”Kun ajatellaan tavallista palkansaajaa, talouskasvu ei ole vielä juuri näkynyt arjessa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Kun ajatellaan tavallista palkansaajaa, talouskasvu ei ole vielä juuri näkynyt arjessa”

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen on edelleen korkea. Luvut eivät silti kerro, kuinka suureen kohenemiseen suomalaiset uskovat.

27.6.2017 12:29

Tuoreen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamus on edelleen historiallisen korkea, joskin se on heikentynyt hieman toukokuun jälkeen.

Kuluttajien luottamus Suomen talouden kohenemiseen on vahvistunut toukokuusta edelleen, mutta luottamus nimenomaan oman talouden paranemisen suhteen on laskenut. Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että tämä viime kuukausina tapahtunut erkaantuminen on syytä tiedostaa.

– Kun ajatellaan tavallista palkansaajaa, talouskasvu ei ole vielä juuri näkynyt arjessa, hän sanoo.

Kärkkäisen mukaan kuluttajien oman talouden luottamusta on voinut heikentää esimerkiksi se, että palkankorotukset ovat olleet hyvin maltillisia kilpailukykysopimuksen takia.

– Nyt on menty käytännössä nollalinjalla. Samaan aikaan julkisella sektorilla on tullut lomarahojen leikkauksia, joiden vuoksi tulot ovat jopa laskeneet, Kärkkäinen sanoo.

Lisäksi Suomen hallituksen tekemät sosiaalietuuksien leikkaukset voivat näkyä kuluttajien luottamuksessa.

Tilanne kohentunee, mutta kuinka paljon?

Barometriä varten otokseen kuuluvilta suomalaisilta kysytään muun muassa arviota, odottavatko he Suomen ja oman taloustilanteensa olevan huonompi tai parempi vuoden kuluttua.

Kärkkäinen korostaa, että kaikesta huolimatta luottamus on säilynyt kovana.

– Luottamus on todella vahvaa ja itse asiassa vielä vahvempaa kuin varsinaiset kovat talouslukumme antaisivat ymmärtää.

Kärkkäinen arvioi myös Suomen ekonomistikunnan uskovan laajasti taloustilanteen kohenemiseen seuraavan 12 kuukauden edetessä.

– Kyse onkin siitä, kuinka paljon parempi se on. Vaikka luottamus olisikin kovaa, se ei kerro, että suomalaiset luottaisivat vielä vahvaan talouskasvuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?