Volvolta historiallinen veto: lopettaa perinteiset bensa- ja dieselkoneet – kaikkiin uusiin malleihin sähkömoottori

Volvo lopettaa kokonaan perinteisellä bensa- ja dieselkoneella varustettujen uusien autojen julkaisemisen muutaman vuoden kuluttua.

5.7.2017 8:24 | Päivitetty 5.7.2017 12:13

Autonvalmistaja Volvon uusissa autoissa ei vuodesta 2019 lähtien ole enää lainkaan perinteistä polttomoottoria, vaan kaikki mallit ovat joko täyssähköautoja tai sähköhybridejä.

Volvo kertoi asiasta keskiviikkona.

Uusissa julkaistavissa malleissa on kolmea eri tyyppistä moottoria: täyssähkömoottoreita, sähköhybridejä sekä niin sanottuja ”kevythybridejä”, joissa on pieni apupolttomoottori ja iso akku.

– Jokainen julkaistava Volvo vuodesta 2019 eteenpäin on varustettu sähkömoottorilla, mikä on historiallinen loppu autoille, joissa on vain polttomoottori, Volvo kertoi tiedotteessaan.

Volvo jatkaa toistaiseksi vanhojen polttomoottorimalliensa valmistusta, mutta yhtiön tavoitteena on lopulta siirtyä kokonaan pois pelkistä polttomoottoreista.

Volvo perusteli päätöstä kysynnällä: yhtiön toimitusjohtajan Håkan Samuelssonin mukaan asiakkaat haluavat sähköautoja.

Volvo aikoo julkistaa viisi täysin sähköistä autoa vuosina 2019–2021. Kolme niistä on Volvoja ja kaksi Polestareja, joka on yhtiön tuore tulokasmerkki. Volvo on aiemmin kertonut tavoitteekseen myydä miljoona sähköautoa vuoteen 2025 mennessä.

– Kun me sanoimme sen, tarkoitimme sitä. Näin aiomme tehdä sen, Samuelsson sanoi tiedotteessa.

Sattumalta myös sähköautovalmistaja Tesla on kertonut tavoitteekseen miljoonan auton myynnin, tosin jo vuonna 2020. Volvon päätös tarkoittaakin väistämättä sitä, että Teslan päivät ainoana premium-sähköautojen valmistajana käyvät vähiin.

Volvo on ottanut askeleita kohti pörssilistautumista, vaikka yhtiön mukaan päätöstä ei olekaan tehty, muun muassa New York Times kirjoittaa. Onkin kiinnostavaa nähdä, mihin Teslan osakekurssi kehittyy, jos Volvo listautuu, tai kun kisa sähköautoissa ylipäänsä kiihtyy. Entä raketoiko Volvon kurssi samanlaisessa hybriksessä kuin Teslan?

Tesla myi viime vuonna 76 000 autoa. Silti sen markkina-arvo on noin 58 miljardia dollaria, mikä on enemmän kuin General Motorsilla, joka myi viime vuonna noin 10 miljoonaa autoa.

Volvolla on ruotsalaiset juuret. Nykyisen sen omistaa kiinalainen Geely, joka osti sen Fordilta 2010.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?