Robotti tekee hampurilaisen 10 sekunnissa – voi pian korvata pikaruokaloiden työntekijät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Robotti tekee hampurilaisen 10 sekunnissa – voi pian korvata pikaruokaloiden työntekijät

Helsingin rautatieaseman Burger Kingissä hampurilaiset kootaan yhä ihmistyöllä.

Julkaistu: 16.6.2017 18:33

Yksi robotti tekee 2–3 työntekijän työt, sanoo ensimmäistä ravintolaansa Yhdysvaltoihin pystyttävä yritys.

Osa suomalaisista ravintoloista pyörittää tälläkin hetkellä toimintaansa vajaalla työvoimalla.

–  Iso haaste on, että Suomesta ei löydy työntekijöitä, sanoi suuren ravintola-alan yrityksen Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman Taloussanomille torstaina.

Pian tällaiset huolet saattavat jäädä ainakin pikaruokaravintoloissa historiaan. Yhdysvalloissa markkinoille tekee nimittäin nyt kovaa vauhtia tuloaan hampurilaisia kokoava robotti.

Momentum Machines -yhtiön mukaan sen tekemä prototyyppi pystyy kokoamaan yhden hampurilaisen 10 sekunnissa eli jopa 400 ”täydellistä purilaista” tunnissa.

Robotin tarkoitus ei ole tehostaa työntekijöiden työtä vaan korvata heidät kokonaan, yrityksen edustajat sanovat.

Asiasta kertoo Pymts.com-verkkojulkaisu, jonka mukaan reilut 18 miljoonaa dollaria uutta rahoitusta kerännyt Momentum Machines on nyt askeleen lähempänä ensimmäisen robottivoimin pyörivän ravintolansa avaamista.

San Franciscoon avattava ravintola on ollut rakenteilla vuoden verran.

Työntekijät haluavat enemmän palkkaa – entä jos robotti tekee halvemmalla?

Myös suurten pikaruokaketjujen pomot seuraavat kiinnostuneina Momentum Machinesin edesottamuksia.

Noin 35 000 dollaria eli reilut 31 000 euroa kappaleelta maksavien robottien hankkiminen voi tulla hampurilaispaikoille halvemmaksi kuin työntekijöiden palkkaaminen.

Momentum Machinesin mukaan yksi robotti pystyy korvaamaan 2–3 kokopäiväistä keittiötyöntekijää ja säästämään näin koulutusmenoissa, palkoissa ja muissa kuluissa 90 000 dollaria vuodessa.

– Tulee halvemmaksi ostaa 35 000 euron robottikäsi kuin palkata 15 dollarin tuntipalkalla epätehokas työntekijä pusittamaan ranskalaisia, sanoo McDonald’sin entinen toimitusjohtaja Ed Rensi Foxin haastattelussa.

Rensi viittaa pikaruoka-alan työntekijöiden vaatimuksiin 15 dollarin minimipalkasta.

– Minimipalkka on tuhoisa ajatus. Ette uskokaan, kuinka monta työpaikkaa sen toteuttaminen hävittäisi Yhdysvalloista, Rensi sanoo.

Ravintola-alan palkat puhuttavat myös Suomessa. Työntekijäliitto Pamin sopimusasiantuntija Seija Rouhiainen sanoo Taloussanomien haastattelussa, että vaikeudet löytää työntekijöitä johtuvat nimenomaan liksoista:

– Suurin ongelma on alan matalat palkat ja huonot lisät. Jos palkat olisivat kilpailukykyiset, työntekijöitä löytyisi aivan varmasti. Työnantajien olisi tultava vastaan.

Mitä nopeammin robotit ottavat keittiöitä haltuun, sitä vähäisemmiksi työntekijöiden neuvotteluvaltit käyvät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?