Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

Tutkimukseen haastateltujen työterveyslääkärien mukaan nuoret työntekijät kestävät muita heikommin normaaleja elämän kolhuja.

29.6.2017 17:20

Työterveyslääkäreiden mukaan etenkin nuoret työntekijät kestävät vanhempia sukupolvia heikommin sellaisia elämän vastoinkäymisiä, joita on aiemmin pidetty täysin normaaleina ja elämään kuuluvina.

Sairauslomaa haetaan jopa lemmikin kuoleman tai parisuhteen päättymisen vuoksi. Kissan kuolemasta on tullut työterveyslääkärien joukossa jopa käsite, joka kuvaa etenkin nuorten matalaa kynnystä hakea sairauslomaa.

Työterveyslääkäreiden kokemuksista kertoo tutkija Anna Kuokkanen Työterveyslaitoksen blogissaan.

Kuokkanen tutkii suomalaisen työelämän muutosta ja mielenterveysongelmien kehitystä tutkimushankkeessa nimeltä Psyykkisen haavoittuvuuden nousu suomalaisessa työelämässä 1960–2015. Työterveyslaitoksen ja Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusta varten on haastateltu työterveyslääkäreitä ja muita työterveyden ammattilaisia.

– Pitkän työuran tehneet työterveyslääkärit pitivät mahdottomana ajatusta, että työntekijä olisi 1970-luvulla ilmoittautunut sairaaksi lemmikkieläimen kuoleman takia, Kuokkanen kirjoittaa.

Mielenterveyshäiriöitä aiempaa enemmän

Kuokkasen mukaan työn fyysinen kuormittavuus on vähentynyt ja työturvallisuus parantunut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Silti mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet.

Tutkijoiden tavoite on ollut selvittää, mitkä ovat olleet mielenterveysongelmien määrän kasvun syynä. Työterveyslääkärit ovat olleet asiasta osin erimielisiä.

– Moni heistä koki, että vaikka työelämä on monilla mittareilla mitattuna parantunut viime vuosikymmeninä, työelämä on myös monimutkaistunut ja työn vaatimukset ovat koventuneet, Kuokkanen kertoo.

Työelämän tahti on entistä kiivaampi, ja työn väljyys on vähentynyt. Työntekijän pitää olla myös tavoitettavissa aiempaa paremmin. Esimerkiksi palveluammateissa pitäisi koko ajan olla esillä ja myönteinen.

Yhä useammat tekevät sellaista henkistä työtä, joka seuraa helposti kotiin asti. Lisäksi kognitiivista prosessointia vaativa työ myös kuormittaa enemmän mieltä kuin kehoa, Kuokkanen kirjoittaa.

Usein työntekijältä odotetaan jatkuvasti täyttä suoritusta, minkä vuoksi mahdollisuuksia työskennellä puolikuntoisena on aiempaa vähemmän. Moni jääkin mieluummin sairauslomalle.

Herkkyydessä hyviäkin puolia

Nuorten sukupolvien herkkyydessä työelämän epäkohdille ja oman jaksamisen rajoille on Kuokkasen mielestä nähtävissä hyväkin puoli: työltä ja työhyvinvoinnilta vaaditaan entistä enemmän. Usein nuoret myös uskaltavat hakea apua henkiseen oireiluun hyvissä ajoin.

Kuokkasen mukaan tilanteen muutos on tuonut työnantajille uusia vaatimuksia.

– On myös syytä pohtia, kuinka pitkälle työn tehostamisessa voidaan mennä. Jääkö työelämään tilaa työntekijälle, jonka elämässä välttämättä on erilaisia vaiheita ja niistä johtuvia erilaisia suorituskyvyn tasoja? hän kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?