Hei hei, Cumulus-hotellit – tuttu nimi katoaa katukuvasta

Yli nelikymppinen hotellibrändi katoaa Scandic Hotelsin yrityskauppojen myötä.

Keskiviikkoaamuna kello 7 allekirjoitettiin sopimus, jolla Restelin hotellit siirtyvät Scandic Hotelsin omistukseen. 114,5 miljoonan euron kaupassa Scandicille siirtyvät Cumulus-hotellit, Holiday Inn -hotellit, joukko kaupunkihotelleja sekä niiden ravintolat.

Omistajavaihdos näkyy myös monen kaupungin katukuvassa, sillä kaikki perinteikkäät Cumulus-hotellit muuttuvat jatkossa Scandic-hotelleiksi.

Cumuluksia on tällä hetkellä 36 yhteensä 21 kaupungin keskustassa.

Cumulus-ketju syntyi osuuskauppaliikkeen, E-liikkeen, piirissä 1970-luvun alussa.

Ensimmäinen konseptin mukainen hotelli, aluksi nimeltään Tavastia, avattiin Hämeenlinnaan vuonna 1973. Seuraavana vuonna Poriin avattu E-hotelli nimettiin jo Cumulukseksi.

1970-luvun lopulla Cumuluksia oli muun muassa Kuopiossa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kouvolassa sekä Tampereella.

Myös Helsingin Rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Hotelli Seurahuone kuuluu Restelin hotelleihin, ja muuttuu Scandic-hotelliksi.

1980-luvulla Cumulus oli maan toisiksi suurin hotelliketju.

Ketjun kilpailuetuja olivat sijainti, hinta sekä keskittyminen hotelliasumisen peruspalveluihin.

Restel yhdisti vuodenvaihteessa Cumulus- ja Rantasipi-ketjujen hotellit yhdeksi Cumulus City & Resort -ketjuksi. Samalla osa hotelleista uudistettiin vastaamaan Restelin uutta brändiajattelua.

Suomen suurimmaksi hotelliketjuksi

Kaupan myötä Scandicille siirtyy 43 hotellia ja reilut 1 300 työntekijää, ja samalla Scandic nousee Suomen suurimmaksi hotelliketjuksi. Scandicilla on ennestään Suomessa 28 hotellia.

Aiemmin Scandicilla on ollut Suomessa 28 hotellia.

– Asiakkaille tämä näkyy positiivisena asiana. Laajennumme kaupan myötä 15 uudelle alueelle Suomessa. Scandic on aiemmin ollut liikematkapainotteisempi ketju, mutta nyt tilanne tasapainottuu vapaa-ajan markkinan puolelle, sanoo Scandic Hotels Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Suurin osa Restelin hotelleista on Cumulus-brändin alla. Ne muuttuvat kaupan jälkeen Scandic-hotelleiksi.

Lisäksi ketjuun kuuluvat Holiday Inn -hotellit sekä muun muassa Helsingissä sijaitsevat Hotelli Seurahuone ja Crowne Plaza. Huoneita Restelin hotelleissa on 7 600.

Kaupan vahvistumisen jälkeen Scandic-ketjulla on hotelleja lähes 280. Käyhkön mukaan neuvotteluja kaupasta on käyty vuodenvaihteesta lähtien.

Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Kaupan odotetaan toteutuvan tämän vuoden lopulla.

Restelin hallituksen puheenjohtaja ja Restelin omistajan Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro sanoo, että Restel alkoi olla liian pieni pärjäämään kansainvälisillä hotellimarkkinoilla.

– Näimme, että nyt on oikea aika luopua hotelliliiketoiminnasta ja keskittyä ravintolaliiketoiminnan kehittämiseen, Puro sanoo.

Ravintola-alalla etenemisestä kertoo esimerkiksi se, että Restel ilmoitti viime viikolla tuovansa Taco Bell -pikaruokaketjun Suomeen.

Scandicilla on nyt Suomessa 900 työntekijää. Kaupan kohteena olevissa toiminnoissa henkilöstöä on puolestaan 1 300.

Siihen, onko kaupalla mahdollisia henkilöstövaikutuksia tulevaisuudessa, Käyhkö kommentoi, että uudet työntekijät toivotetaan erittäin tervetulleiksi tiimiin.

– Mikäänhän ei ole tulevaisuudessa varmaa, mutta haluamme toivottaa uudet työntekijät tiimiimme erittäin tervetulleiksi, Käyhkö sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?