ilman homeitiöiden määrään”

Julkaistu: 7.7.2017 6:03

Suomalaiset eivät enää hyväksy rakentamisessa muoveja, uskoo rakennusyhtiön toimitusjohtaja.

Inkoon Länsirinteeseen on nousemassa asuinalue, jonka pientalot rakennetaan pitkälti savesta ja oljesta.

Rakentamisesta vastaa Billnäsissä toimiva rakennusyhtiö The Natural Building Company. Inkoon asuinalue on yhtiön toistaiseksi suurin yksittäinen hanke ja Suomessa ainoa laatuaan.

Hankkeesta kertoi paikallislehti Aamuposti.

Yhtiön toimitusjohtajan, Irlannista Suomeen muuttaneen Paul Lynchin mukaan suomalaiset ovat tätä nykyä erittäin kiinnostuneita luonnonmateriaalien käytöstä rakentamisessa.

– Totesimme, että tällaiset ekologiset ja terveelliset rakennukset eivät voi olla vain harvojen etuoikeus. Siitä meille tuli idea kokonaisesta asuinalueesta normaaleille markkinoille. Inkoo tarttui asiaan heti, ja saimme kunnalta käyttöömme Länsirinteen alueen, joka on juuri kaavoitettu, The Natural Building Companyn arkkitehti Kati Juola-Alanen kertoo.

Inkoota yhtiö lähestyi, koska toimitusjohtaja Lynch on asunut kunnassa puolitoista vuosikymmentä.

Kati Juola-Alanen ja Paul Lynch.

Voi täyttää passiivitalon kriteerit

Yritys on remontoinut vanhaa ja rakentanut luonnonmateriaalitaloja Länsi-Uudellamaalla kymmenkunta vuotta. Asiakkaina sillä on ollut muun muassa ekoihmisiä ja homeille tai kemikaaleille altistuneita. Tähtäimessä on kuitenkin laajempi asiakaskunta.

Tavoitteeksi tuli rakentaa Inkooseen sosiaalisen asumisen alue, joka palauttaisi arvoonsa vanhaa suomalaista asumisen tapaa. Siellä sukupolvet voisivat elää yhdessä turvallisesti ja yhteisöllisesti, mutta omissa kodeissaan.

Alueen taloista haluttiin energiatehokkaita, edullisia, ilmastoystävällisiä ja kestäviä. Asukkaiden halutessa talot voi rakentaa niin, että ne täyttävät passiivitalon kriteerit.

– Käyttämämme materiaalit ovat hyvin terveellisiä. Meillä on tutkimustietoa sen osoittamiseksi. Esimerkiksi seinissä käytettävä savi säätelee ilmankosteutta ja vaikuttaa hieman myös ilman homeitiöiden määrään, Lynch kertoo.

Ihmiskunnan vanhimpia materiaaleja

Savi on ihmiskunnan vanhimpia rakennusmateriaaleja, ja sitä on sekoitettu oljen kanssa tuhansia vuosia. Lynchin mukaan se on kuitenkin modernisoitu siistiksi ja nykyajan vaatimusten mukaiseksi: on erilaisia värejä ja helposti huollettavia pintoja.

Olki puolestaan on Lycnhin mukaan halpaa, kestävää ja erittäin hyvää lämpöeristeenä. Lisäksi se hengittää ja sitoo hiiltä. Yhdessä saven kanssa se muodostaa seinärakenteen, joka tasaa kosteutta ja on tutkitusti paloturvallinen sekä akustisilta ominaisuuksiltaan miellyttävä. Lynchin mukaan sama ei onnistu esimerkiksi betonilla.

Rakennustekniikan professori Jari Puttonen Aalto-yliopistosta muistuttaa, että talosta ei tee terveellistä vain se, että se on tehty luonnonmateriaalista. Hänen mukaansa oljesta ja savesta voi kuitenkin tehdä toimivia ja kestäviä rakenteita, jos ne suunnitellaan ja toteutetaan oikein käyttäen puhtaita materiaaleja.

Onnistuminen on varminta, jos talot ovat moderneja siten, että esimerkiksi kantavat rakenteet ovat puuta, kuten Inkooseen rakennettavissa taloissa. Myös perustusten täytyy olla kunnolliset, jotta talo kestää aikaa.

– Ensisijaista on tietenkin se, miten seinän ulkopinta pitää vettä. Sen pitää olla sellainen, ettei vesi tunkeudu olkeen, Puttonen sanoo.

Käytön edistäminen tavoitteena

Lynch korostaa, että yrityksen toiminta ei ole viherpiipertämistä ja puuhastelua, vaan kyse on ammattilaisista, joilla on pitkä kokemus luonnonmukaisista rakennusmateriaaleista.

Yhtiöllä on muun muassa monihenkinen suunnitteluosastonsa sekä pelkästään työmailla parikymmentä rakentajaa. Se pyrkii esittelemään luonnonmateriaaleista rakentamista sekä tuomaan sitä laajaan käyttöön ja täysin normaaliksi tavaksi pystyttää nykyaikaisia koteja.

– Kun aloitimme, meitä sanottiin hipeiksi ja hulluiksi. Muutaman viime vuoden aikana ihmiset ovat alkaneet ottaa meidät vakavasti.

Luonnonmateriaalit ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia, mikä on tuonut paljon tekemistä Lynchille ja hänen alaisilleen. Myös esimerkiksi arkkitehtitoimistot konsultoivat yritystä tiuhaan luonnonmateriaalien käytöstä. Syy lienee siinä, kuinka valtavasti viime vuosikymmenten rakentamisen puutteet ja kosteusongelmat ovat esillä.

– Suomalaiset eivät enää hyväksy muoveja. Minusta he ovat heräämässä ja ottamassa asioista selvää yhä enemmän sen sijaan, että vain sokeasti ostaisivat rakennusmateriaaleja, Lynch sanoo.

– Siinä mielessä Suomi on muita maita edellä, esimerkiksi Ruotsia.

Oljesta elää harhaluuloja

Lynchin mukaan monet kuvittelevat, että olkiseinä olisi herkkä homehtumaan, mutta hänen mukaansa asia on päinvastoin.

– Olkiseinä pysyy todella kuivana, jos se on tehty ammattimaisesti, hän sanoo.

Talot kootaan elementeistä, jotka valmistaa liettualainen yhteistyöyritys. Savi puolestaan tuodaan Virosta. Siellä se on tavallisempi rakennusmateriaali kuin Suomessa.

Rakentamiseen sopivaa olkea riittäisi varmasti Suomessakin, Lynch sanoo.

The Natural Building Companyn perusmallit ovat tyyppitaloja, jotka kootaan elementeistä ja moduuleista. Tulevilla asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa suunnitteluun.

Olkiseinäelementit ovat puisia kehikkoja, jotka on täytetty kokoon puristetusta oljesta. Ne kiinnitetään toisiinsa ruuveilla.

Pystyyn kootun talon sisäseiniin levitetään useampi kerros juuttiverkolla vahvistettua savirappausta. Ulkoseinät päällystetään aluskatekankaalla, puukuitulevyillä ja joko lautaverhouksella tai kalkkilaastilla.

Yhtiö laskee, että hukkaan heitetystä oljesta voisi tehdä 400 000 omakotitaloa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?