Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

Työntekijät ovat järkyttyneitä Postin tuoreimmasta käänteestä.

Postipalveluissa kytee jälleen uusi kaunanaihe. Posti ilmoitti tiistaina yhdistävänsä sanomalehtien varhaisjakelupalvelun Posti Palvelut Oy:hyn heinäkuun alusta alkaen.

Liikkeenluovutus koskee 2 300 Postin työntekijää jakajista toimihenkilöihin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni katsoo, että vaikka työntekijät siirtyvät niin sanottuina vanhoina työntekijöinä, työehtosopimuksen vaihtuminen tarkoittaa työehtojen heikkenemistä.

– Työntekijät ovat tästä muutoksesta luonnollisesti järkyttyneitä, sanomalehdenjakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Pertti Miettinen sanoi tiedotteessa.

Postista myönnetään, että osin heikennyksiä voi olla tulossa, mutta kokonaisvaikutusta ei voi näin arvioida.

– Jotakin muutoksia voi tulla. Aloittavien jakajien taulukkopalkoissa taitaa olla muutaman sentin ero Teamin (Teollisuusalojen ammattiliiton) tessin hyväksi ja ikä- ja kokemusvuosissa ollaan melko samoilla tasoilla, Postin lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko sanoo Taloussanomille.

– Eroja on yötyökorvausten suuruudessa. Postialan tesin korvaus on prosenttia 30 prosenttia, Teamilla alle 10 prosenttia, mutta toisaalta lomaoikeus on Teamilla parempi.

Postin toimihenkilöt ovat jatkossa Teamin somimusten alla graafisen alan tessissä ja jakajat Teamin jakelualan työehtosopimuksessa.

Varapääluottamusmies Sebastian Störling laskee, että keskimäärin puhutaan 8–15 prosentin palkanalennuksista. Takuupalkat lähtevät, ellei niitä ole kirjallisena työsopimuksessa. Toisaalta osalle jakajista ehdot voivat olla parempia.

– Se kirpaisee, kun pieni palkka pienenee vielä enemmän, hän kertoi.

Viimeinen oljenkorsi

Postin mukaan muutos ei aiheuta irtisanomisia eikä muutoksia sanomalehtien tilaajille tai muille postinsaajille.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi tiedotteessa, että luovutettavan henkilöstön osalta ”nykyisen työehtosopimuksen ehtoja voidaan lähteä puolustamaan viime kädessä työtaisteluilla”.

Savikko ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko lakonuhka todellinen.

– Haluaisin muistuttaa, että varhaisjakelumarkkina on täysin kilpailtu ja asiakas määrää hinnan, jolla palvelua ostaa.

– Kolme vuotta sitten tilanteemme oli todella vaikea. Hävisimme noin 1 500 varhaisjakelijan työpaikkaa, ja valtaosa siirtyi kustantajien jakeluyhtiöihin. Markkinaosuutemme putosi 70 prosentista 40:een.

Tilanne on Savikon mukaan edelleen kireä, sillä lokakuusta Posti on menettänyt 284 varhaisjakelun työpaikkaa ”liian kalliin jakelun takia”.

– Tässä on tätä suo siellä, vetelä täällä -tilannetta.

Työtaistelu on ”viimeinen oljenkorsi” Störlingin mielestä. Viimeksi kun postilaiset lakkoilivat kolme päivää, tietyillä alueilla tilaajista lähti 5–10 tilaajista, eivätkä tulleet takaisin, hän huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?